Annonce
Aarhus

Århusianerne ved for lidt om politik: - Det er et demokratisk problem

Den almindelige århusianer ved for lidt om den politik, der er med til at forme byen. Foto: Axel Schütt
Knap halvdelen af byens borgere føler sig dårligt informerede om, hvad der foregår politisk i Aarhus Kommune.

AARHUS: Til november næste år skal århusianerne til stemmeurnerne og afgøre, hvem der skal stå i spidsen for byen i de næste fire år.

Set i det lys er en ny undersøgelse bestemt ikke rar læsning for de folkevalgte.

I undersøgelsen, der er lavet af meningsmålingsinstitutet Silverbullit for Aarhus Kommune og Journalisthøjskolen, siger hele 39 pct. af århusianerne nemlig, at de er dårligt informerede om, hvad der sker politisk i det lokalområde, hvor de bor.

Annonce

Over 1.000 århusianere over 18 år blev spurgt, og kun 16 pct. føler sig godt informerede om, hvad der sker lokalt, og det ser ikke meget bedre ud, når det kommer til det overordnede kommunale niveau. Her mener 38 pct., at de ved for lidt om de politiske beslutninger og processer.

- Det er et demokratisk problem, at der er så mange århusianere, der ikke føler, at de ved nok om den lokale politik, og de beslutninger, vi træffer i byrådet. Det skal vi have gjort noget ved, rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Ny handletank

I håbet om at få ændret på tallene og nå ud til flere borgere har Aarhus Byråd nedsat en såkaldt ”handletank”, der skal komme med anbefalinger og ideer til, hvordan det lokale demokrati kan styrkes, og borgerne kan inddrages mere i beslutningsprocesserne.

- Det lokale demokrati, er helt afgørende for vores samfund og demokrati. Vi skal ud og finde nye måder at inddrage og informere århusianerne om demokratiet på, siger Rabih Azad-Ahmad.

Formand for handletanken er rektor for Danmarks Journalist- og Mediehøjskole, Trine Nielsen, og hun er enig i, at det er altafgørende at få borgerne bedre informeret om, hvad der sker i deres lokalområde på den politiske front.


Vi skal gøre en særlig indsats for at informere og engagere de unge om politiske beslutninger i lokalområdet

Trine Nielsen, rektor på Journalisthøjskolen


- Det er oplagt, at vi i handletanken undersøger nærmere, hvordan borgerne kan blive bedre informeret om, hvad der sker politisk i deres lokalområde og på overordnet kommunalt plan. Hvis man er bedre informeret, får man også mere lyst til at tage del i demokratiet, siger Trine Nielsen, der er formand for ”Handletanken for lokalt demokrati”, som er handletankens fulde navn.

Annonce

Viden fra sociale medier

Undersøgelser viser, at det særligt er de yngre borgere, der føler sig dårligt informerede om, hvad der sker politisk i kommunen og i deres lokalområde.

- Vi skal gøre en særlig indsats for at informere og engagere de unge om politiske beslutninger i lokalområdet. Det er vigtigt, fordi vi også kan se, at de unge ikke interesserer sig så meget for at deltage i politik, som andre aldersgruppe, siger Trine Nielsen.

Ikke overraskende er det primært de traditionelle medier som tv, aviser og netaviser, århusianerne bruger til at holde sig orienterede om kommunal- og lokalpolitik. En del borgere får dog også deres informationer gennem samtaler med andre, og så er der 39 pct., der får informationerne fra sociale medier.

Blandt de 39 procent er der en klar overvægt at yngre borgere. For mens de ældre generationer stadig bruger de traditionelle mediekanaler, henter de yngre grupper primært deres viden fra sociale medier.

En måde at gøre folk mere interesseret i politik på, kunne måske være at lægge flere beslutninger direkte ud til borgerne selv. I hvert fald peger undersøgelsen også på, at det er noget, som borgerne meget gerne vil se.

Næsten 60 pct. af de adspurgte århusianere mener, at beslutningerne skal træffes helt lokalt.

- Det er et klart signal om, at vi skal lægge flere beslutninger ud i lokalområderne, når det giver mening. Vi har haft stor succes med forskellige borgerinddragende projekter, og det skal vi eksperimentere videre med i Handletanken for lokalt demokrati. Det styrker demokratiet, når vi er flere, der tager ansvar og engagerer os, siger Rabih Azad-Ahmad og får opbakning fra handletankens formand.

- I Handletanken vil vi dykke ned i undersøgelsen og lave forskellige demokratiske eksperimenter, så vi kan undersøge yderligere, hvordan vi kan skabe den rigtige balance mellem byrådets beslutninger om helhederne og borgernes inddragelse i deres konkrete lokalområder, siger Trine Nielsen.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Annonce