x
Annonce
Aarhus

Århusianerne har taget godt imod nyt koncept: 87 droppede ind til dåb

87 århusianere valgte i 2019 at benytte sig af drop in-dåb, som i Aarhus var et nyt tilbud fra folkekirken. Muligheden for at komme ind fra gaden og blive døbt fortsætter i fire kirker i 2020. Foto: Peter Leth-Larsen/JFM
Folkekirken i Aarhus har fået gode erfaringer med drop in-dåb, der fortsætter i 2020.

AARHUS: 87 børn, unge og ældre benyttede sig i 2019 af tilbuddet om at komme ind fra gaden og blive døbt i de århusianske kirker.

Drop in-dåb blev muligt i København i 2017. Siden har fænomenet bredt sig til det meste af landet, og 2019 åbnede Folkekirken i Aarhus, som geografisk dækker Aarhus Kommune, for samme mulighed på forsøgsbasis.

På landsplan er omkring 1.000 blevet døbt ved drop in-dåb i 2019, hvoraf halvdelen foregik i Københavns Stift. Det oplyser Københavns Stift. I 2018 var tallet 521 personer fra hele landet.

Ved Folkekirken i Aarhus er man glade for, at så mange har benyttet sig af muligheden for drop in-dåb i løbet af det første år.

Annonce

Drop in-dåb

Ved drop in-dåb kan man blive døbt uden tilmelding og planlægning af stor fest.

Alle er velkomne, børn som voksne, også selvom man ikke bor i byen.

Man er velkommen til at have gæster med, men kan også komme alene – så sørger kirken for at stille de nødvendige dåbsvidner til rådighed.

Når man møder op, får man en kort samtale med en præst, og bagefter bliver man døbt i kirken. Dåben foregår helt som den plejer, bare uden tilmelding.

Deltagere skal medbringe gyldig legitimation med foto.

Alle under 18 skal have forældre eller værge med.

I 2020 vil der være fire muligheder for drop in-dåb i fire kirker i Folkekirken i Aarhus.

Enkelt at blive døbt

Årsagerne til den positive modtagelse af drop in-dåb kan være mange. For eksempel mærker kirken et stort behov for, at det er mere enkelt at blive døbt.

- Samtidig har vi en fornemmelse af, at noget af det, der hæmmer manges dåb, er, at de forbinder dåben med at holde stor fest og invitere mange mennesker til gudstjeneste i kirken. Et kodeks, som man tænker, at man skal leve op til, og så får man det måske ikke gjort, har Poul Henning Bartholin, domprovst ved Aarhus Domprovsti, tidligere forklaret i avisen om baggrunden for initiativet.

I 2019 blev der holdt 11 drop in-dåbsarrangementer i Aarhus Kommune. Folkekirken i Aarhus vil fremover tilbyde fire årlige muligheder for drop in-dåb i fire forskellige kirker. Erfaringerne viser, at folk gerne krydser sognegrænser for at komme til drop in-dåb.

I 2020 er der planlagt drop in-dåb i disse kirker: Vor Frue Kirke (14. marts, kl. 11-14), Møllevangskirken (1. juni, kl.12.30-15.30), Skæring Kirke (26. september, kl. 10-12) og Fredenskirken (6. november, kl. 16-19).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce