Annonce
Navne

Århusianer nomineret til Nordisk Råds Musikpris: - Skriget er fuldstændig essentielt i min musik

- Jeg har arbejdet med det fulde spektrum af den menneskelige stemme, lige siden jeg begyndte at skrive musik, og skriget er fuldstændig essentielt for mig, siger Line Tjørnhøj, der er nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2022. Foto: Anders Bigum
Komponisten Line Tjørnhøj er nomineret til Nordisk Råds Musikpris med værket 'Entmenscht, der griber fat i frygten for ødelæggende umenneskelighed. En tematik, der må siges at være frygtelig aktuel.

Nordisk Råds musikpris er siden 1965 blevet uddelt til nordiske komponister, artister og ensembler, som skaber unikke musikalske oplevelser på et højt kunstnerisk niveau.

I år er én af de nominerede Line Tjørnhøj, som i en årrække har markeret sig som en komponist, der behandler smertefulde og grusomme emner i stærke vokalværker. Hun er nomineret til Nordisk Råds Musikpris for værket "Entmenscht" (2018), der blev uropført af vokalensemblet Theatre of Voices og Paul Hillier i 2018.

- Jeg har arbejdet med det fulde spektrum af den menneskelige stemme, lige siden jeg begyndte at skrive musik, og skriget er fuldstændig essentielt for mig. Det er mit ledemotiv, fortæller Line Tjørnhøj.

Annonce

Line Tjørnhøj er nomineret af den danske bedømmelseskomité, som i motivationen skriver:

- Entmenscht er skabt, før pandemien ramte os, og før det skete, vi ikke troede, skulle ske i vor tid: krig i Europa. Det griber fat i to af kunsthistoriens mest ekstreme og ekspressive kunstnerpersonligheder fra indgangen til det 20. århundrede, måske netop dér hvor vores moderne frygt blev grundlagt: Frygten for ødelæggende umenneskelighed [...]  Entmenscht er et rørende og rystende musikalsk værk, hvis tematik og udtryk er frygteligt aktuelt.

Et imponerende CV

Line Tjørnhøj er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun blandt andet har modtaget undervisning af Simon Steen-Andersen og Niels Rønsholdt.

Hendes værker er blevet opført af anerkendte ensembler og orkestre som Göteborg Operan, Aarhus Symfoniorkester, Ars Nova Copenhagen, DR Pigekoret og Esbjerg Ensemble, og hendes værk "Anorexia Sacra" vandt konkurrencen om den bedste kammeropera ved den Amerikanske Opera Vista Festival i 2009.

Line Tjørnhøj har desuden modtaget det treårige arbejdslegat af Kunstfondens Tonekunstudvalg for klassisk musik i 2010, og i 2017 modtog hun det prestigefulde Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat.

11. juni 2022 kan man opleve uropførelsen af Line Tjørnhøjs nye værk "Spring" på Klang Festival, og 25. august 2022 uropfører DR Symfoniorkestret hendes dobbeltkoncert for slagtøjsduo og orkester, ØR.

Vinderen af Nordisk Råds musikpris 2022 offentliggøres i Helsinki 1. november.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Navne

Astrid Krag uddelte fornem pris til østjyske Janni Lund Hansen: Hun er mønstereksemplet på en ildsjæl

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce