Annonce
Sport

Århus Håndbold bliver hægtet af økonomisk: - Det må vi udnytte til vores fordel

Erik Veje Rasmussen ser frem mod en ny sæson i Århus Håndbold. Et grundspil, hvor århusianerne må finde sig i at være underdogs til en top otte placering og dermed slutspilsplads. Arkivfoto: Flemming Krogh
Selvom Århus Håndbold har sagt farvel til en håndfuld spillere, så tror cheftræner Erik Veje Rasmussen på en god sæson. Den tilbageværende gruppe spillere er blevet så gode til at tage initiativ og løse problemerne på banen, at træneren til tider føler, at han ligeså godt kunne nappe sig en gin/tonic ude på sidelinjen.

HÅNDBOLD: Tirsdag aften kan Ceres Arena igen byde på håndbold af øverste skuffe, når Århus Håndbold tager hul på grundspillet i herrernes håndboldliga. Første opgave er mod KIF Kolding, der med nød og næppe bevarede deres position som ligamandskab i den forgangne sæson.

En sæson, hvor den tidligere storklub måtte spænde remmen så meget ind rent økonomisk, at det var tæt på at gå galt. Det har ikke været ligeså voldsomt i Århus Håndbold, men den lokale ligaklub har vinket farvel til en håndfuld spillere, heriblandt Sebastian Henneberg, uden det er væltet ind med prominente afløsere. I stedet bliver klubben kendetegnet af en stærk førstekæde og en bænk fyldt med talent, men begrænset med ligaerfaring.

Holdets rutinerede cheftræner Erik Veje Rasmussen ser dog positivt på den kommende sæson.

- Jeg tror, vi kan få en fin sæson. Målsætninger er ikke at vinde rækken. Målsætningen er at klemme sig med i slutspillet, og så håber vi på, at en række af de unge spillere er kommet så langt i deres udvikling, at vi også kan gøre os gældende, som vi gjorde i sidste sæson.

Han erkender, at Sebastian Hennebergs skifte til norsk håndbold er en svækkelse af holdet, men tilføjer, at de nuværende spillere har rykket sig markant i optakten. Kan de fastholde den opadgående kurve, så føler han, at klubben kan gøre sig gældende.

- Selvfølgelig er vi svækket, men det er ikke mere end hvis folk løfter deres spil, hvilket det tyder på, så kan vi kompensere for det i truppen. Det bliver spændende at se hvad der sker med vores unge folk over de næste par måneder. De har spillet en del i træningskampene og har fået noget erfaring, ligesom Emil Jessen og Jon Katballe har været til verdensmesterskabet med U19-landsholdet, siger Erik Veje Rasmussen og understreger, at han har været godt tilfreds med det, som han har set i træningskampene.

Her er det kun storholdet Paris Saint-Germain, der har formået at besejre århusianerne.

- Det er en spændende udvikling, som holdet er igennem lige nu. Det er virkelig interessant, fordi det er blevet et meget selvkørende hold. Der var optræk til lignende tendenser i foråret, men i optakten har det været lige før, at jeg i faser af spillet kunne sætte mig og drikke en gin/tonic, fordi spillerne selv korrigerede tingene sammen. Det er en stor glæde at opleve, når et hold kommer dertil, siger Erik Veje og understreger, at flere af spillerne er vokset på banen og har tilegnet sig en mening om, hvad der er rigtigt og forkert, og kan kommunikere om tingene. En udvikling, der er kommet i tråd med, at antallet af spillere er blevet færre.

- Sådan noget sker når truppen bliver mindre og mindre. Når der er færre spillere, som er lige gode. Det står mere klart hvem der tegner holdet. I den situation opstår der ofte mere. Flere af dem får en mening om hvad der er galt og hvad der kan gøres. Der skal noget taktisk begavelse til, for du er nødt til at have et vist niveau for at have en klar mening omkring tingene. Det er godt nok nogle år siden, at vi har haft noget lignende det, som vi har lige nu, siger træneren.

Annonce

Der var optræk til lignende tendenser i foråret, men i optakten har det været lige før, at jeg i faser af spillet kunne sætte mig og drikke en gin/tonic, fordi spillerne selv korrigerede tingene sammen.

Psykologisk fif

Men selvom det er godt, så er Århus Håndbold også sårbare i forhold til skader. Antallet af skuldre til at tage presset er mindre og det vil stille store krav, når holdene løber ind i sværvægterne fra ligaen.

- Når vi rammer dem, så skal vi ramme dagen, siger Veje og fortsætter:

- Vores største udfordring bliver, at de andre hold er fucking gode. Der er godt nok mange hold, som lige har fået lidt ekstra kvalitet. Ribe/Esbjerg spiller ikke en sæson som sidste år igen. Deres pokalkamp tyder på, at de har fået gang i Nicolai Pedersen. Det var også helt grotesk hvordan han løb rundt dernede uden at være til værdi for dem. Sønderjyske har lavet et forrygende indkøb i Jon Andersen. I det hele taget er top 10 bare styrket.

Faktisk er konkurrencen så stærk, at bookmakerne har århusianerne til at slutte på en tiendeplads i grundspillet. Altså uden for slutspil og med udsigt til en kvalifikation om at blive i rækken.

- Jeg har altid hadet at underspille tingene og hente energi ud af udsagnet om, at man ikke kan regne med holdet. Der er ingen tvivl om, at det nogle gange er nemmere for en del spillere at stå sammen om, at vi skal ind og overraske.

Hvorfor hader du den tilgang?

- Det hænger sammen med, at jeg har oplevet en del trænere gennem tiden, også i ligaen, der hele tiden har snakket deres hold ned og har udtalt, at de ikke kan det ene og det andet. Vandt de en kamp, var det helt fantastisk. Som udgangspunkt er det en fin teknik at anvende, hvis man ikke er for ambitiøs og gerne vil skrabe nogle point sammen på baggrund af sådan et psykologisk fif. Jeg tror bare aldrig, at du kan skabe et vinderhold på den måde. Hvis du ikke kan vinde på forhjul, og energien i stedet skal hentes i, at man ikke skal forvente noget af et hold, er ikke sund. Det er ikke en rigtig god måde at skabe gode spillere på. Derfor har jeg gjort det. I år ligger den lidt til højrebenet, fordi alle forventer, at vi vil slutte uden for top otte. Vi ender i under dog-rollen uden vi selv har skabt den, siger træneren.

Århus er ved at blive hægtet af

Positionen som undertippet kan dog meget vel blive permanent i Aarhus. Op til denne sæson har flere af konkurrenterne til top otte lagt ekstra lag på. Profiler er hentet til og har gjort trupperne stærkere, mens Århus Håndbold økonomisk set har problemer med at følge trop.

- Der er meget som tyder på, at vi økonomisk er ved at blive hægtet af, ligesom det ikke tyder på, at vi er i stand til at generere en bedre økonomi. Det ser nærmere ud til, at vi skal skære yderligere ind til benet. Her er det bare vigtigt, at vi er i stand til at udnytte det til vores fordel, fordi det kan gøre os rigtigt interessante for nogle dygtige spillere, der er tidligt i deres karriere. Vi kan give dem plads til at spille. Vi skal simpelthen udnytte vores svaghed og gøre den til en fordel, siger Veje.

Med undtagelse af et halvt år, så har han været i Århus Håndbold i snart 15 år. Han var med, da holdet havde økonomiske kræfter til at kæmpe med de største herhjemme og har også været her i den periode, hvor man skulle finde talenterne og forme dem til topspillere. Men selvom den samlede pakke omkring håndboldoplevelsen er blevet større og mere intens i Ceres Arena i løbet af de seneste sæsoner, så kniber det med at få de helt store med.

- Mange steder i håndbold Danmark bliver tingene ikke bare drevet af kommercielle interesser, men af en gruppe mennesker, som gerne vil vise, at byen kan banke dem fra nabobyen. Se på Skjern og Holstebro. Hvordan fanden skulle du høre om de to byer, hvis det ikke var fordi de havde nogle gode håndboldhold? Specielt Skjern, som er en lokal identifikation. Det har du bare ikke i Aarhus og København for den sags skyld. Prøv at se på hvor svært det har været i København at skabe et hold. Hvis du kigger tilbage til dengang, hvor jeg spillede, var der masser af københavnerklubber som Virum, Gladsaxe og Holte. Det kunne lade sig gøre indtil der kom penge i sporten. I det øjeblik der kom penge i sporten, handler det også om hvor virksomhederne var og om de havde en interesse i et specifikt område, siger Veje og tilføjer, at det kunne være fedt, hvis der kom nogen, som var klar til at skabe et storhold i Aarhus.

- Du kan lave noget der er ret fedt, for ikke så vilde beløb. Der kan du blive en stor fisk i et lille akvarium i stedet for at være den lille fisk i et stort akvarium, men det er svært at sige hvorfor det er som det er i Aarhus.

- Enhver sportsmand og træner vil gerne være med i toppen. Det siger sig selv. Når det er sagt, så er det sådan, at mit daglige virke, og det jeg beskæftiger mig med, er relationen til spillerne, udvikling af spillerne og et forsøg på at vinde kampe med spillerne. Det er en lille gruppe, og den er jo ens lige meget om du har hentet spillere udefra eller fra dit U18 hold. Fornøjelsen ved det daglige arbejde er den samme. Jeg gad godt, at jeg kunne hente de bedste, men det ændrer ikke på min arbejdsglæde, siger træneren og tilføjer, at arbejdet med de unge spillere er utroligt givende for ham.

Århus Håndbold

I indeværende årti har Århus Håndbold kun misset slutspillet én gang. Det skete i sæsonen 2016/2017. Derudover har Erik Veje og kompagni været fast inventar.

Placering i grundspillet

2019/20: ?

2018/19: 7

2017/18: 8

2016/17: 9

2015/16: 3

2014/15: 8

2013/14: 7

2012/13: 6

2011/12: 8

2010/11: 3

Åh, Mihail

- Talentudvikling er noget rigtigt interessant noget. Det er faktisk mere interessant end man skulle tro og kan se udefra. Hvis vi får en ny ung spiller, så er der nogle ting, som han kan, og en masse ting som han slet ikke kan. De ting, som spilleren allerede kan, skal man finde ud af, hvordan du kan skærpe yderligere. Og så er der alt det, som han ikke kan. Det spændende ved det, er, at der sidder en prop eller nogle begrænsninger et eller andet sted. Det interessante er her, at de begrænsninger er så vanvittigt interessante, fordi de kan være alle steder. For nogles vedkommende kan det være i barndommen.

- Jeg har talt mig frem til, at det kan findes tidligt i nogle spilleres tilværelse, hvilket betyder, at når de gør noget eller er i tvivl om de må, så har de svært ved at give sig selv lov til det. Hvordan skal du være offensiv på en håndboldbane, hvis du ikke kan tillade dig selv at være arrogant? Hvordan skal du være modstandsdygtig, hvis du ikke er i stand til at give dig selv de gode tanker, der skal til i de situationer, hvor du er presset? En enkelt aktion i håndbolden er jo bærende i hele ens tilværelse på godt og ondt. Tør jeg? Vil jeg? Hvad sker der? Der er så mange facetter. Det handler om at finde nøglen til den lille lås. Nogle gange finder du den, andre gange gør du ikke. I enkelte tilfælde kan du finde nøglen, men personen er ikke i stand til at holde låsen åben, fordi han hele tiden falder tilbage i den dårlige vane.

Flere har været igennem møllen i Århus Håndbold. Flere er kommet videre og har fået skabt sig en god karriere, og så er der dem, der ikke kunne holde låsen åben.

- Jeg havde en højre back i Århus, Mihail Petrovski. Fuck, han kunne være blevet god, hvis han ikke hele tiden tog et lille skridt til højre. Jeg kan stadig huske ham. Han spillede to kampe, hvor han gjorde, som jeg bad ham om. Han scorede 10 mål i en halvleg mod Kiel, men han havde fået en vane, der betød, at når han gik ind over midten, så gik han for dybt til højre og satte sin højre fod for langt frem. Når han gik ind over midten, kom han for langt bagud, hvilket betød, at han ikke kunne skyde ordentligt igennem, ligesom forsvaret ikke troede, at han ville skyde, når han gerne ville trække dem til sig. De gange, hvor det lykkedes at gøre, var han sindssyg god. Hver gang han blev presset, røg han tilbage i vanen og så gik han fra pisse god til nærmest elendig.

Århus Håndbold spiller tirsdag aften mod KIF Kolding i Ceres Arena klokken 18.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce