Annonce
Aarhus

Årets ildsjæl: Her kan alle være med, alt kan ske, og det er gratis

Tor Fabian Jessing er begejstret for den store tilmelding til Sick Project. Foto: Axel Schütt

Tor Fabian-Jessing har skabt et motionsprojekt, som folk i alle aldersklasser strømmer til hver søndag i Aarhus.

Annonce

AARHUS: Alle kan være med. Alt er gratis, og alt kan ske.

Med de tre sætninger sætter Tor Fabian-Jessing hver søndag ild under en stor flok århusianere, så de får dyrket motion og hevet humøret nogle takker i vejret.

"Sick Project" hedder hans værk, der ikke alene bringer århusianere i form, men også rundt i byen. Noget skulle det jo hedde, og "sick", ja, lad det bare stå for "sygt". Det er sygt sjov, der er sygt mange, og der er syge initiativer undervejs ... Eller hvordan man nu vil tolke det.

Folk i alle aldersklasser og begge køn dukker op og har det sjovt.

"Han skaber smil, sundhed og sammenhold," står der i en af indstillingerne af Tor Fabian-Jessing. Den fortsætter: "Hver søndag, nu på andet år, samler hans frivillige pædagogiske indsats flere end 100 mennesker, begge køn, alle aldre, alle tykkelser, alle niveauer af styrke, til en times træning i det fri, rundt om i byen uanset vejr og vind. Alle går stærkere derfra. Det er sygdomsforebyggende og sundhedsfremmende på lang sigt."

En søndag formiddag på Frederiksberg Skole. Privatfoto
Annonce

Ideen fra USA

En anden indstilling siger:

"Mellem 150 og 300 dukker op hver gang, og Tor skaber nogle fantastiske rammer og en dejlig atmosfære for god træning til alle. Selv om Sick Project ikke er en forening i traditionel forstand, er det en ny måde at tænke foreningsliv på, og det skaber sammenhold og holdånd."

- Vi har 150 deltagere i gennemsnit og har været oppe på 300, siger manden selv.

Ideen har han fra USA, hvor han besøgte sin bror i sommeren 2014 og kom med på et lignende arrangement en morgen kl. 6.30 i Boston.

- Vi krammede og hoppede og havde det sjovt sammen. Jeg var høj, da vi var færdige, siger Tor Fabian-Jessing, der selv har spillet fodbold og været træner i Skovbakken, som nu hedder VSK.

- Fodboldspillerne kan have svært ved at holde formen om vinteren, men her var en ny mulighed, som vi begyndte med, og det virkede godt, forklarer Tor Fabian-Jessing.

Alle kan være med. Privatfoto
Annonce

Alle aldre

Sick Projectet skulle fra begyndelsen være søndag kl. 11 og med plads til alle, og sådan er det stadig.

- Min mor skulle også kunne være med. Det handlede fra begyndelsen ikke om at være bedst, hurtigst eller at vinde noget. Det handlede bare om at have det sjovt og komme i form. Og sådan er det, siger Tor Fabian-Jessing, der tog billeder af sin mor i aktivitet og lagde det ud på sociale medier. Det var med til at skabe aldersspredning. Nu er der også børn med, og en deltager har været 80 år.

Prisen og de nominerede

Prisen Årets ildsjæl uddeles af Aarhus Kommunes afdeling for kultur og borgerservice, Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende i fællesskab.

Modtageren får 25.000 kroner fra Vestjysk Bank. Pengene går til vinderens forening eller organisation.

Ildsjælen skal arbejde ulønnet inden for det område, der omfatter kultur, sport, biblioteker og fritid i Aarhus Kommune.

37 indstillinger kom fra Århus Stiftstidendes læsere. Af dem er fem nomineret af repræsentanter for de tre initiativtagere til prisen.

Prisen overrækkes af rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) torsdag 22. november kl. 16 i Vestjysk Bank, Åboulevarden 69, Aarhus. Der er fri adgang.

De nominerede bliver portrætteret i Århus Stiftstidende og på stiften.dk i denne tid. En komite med repræsentanter fra frivilliglivet finder vinderen.

Nomineret er:

Ove Møller, Højbjerg Badmintonklub.
Simon Kangas Larsen, FDF Ellevang-Risskov.
Tor Fabian-Jessing, Sick-projekt (motion).
Christine Winding-Lauritzen, Beder-Malling Idrætsforening.
Knud Henriksen, Forsamlingshuset ved Ellevangskolen.

Annonce

På Facebook

Projektet lever på Facebook. Det er her, deltagerne får besked om, hvor det foregår næste gang.

- Folk kommer alle steder fra for at være med, og vi tager rundt i byen på forskellige pladser og steder, og så lærer vi også byen at kende. Vi er efterhånden blevet så mange, at vi må se os om efter steder, hvor der er plads til alle, siger 30-årige Tor Fabian-Jessing og nævner de mest brugte steder: Frederiksberg Skole, Godsbanen, Amfiscenen ved Musikhuset, Dokk1, Aarhus Ø, Risskov, Mindeparken, Den permanente, Tangkrogen og Rådhuspladsen.

Oven i uddannelsen som fysioterapeut har Tor Fabian-Jessing en kandidat i folkesundhed fra Aalborg Universitet, og han pønser på at sprede Sick-projektet til Aalborg og København.

- Det er vigtigt at finde de rigtige personer til at stå bag det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Sport

Sejr over spansk storhold var ikke nok: Bakken Bears er ude af Champions League

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce