Annonce
Mærk Aarhus

Årets Talent er bæredygtigt tænkende

Foto: Mærk Aarhus
Med drømmen om en karriere inden for design og med en passion for bæredygtighed er det at blive nomineret til en pris for netop at bringe bæredygtigheden mere på bane en stor ære. Salling og Salling Fondene har stiftet en pris, der belønner dem, der går forrest på vejen mod en mere ansvarlig modebranche

Prisen Årets Talent er én af tre priser, der uddeles under et awardshow på Salling

Rooftop i Aarhus torsdag den 16. september. Med prisen følger 25.000 kr.

Prisen gives til et talent, der er studerende på eller nyuddannet fra KADK, VIA, DSKD eller KEA. De fire uddannelsesinstitutioner nominerer hver især kandidater på baggrund af deres indsats eller en specifik opgave, hvor et hensyn til klimaet har været i fokus.

Mads Kodbøl Vindelev Jørgensen fra Designskolen Kolding. Emma Kathrine Beuchert fra VIA.

Caroline Hundsholt fra Det Kongelige Akademi. Pernille Johanne Andersen og An Vo fra Kea Design & Business. Alle er de nomineret til Årets Talent-pris.

En god platform

- Jeg er meget beæret, lyder det indledningsvis fra Emma Kathrine Beuchert.

Disse ord bliver gentaget fra de andre fire, som alle er blevet nomineret af deres undervisere.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi alle er nødt at kigge på vores klima med andre øjne i fremtiden. Det skal vi, som arbejder med design og produktion af tøj og tekstiler, være med til helt fremme på første parket, siger Emma, som har søgt inspiration i kropsvæsker til den kollektion, der gjorde udslaget og sendte nomineringen hendes vej.

29-årige Emma har designet en lille kollektion, men har øje for alle størrelser. Store og små. Mænd og kvinder. Alle bogstaverne kommer i spil her. LGBTQ+.

- Det er til alle og for alle. Det skal give mening at arbejde med design. Der skal ikke bare produceres for at få mere. Men der må gerne være noget statement i det. Vi har mulighed for at skabe en platform, og den har jeg tænkt mig at bruge, lyder det fra Emma, som er passioneret omkring det at se mennesket, som mennesket er.

En fin anerkendelse

Mads Kodbøl Vindelev Jørgensen er heller ikke i tvivl om, hvad en normering kan få af betydning for fremtiden.

- Bæredygtigheden er og skal være på alles læber. Vi har alle et ansvar, og vi, der vil denne branche, er nødt til at tænke det ind. Der skal produceres mindre tøj i fremtiden. Det er ikke et valg, men en præmis, siger Mads.

- At være én af de nominerede i denne kategori ser jeg som en stor anerkendelse. Et 12-tal på papiret er jo faktisk ligegyldigt ude i virkeligheden. Det handler om at bevise, hvad man kan. Om at være med til at skabe det rigtige og om at være med til at gøre bæredygtighed til en helt naturlig del af vores verden. Vores arbejde. Vores bidrag.

Minder i tekstilet

Også for Caroline Hundsholt er bæredygtigheden helt essentiel. Her er der fokus på genbrugstekstiler.

- Jeg har valgt udelukkende at arbejde med genbrugstekstiler – eller som vi siger: Ingen jomfrumaterialer. Det er for mig ikke en begrænsning, men en udfordring. En fin en. Jeg holder meget af at putte minder ind i tøjet. De minder kan jo gemmes og gøres til flere, når tekstilerne bruges igen og igen.

- Hvad vi bærer og har på, ser jeg som et statement. Vi klæder os, efter hvad vi skal. Ikke kun til livets store fester, men vi ved som regel, hvad vi har haft på ved forskellige lejligheder, og det betyder, at minderne sidder i det tøj. Det outfit.

Caroline bor i København. Her drømmer hun om at skabe sit eget. Med en pris som Årets Talent kommer hun tættere på.

- Hvilken ære det ville være, og de 25.000 kr. ville klart blive investeret i et par gode maskiner til arbejdet. En strikkemaskine eller en overlocker, lyder det.

Prøv tøjet online

Pernille Johanne Andersen og An Vo er allerede i fuld gang med egen virksomhed. Passionen her er at skabe mindre i produktionen. Det kan gøres ved at arbejde mere i og med 3D-print i stedet for at fremstille kollektionsprøver, mener de to.

- At blive nomineret er en fed tillidserklæring, lyder det fra An.

- Vores tanke er at bygge en helt ny web-del op. Tøjet skal kunne prøves online. Det betyder, at man sparer ressourcer på både fragt og ekspedition. Man skal kunne indtaste sine mål og på den mådeprøve tøjet på skærmen.

- Vi kan ikke se bort fra, at det at røre ved og mærke tekstilet har en afgørende betydning, og den mulighed skal ikke sløjfes. Men vi ser ingen grund til, at et design findes på hylderne i alverdens størrelser. En visuel prøve reducerer mængden af tøj.

En uge i fremtidens tegn

I dagene 16.-19. september er det værd at holde øje med programmet hos Salling. En eventuge, der kårer de allermest visionære i branchen. Der inviteres til talks, live-sessions, workshops og debatter. Det hele med fokus på design og bæredygtighed.

De nominerede glæder sig. Konferencier under showet er Anne Glad. Ud over Årets Talent-pris bliver der uddelt priser i kategorierne Årets Brand samt Årets Publikumspris

Aarhus For abonnenter

Analyse: De gamle og de handicappede blev lovet flere penge - den ene part må nøjes med en slatten redningskrans

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Debat

Den lange sang om et nyt, stort stadion: Endelig en sejr til AGF… men andre svære kampe venter

Alarm 112

Travl nat for brandvæsenet: Flere containerbrande i Gellerup

Erhverv

Generationsskifte i sjette gear: Bilfamilie bygger nyt bilhus ud til Grenåvej

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Mærk Aarhus

’Vin for begyndere’ – En rejse ind i vinens verden

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent