Annonce
Mærk Aarhus

Århundredets Festivalmarkerer 10-års jubilæum med tema om revolutioner

Foto: Århundredets Festival
Folkeuniversitetet har i et årti samlet tusindvis af nysgerrige sjæle til Århundredets Festival, hvor viden og forskning kombineres med kunst og kultur for at nå ud til et endnu bredere publikum

I starten af marts indtager Århundredets Festival byen med viden, kunst og kultur. Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i samarbejde med en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner. I år markerer festivalen sit 10-års jubilæum, hvor der er lagt op til 10 spændende dage med begivenheder for alle.

- Festivalen appellerer bredt for, at så mange som muligt kan få øjnene op for, at kombinationen mellem forskning og kultur kan berige dem, siger Mette Nyman Kvist, festivalkoordinator ved Århundredets Festival.

Hun uddyber, at der i år er gjort en ekstra indsats for at skabe nye samarbejder med især unge organisationer. Det skal nemlig sikre, at der præsenteres endnu flere arrangementer, som henvender sig til et yngre publikum.

- Vi vil gerne være en festival for alle, og det betyder derfor meget for os at brede vores arrangementer ud til endnu flere aldersgrupper, siger Mette Nyman Kvist.

Store forandringer

Hvert år præsenterer Århundredets Festival et tema, som tænkes ind i festivalens forskellige begivenheder. I år er temaet REVOLUTION, fordi revolution ifølge Mette Nyman Kvist er en indgang til at forstå den moderne historie og nutidens store forandringer:

- Revolution betyder, at der sker noget helt fundamentalt anderledes, hvor ting bliver gjort på nye måder. De fleste kan derfor sætte nogle forestillinger på temaet, og i dag er for eksempel klima, køn og ulighed aktuelle emner at tænke ind i festivalen.

Århundredets Festival kommer til at omhandle det hastige og gennemgribende brud med tingenes tilstand, og som festivaldeltager kan man gå på opdagelse blandt intet mindre end 135 forskellige arrangementer, som spænder bredt indenfor foredrag, forestillinger, kunst, gastronomi og meget mere.

Tætpakket program

Et af Århundredets Festival highlights i programmet er blandt andet udstillingen ’Store taler der forandrede verden’ på Store Torv, som tager afsæt i de største taler i historien, der har skabt forandring. Historikeren Søren Hein Rasmussen har udpeget 12 taler inden for tre af FN’s verdensmål: Klimaindsats, mindre ulighed og ligestilling mellem kønnene. I forlængelse af udstillingen er der planlagt et arrangement i Aarhus Domkirke den 4. marts med musik, video og et samtalepanel, som sætter ord på den gode tale.

- Jeg glæder mig til at opleve, at folk kommer ud og tager del i kulturlivet igen. At møde publikum og foredragsholderne er noget af det mest givende i mit arbejde, siger Mette Nyman Kvist.

Hun fremhæver også begivenheden ’Lys i mørket’ i Den Gamle By den 11. marts, som omhandler den store ændring, som det elektriske lys førte med sig. Under arrangementet spiser deltagerne en middag i et kælderlokale kun oplyst af levende lys, hvorefter der i Møntmestergården er foredrag om nattens kulturhistorie ved historikerne Ulrik Langen og Poul Duedahl. Arrangementet afsluttes med en rundvisning i Den Gamle Bys mørke gader og stræder.

Århundredets Festival finder sted fra den 4. marts til den 13. marts, og en del af arrangementerne kan opleves gratis. I tiden op til festivalen kan man se gratis livestreams, som alle dermed kan få glæde af uanset hvor i landet man befinder sig. Derfor er forhåbningen ifølge Mette Nyman Kvist, at der i år er i alt 15-20.000 deltagere. Festivalen realiseres med støtte fra Aarhus Kommune, Købmand Herman Sallings Fond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe