Annonce
Aarhus

Århusianer i ny storsejr: Martin lever af at spille Magic

<p>Som et lynnedslag ramte vinderkortet »Lightning Strike« og sikrede Martin Dang sejr i Bruxelles.</p>

Århusianske Martin Dang spillede sig til sejr i en fantasiverden af trolde, orker, engle, riddere og magiske trylleformularer. Lyder det som det rene tidspilde? Han lever af det.

Når sønnike nægter at lave sine lektier, og du fortæller ham, at man ikke kan leve af at spille hele dagen - så er det løgn. Martin Dang er Danmarks første professionelle Magic: The Gathering-spiller.
<p>Hver spiller sammensætter sit deck (kortstak) efter, hvilke kort han forventer, at modstanderen har i sit deck.</p>
Med en 3-1 sejr i Bruxelles over japanske Shuta Yasaooka sikrede den 33-årige århusianer sig den første Pro Tour-sejr til en dansker nogensinde.

Magic: The Gathering

Magic blev opfundet af matematiklæreren Richard Garfield og blev publiceret af Wizards of the Coast i 1993, hvor spillet blev en øjeblikkelig succes.

Magic: The Gathering gav startskuddet til en hel ny spilgenre, og det anslåes, at det spilles af ca. seks millioner mennesker i over 70 lande på verdensbasis.

Der findes i dag over 12.000 forskellige kort. For mange er det at samle på og bytte kort lige så stor en del af spillet som selve spillet.

I Magic er hver spiller en såkaldt »planeswalker« - en mægtig troldmand eller -kvinde, som er i stand til at trække magisk kraft fra landet omkring sig og kaste magiske formularer.

Der afholdes fire såkaldte Pro Tours om året, hvor de bedste spillere konkurrerer mod hinanden.

I Aarhus kan man spille Magic i butikken Dragons Lair, Amaliegade 21. Onsdag fra klokken 17.30 og fredag fra klokken 18.

4
Præmien? 40.000 amerikanske dollar (ca. 275.000 kroner) i rare grønne kontanter, og det er ikke engang det bedste.
5
»Man estimerer, at en Pro Tour-sejr er 100.000 dollar værd,« fortæller han.
Martin Dang er Danmarks første professionelle ?Magic: The Gathering-spiller.
Det er nemlig ikke alle og enhver, der kan komme med til sådan en Pro Tour. Man skal kvalificere sig først til en af de 408 pladser.
»Ud over præmiepengene følger der også deltagelse i de næste fem Pro Tours, der blandt andre steder afholdes i Vancouver og Milwaukee, med alt inklusive: Flybilletter, hotel og 3000 dollar bare for at møde op,« fortæller han.
Annonce

En mægtig modstander

Alene det at komme med er altså normalt svært - for slet ikke at tale om at vinde.
»Shuta Yasaooka er en fantastisk dygtig spiller. Der har været tale om, at han skal i Hall Of Fame over de allerbedste spillere nogensinde. Jeg har set ham spille før, men i finalen valgte han et forkert deck (hver spiller skal på forhånd sammensætte en bunke Magic-kort - et deck,red.). Og mit var rigtigt godt lige netop mod hans,« fortæller Martin Dang.
Man begynder med at have 20 liv hver. Der er to forskellige slags kort - lande og magier. Mana genereres og spells kastes i en eventyrverden befolket af de underligste væsner - zombier, trolde, engle og riddere for bare at nævne nogle få.
Magic-kort tælles i tusinder, og spillet Magic: The Gathering er verdens mest spillede rollekortspil.
»Der er mere end to millioner registrerede spillere. Det bliver bare større og større, og der er ingen tegn på, at der kommer færre nye spillere til,« fortæller han.
Annonce

Den hurtigste hånd vandt

Det gælder om at kaste en spell - en trylleformular - der kan skade modstanderens kort og tage et af hans liv.
»Min strategi var at spille en hurtig hånd mod min japanske modstander, så han ikke kunne nå at opbygge sit forsvar,« fortæller Martin Dang.
Det lykkedes, spillet tog kun seks minutter mod normalt op til 20 minutter.
Annonce

Opgiver matematikstudiet

Forude venter der nu en hektisk rejseaktivitet. Ud over de fem Pro Tour-turneringer skal Martin Dang også deltage i en lang række andre turneringer.
Han er stoppet på sit matematikstudie på Aarhus Universitet og regner med at kunne leve af at spille Magic: the Gathering på fuld tid. Noget tyder på, at han kan.
»Jeg vandt et grandprix og 4000 dollar i præmiepenge i Liverpool i sidste måned. Der var 1600 deltagere. Dengang troede jeg, det ville være højdepunktet på min spillemæssige karriere - men det var, før jeg vandt i Bruxelles,« siger han.
Annonce

Prøv selv

I Dragon's Lair, der ligger i Amaliegade i Aarhus, mødes spilleentusiaster hver onsdag og fredag efter lukketid.
Her kan du også møde Martin Dang, der er ansat til at stå for den lokale turnering.
»Mit arbejde er at spille Magic i Dragon's Lair,« griner han og pointerer, at noget af det særlige ved det magiske kortspil er, at mange spillere samler og bytter kortene i lige så høj grad, som de spiller med dem.
Nogle kort kan være meget sjældne - og kostbare.
»Et Black Lotus, der var en del af den første serie kort, koster 60.000 kroner. Men personligt er jeg en spiller, skal bare have kort nok til at spille og går ikke op i at samle på dem,« siger Martin Dang og afslører, at prisen på hele hans vinder-deck fra Bruxelles ikke løb op i mere end 2000 kr.
Har man selv fået lyst til at kaste sig ud i magien, kan man begynde her.
»Man kan bare møde op, også selv om man aldrig har prøvet det før. Man skal helst have sine egne kort, men man kan også ofte låne et deck af en af de andre spillere, ligesom der også altid er gode råd og vejledning at få,« siger Martin Dang og viser stolt pokalen frem fra Bruxelles.
»Det sociale aspekt er en vigtig del af spillet. Jeg tror ikke, at jeg har en eneste ven, der ikke spiller spillet,« fortæller Martin Dang, der da også har mødt sin kæreste ad den vej.
Er det ikke lidt nørdet?
»Jo, det er faktisk et lidt nørdet spil - lad os bare sige det,« siger han.
Video: Her kan du se finalen, hvor Martin Dang vinder Pro Tour Bruxelles:
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce