Annonce
Aarhus

Århusianerne splittede om røgfrit strøg: - Det næste bliver vel, at man jagter folk der prutter

Det er ikke just overfyldt, strøget i Aarhus på en regnvåd tirsdag. Men et forslag går altså på at gøre det røgfrit. Foto: Bo Nørgaard
Mandag var der en livlig debat om en eventuel opfordring til at kvitte smøgerne på strøget. Århusianerne er langt fra enige.
Annonce

AARHUS: Mandag skrev vi om et forslag, som rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive, havde fremsat. Hun ville i en periode opfordre de handlende på strøget i Aarhus til at kvitte smøgerne, når de besøger caféer og butikker.

- Vi bliver nødt til at forholde os til, at antallet af nye, unge rygere er stigende, og der handler det blandt andet om synlighed i byrummet, lød det blandt andet.

Derfor spurgte vi jer læsere om jeres holdning til sådan en opfordring - altså, om I synes, at strøget bør være røgfrit.

Lad os sige det med det samme - det er tæt løb. Ja-siden vandt dog med 40 stemmer over Nej-siden, efter (i skrivende stund) 2780 stemmer og et hav af kommentarer på Facebook, både for og imod.

"Det fungerer glimrende i udlandet, og det er vel kun på tide i dag, hvor så få ryger. Folk sagde noget lignede, da det blev forbudt på Aarhus Hovedbanegård (og alle andre stationer i øvrigt, både inde og ude) samt større værtshuse," skriver Roberto Ignatius Borgen som en af fortalerne for forslaget.

En anden fortaler, John Hytting Magnussen, fremhævede sundhedsrisikoen ved rygning.

"Rygning slår 14000 mennesker ihjel om året. Selvfølgelig skal det forbydes," skriver han, kort og kontant.

Annonce

- Hysteri

Modstandere var der dog også rigelige af i debatten. Faktisk er de i noget mere overtal end i selve afstemningen.

"Hysteri, og det kommer fra en der røg i 40 år, nu eks-ryger i godt 13 år. Rygning er og bliver en personlig beslutning, og stop så hetzen på de stakkels rygere," lyder det fra Inga-Lil Amini, som får opbakning fra Niels Friis:

"Er det en miljøtosse, der er kommet på den ide? Det næste bliver vel man begynder og jagte folk der prutter på strøget," skriver han.

Hvorvidt forslaget bliver en realitet, vides endnu ikke. Og selvom den nuværende strøgformand er fortaler for idéen, så er den tidligere formand, Lars Svendsen, ikke helt så begejstret.

"I min tid som formand for Strøgforeningen ville dette forslag ALDRIG have fået sin gang på jord. For det første er jeg inderligt imod den evindelige utidige indblanden i folks personlige frihed - og for det andet har Strøgets fysiske butikker næppe brug for flere forordninger, som OGSÅ kan få kunderne til at fravælge en strøgtur og i stedet købe deres varer på nettet," skriver han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Frisparksperle og flere flotte langskud: Se alle seks mål fra AGF-OB her

Aarhus

Stigning lægger pres på universitetshospitalet: Supersygehus inddrager sengepladser til corona-smittede

Annonce