Annonce
Sport

Århusianer blev verdensmester i triatlon: Havde tid til at genoverveje sæsonplanerne på de sidste seks kilometers løb

I august blev det også til en flot andenplads ved Ironman-seriens europæiske mesterskaber i Frankfurt am Main. Arkivfoto:  EPA/Constantin Zinn.
Århusianske Kristian Høgenhaug blev søndag verdensmester i langdistancetriatlon. Undervejs var der tid til at gentænkte planerne for oktober, og de mange lykønskninger ovenpå guldmedaljen har været overvældende for den 30-årige triatlet.

TRIATLON: Aarhus har fået sig endnu en verdensmester til samlingen.

Søndag i Holland var Kristian Høgenhaug fra Aarhus 1900 Tri nemlig hurtigst af alle, da der blev afholdt VM i langdistancetriatlon.

Efter lidt mere end syv og en halv times svømning, cykling og løb kunne Aarhus-triatleten lade sig hylde som Danmarks første mandlige verdensmester på den lange triatlon-distance siden 2006.

Annonce

Der var cirka to minutter til næste mand på resultatlisten, svenske Jesper Svensson, og på rutens afsluttende kilometer, var der overskud til lige at gentænke planerne for resten af sæsonen.

Måske tid til en pause

For planen var faktisk, at den nykårede verdensmester skulle deltage i Ironman på Hawaii, der samtidig er verdensmesterskaberne i netop Ironman-serien. Men på grund af corona er herligheden på de amerikanske stillehavsøer udskudt til februar.

- Plan b var så at køre en Ironman på Mallorca i midten af oktober, men da jeg løb rundt derude på de sidste seks kilometer, aftalte jeg med mig selv, at det lige skulle genovervejes. Om jeg måske lige skal have en lille offseason, en lille puster, før jeg så bygger op til Ironman på Hawaii, fortæller Kristian Høgenhaug.

For nu skal triatleten i første omgang nemlig lige restituere, og der er altså ingen garantier for, hvor lang tid der går, før man er helt oppe i omdrejninger igen efter sådan en omgang.

- Jeg har godt ømme stænger, men når man kører på det her niveau, så bliver restitutionsprocessen ret hurtig de første par dage, men der sidder ligesom sådan en dyb træthed i kroppen, som man godt kan mærke lige så snart man får pulsen op. Det plejer at tage nogle uger, før man er helt oppe at køre igen, lyder det fra Kristian Høgenhaug.

Annonce

Overvældet af reaktioner

Triatlon trækker måske ikke altid de helt store overskrifter eller de helt store seertal, men den præstation Kristian Høgenhaug leverede søndag i det hollandske, har kastet ganske mange lykønskninger af sig for triatleten.

- Det har været overvældende, synes jeg, med reaktioner fra alle mulige fronter, fortæller Kristian Høgenhaug.

Kristian Høgenhaugs blå bog

Navn: Kristian Høgenhaug

Født 31. juli 1991 (30 år)

Har en kandidat i idræt med speciale i træningsfysiologi og præstationsoptimering

Har dyrket triatlon siden 2012 og blev professionel i 2017

Internationale mesterskaber:

  • Europamester på langdistance i 2019 i Almere, Holland 
  • Verdensmester på langdistance i 2021 i Almere, Holland

- Det er jo dejlige beskeder fra alle mulige mennesker, også folk jeg ikke har snakket med i rigtig lang tid. Selvfølgelig er det dem, der er allertættest på, der betyder mest for mig, men det er altid dejligt med anerkendelse også bare for sporten helt generelt. At det lige pludselig også rækker ud over dem, der plejer at ønske mig tillykke, gør også at det går op for mig, at det er større end normalt, lyder det fra den 30-årige Aarhus 1900-triatlet.

For løbet i den hollandske by Almere blev ikke afholdt uden coronarestriktioner, hvilket var til at mærke undervejs for verdensmesteren.

- Der var ikke noget kæmpestort publikum eller mange mennesker på ruten. Jeg ved ikke, om man kan sige, at det tager lidt af oplevelse, men jeg tror, at det her med at forstå, hvor stort det egentlig er, er kommet lidt på bagkant, siger Kristian Høgenhaug.

Annonce

Kan hjælpe til at opnå større mål

Med til guldmedaljen fulgte naturligvis også en pose præmiepenge, men i det større perspektiv kan præstationen måske også hjælpe 30-årige Kristian Høgenhaug med at nå nye højder indenfor triatlonverdenen.

- Det er jo lidt en nichesport, så i forhold til mange andre sportsgrene skal man op på et vist niveau, før det er noget, man kan leve af og have økonomien til at lave endnu bedre forberedelser, så man kan opnå endnu større mål. Så det er jo helt sikkert noget, der kan åbne nye døre i forhold til sponsorer, og jeg kan blive lidt mere synlig på den måde, fortæller Kristian Høgenhaug.

Uanset hvad den umiddelbare fremtid byder på for triatleten, kan han i hvert fald håbe på, at der bliver afholdt nogle flere mesterskaber i Almere, for her har han efterhånden ganske gode minder fra. I 2017 blev det til en fjerdeplads ved stævnet i Almere, året efter en tredjeplads. Ingen af disse stævner fungerede som mesterskaber, men det gjorde stævnet i 2019 til gengæld. Her blev Aarhus 1900-triatleten nemlig europamester.

- Jeg blev jo egentlig nummer to til selve løbet, men ham der vandt var fra Sydafrika. Så jeg havde joket lidt med, at det jo passende kunne blive nummer et den her gang, når nu det også var VM, lyder det fra Kristian Høgenhaug.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Annonce