Annonce
Aarhus

Århusianere render apoteker over ende: - Vi løb tør for vaccine

Farmaceut og vaccinatør Soheila Saei, Sct.Lucas Apotek, prikker her en århusiansk journalist med influenzavaccination. Det anbefales, at du bliver et kvarter efter vaccinationen for at bemærke eventuelle bivirkninger. Der er ingen tidsbestilling på apotekerne. Er du under 65 år, koster en vaccination 185 kroner. Den er gratis for pensionister.  Foto: Axel Schütt
Masser af århusianere har taget mod tilbuddet om gratis vaccinationen mod influenza, så de står bedre rustet mod Covid-19. Er du over 65 år, er det gratis. Ellers er prisen 185 kroner - uden tidsbestilling.
Annonce

AARHUS: Danskerne og århusianerne valfarter til apotekerne for at stå stærkere i kampen mod corona. 100.000 danskere er i løbet af den seneste uge blevet vaccineret mod influnza på de danske apoteker.

Dertil kommer de patienter, som har valgt at lade sig vaccinere hos egen læge.

- Tallet skal ses i forhold til, at vi i hele vaccinationssæsonen sidste år på apotekerne vaccinerede 120.000 danskere.  Så det tal slår vi i år, siger Merete Wagner Hoffmann, der er presseansvarlig hos Danmarks Apotekerforening.

Influenzavaccinationen blev givet fri 1. oktober. Det har i den grad kunnet mærkes på apotekerne, hvor folk kan komme ind fra gaden uden en tid, at Statens Serum Institut anbefaler en vaccination i disse coronatider.

Annonce

Apotek tæt på at løbe tør for vaccination

På Sct. Lucas Apoteket i Frederiks Allé, der også har apoteker på Trøjborg og i Skejby, var souschef og ansvarlig for apotekets uddannede vaccinatører, farmaceut Soheila Saei, tæt på at løbe tør for influenzavaccine.

-Der kommer mange flere mennesker og bliver vaccineret, end vi havde regnet med. Vi var godt klar over situationen og Statens Serum Instututs anbefaling, men der kom flere mennesker end vi havde regnet med. Vi løb tør for vaccine, så vi måtte lave en hasteordre. Den kom heldigvis dagen efter. Nu er vi med igen, siger Soheila Saei.

De tre apoteker under Sct. Lucas hatten havde tirsdag vaccineret flere end 300 personer.

Kåre og Statens Serum Institut anbefaler vaccination

Faglig direktør hos Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, anbefaler influenzavaccination i år. Især til folk i risikogruppen. Instituttet skriver:

  • I år er influenzavaccination ekstra vigtigt, fordi influenza udgør en særlig risiko for mange af de samme mennesker, der også risikerer et kompliceret og alvorligt sygdomsforløb, hvis de får COVID-19. Bliver disse personer syge med begge sygdomme samtidig, kan sygdomsforløbet yderligere forværres
  • Forekomsten af influenza varierer fra år til år og optræder hyppigst i perioden fra december til marts. I Danmark tilbydes gratis influenzavaccination til særlige risikogrupper derfor fra 1. oktober frem til den 15. januar. For gravide i 2. eller 3. trimester, samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter, dog til udgangen af februar
  • I sæsonen 2019-2020 flyttedes tilbuddet om gratis vaccination til 1. november i stedet for 1. oktober, hvilket hovedsageligt skyldtes sen levering af årets vacciner. I denne sæson er tilbuddet rykket tilbage til 1. oktober, dels fordi vaccinerne er tilgængelige, og dels ud fra ønsket om, at gøre vaccinationsperioden så lang som muligt, da COVID-19 forholdsregler forventes at skabe forsinkelser og øget tidsforbrug i forbindelse med vaccination

Næsten alle landets apoteker tilbyder, at folk kan komme ind fra gaden og blive vaccineret. Uden at have bestilt tid. Hvis man er i risikogruppen og for eksempel har en lungesygdom, diabetes eller hjerte-kar-sygdom kan man få et gratis prik.

Annonce

Influnza kan skade lungevævet

Det samme gælder for folk, der er fyldt 65 år, eller er førtidspensionister, og det er især folk i disse grupper, som møder op på apoteket. Hører du ikke til en af disse grupper, koster en influenzavaccination 185 kroner.

- Jeg er selv blevet vaccineret. Jeg synes, det er rigtigt at beskytte sig selv, og det er der altså mange mennesker, der føler lige nu. For mit eget vedkommende er jeg i kontakt med mange her på apoteket, og med en vaccination skal man ikke tænke på influenza. Sygdommen kan jo skade lungevævet og immunforsvaret, og det går ikke godt i spænd med covid-19, siger Soheila Saei.

Annonce

Personale er uddannet vaccinatører

På Sct. Lucas Apotek er der indrettet to små, intermistiske afdelinger med to stole, hvor prikket med vaccinen kan finde sted.


Først spritter huden af med en spritswap i 10 sekunder. Det bedøver lidt. Så ser jeg til, at nålen er descinficeret og ren. Jeg tager vaccinen i sprøjten og sørger for, der ikke er ekstra luft i. Derefter et rask prik. Så trykker jeg til på hullet i huden. Det er gratis massage - og sætter lidt gaze på

Soheila Saei, farmaceut og vaccinatør


- Vi skulle egentlig kun have haft en afdeling, men presset var så stort, at vi lavede endnu en plads. Vaccinationen tager 20 minutter. For vi vil gerne have, at folk bliver et kvarter efter, de er blevet prikket. De skal lige sikre sig, de ikke bliver dårlige. Vi har gået på kursus online og er vaccinatører, siger Soheila Saei.

Journalisten kan skrive under på, at farmaceut og vaccinatør Saei laver et smertefrit prik på skulderen.

- Først sprittes huden af med en spritswap i ca. 10 sekunder. Det bedøver lidt. Så ser jeg til, at vaccinen er klar og ren og fjerner evt. ekstra luft fra sprøjten. Derefter et rask prik. Så trykker jeg til på stikstedet for at fordele væsken i musklen. Det er gratis massage - til sidst sætter jeg lidt gaze på, forklarer Soheila Saei.

Annonce

To-tre uger før virkning

Fra den dag, du får din indsprøjtning, går der to-tre uger, før vaccinen beskytter. Det hører med til historien, at en vaccination ikke beskytter 100 procent mod influenza. Men den er for de fleste et stort skridt på vejen.

Eneste bivirkning - hvis du ikke får for eksempel en allergisk reaktion - er i dagene efter prikket med nålen. Du bliver øm i skulderen, og du kan på vaccinationsdagen blive lidt varm - og måske lidt træt i hovedet.

Fakta

Influenzavaccinen er gratis til:

  • Alle over 65 år
  • Hvis man er førtidspensionist
  • Har en kronisk sygdom
  • Er gravid i 2.- 3. trimester
  • Arbejder i sundhedssektoren

- Folk er virkelig glade for, at de har muligheden for at komme her. Vi må også sige, at de virkelig benytter sig af den. Det er overvældende, siger Soheila Saei.

Hvis du får en influenzavaccination i dag, vil den virke i seks til 12 måneder - og så må vi ellers håbe, at der på det tidspunkt er en helt anden vaccination i kanylen. Nemlig en mod corona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilfreds AGF-træner efter nederlag: - Nogle gange er det vigtigt at forstå, hvilket niveau det her foregår på

AGF

Patrick Olsen: FCM har en klassetrup, men det har vi altså også

Annonce