x
Annonce
Aarhus

Århusianerne splittede om røgfrit strøg: - Det næste bliver vel, at man jagter folk der prutter

Det er ikke just overfyldt, strøget i Aarhus på en regnvåd tirsdag. Men et forslag går altså på at gøre det røgfrit. Foto: Bo Nørgaard
Mandag var der en livlig debat om en eventuel opfordring til at kvitte smøgerne på strøget. Århusianerne er langt fra enige.

AARHUS: Mandag skrev vi om et forslag, som rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive, havde fremsat. Hun ville i en periode opfordre de handlende på strøget i Aarhus til at kvitte smøgerne, når de besøger caféer og butikker.

- Vi bliver nødt til at forholde os til, at antallet af nye, unge rygere er stigende, og der handler det blandt andet om synlighed i byrummet, lød det blandt andet.

Derfor spurgte vi jer læsere om jeres holdning til sådan en opfordring - altså, om I synes, at strøget bør være røgfrit.

Lad os sige det med det samme - det er tæt løb. Ja-siden vandt dog med 40 stemmer over Nej-siden, efter (i skrivende stund) 2780 stemmer og et hav af kommentarer på Facebook, både for og imod.

"Det fungerer glimrende i udlandet, og det er vel kun på tide i dag, hvor så få ryger. Folk sagde noget lignede, da det blev forbudt på Aarhus Hovedbanegård (og alle andre stationer i øvrigt, både inde og ude) samt større værtshuse," skriver Roberto Ignatius Borgen som en af fortalerne for forslaget.

En anden fortaler, John Hytting Magnussen, fremhævede sundhedsrisikoen ved rygning.

"Rygning slår 14000 mennesker ihjel om året. Selvfølgelig skal det forbydes," skriver han, kort og kontant.

Annonce

- Hysteri

Modstandere var der dog også rigelige af i debatten. Faktisk er de i noget mere overtal end i selve afstemningen.

"Hysteri, og det kommer fra en der røg i 40 år, nu eks-ryger i godt 13 år. Rygning er og bliver en personlig beslutning, og stop så hetzen på de stakkels rygere," lyder det fra Inga-Lil Amini, som får opbakning fra Niels Friis:

"Er det en miljøtosse, der er kommet på den ide? Det næste bliver vel man begynder og jagte folk der prutter på strøget," skriver han.

Hvorvidt forslaget bliver en realitet, vides endnu ikke. Og selvom den nuværende strøgformand er fortaler for idéen, så er den tidligere formand, Lars Svendsen, ikke helt så begejstret.

"I min tid som formand for Strøgforeningen ville dette forslag ALDRIG have fået sin gang på jord. For det første er jeg inderligt imod den evindelige utidige indblanden i folks personlige frihed - og for det andet har Strøgets fysiske butikker næppe brug for flere forordninger, som OGSÅ kan få kunderne til at fravælge en strøgtur og i stedet købe deres varer på nettet," skriver han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce