Annonce
Aarhus

Århusianerne har taget godt imod nyt koncept: 87 droppede ind til dåb

87 århusianere valgte i 2019 at benytte sig af drop in-dåb, som i Aarhus var et nyt tilbud fra folkekirken. Muligheden for at komme ind fra gaden og blive døbt fortsætter i fire kirker i 2020. Foto: Peter Leth-Larsen/JFM
Folkekirken i Aarhus har fået gode erfaringer med drop in-dåb, der fortsætter i 2020.

AARHUS: 87 børn, unge og ældre benyttede sig i 2019 af tilbuddet om at komme ind fra gaden og blive døbt i de århusianske kirker.

Drop in-dåb blev muligt i København i 2017. Siden har fænomenet bredt sig til det meste af landet, og 2019 åbnede Folkekirken i Aarhus, som geografisk dækker Aarhus Kommune, for samme mulighed på forsøgsbasis.

På landsplan er omkring 1.000 blevet døbt ved drop in-dåb i 2019, hvoraf halvdelen foregik i Københavns Stift. Det oplyser Københavns Stift. I 2018 var tallet 521 personer fra hele landet.

Ved Folkekirken i Aarhus er man glade for, at så mange har benyttet sig af muligheden for drop in-dåb i løbet af det første år.

Annonce

Drop in-dåb

Ved drop in-dåb kan man blive døbt uden tilmelding og planlægning af stor fest.

Alle er velkomne, børn som voksne, også selvom man ikke bor i byen.

Man er velkommen til at have gæster med, men kan også komme alene – så sørger kirken for at stille de nødvendige dåbsvidner til rådighed.

Når man møder op, får man en kort samtale med en præst, og bagefter bliver man døbt i kirken. Dåben foregår helt som den plejer, bare uden tilmelding.

Deltagere skal medbringe gyldig legitimation med foto.

Alle under 18 skal have forældre eller værge med.

I 2020 vil der være fire muligheder for drop in-dåb i fire kirker i Folkekirken i Aarhus.

Enkelt at blive døbt

Årsagerne til den positive modtagelse af drop in-dåb kan være mange. For eksempel mærker kirken et stort behov for, at det er mere enkelt at blive døbt.

- Samtidig har vi en fornemmelse af, at noget af det, der hæmmer manges dåb, er, at de forbinder dåben med at holde stor fest og invitere mange mennesker til gudstjeneste i kirken. Et kodeks, som man tænker, at man skal leve op til, og så får man det måske ikke gjort, har Poul Henning Bartholin, domprovst ved Aarhus Domprovsti, tidligere forklaret i avisen om baggrunden for initiativet.

I 2019 blev der holdt 11 drop in-dåbsarrangementer i Aarhus Kommune. Folkekirken i Aarhus vil fremover tilbyde fire årlige muligheder for drop in-dåb i fire forskellige kirker. Erfaringerne viser, at folk gerne krydser sognegrænser for at komme til drop in-dåb.

I 2020 er der planlagt drop in-dåb i disse kirker: Vor Frue Kirke (14. marts, kl. 11-14), Møllevangskirken (1. juni, kl.12.30-15.30), Skæring Kirke (26. september, kl. 10-12) og Fredenskirken (6. november, kl. 16-19).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce