Annonce
Aarhus

Århusiansk bartender i verdensklasse

...værsgå, så er din cocktail klar, lavet af den danske mester Hasse Bank Johansen, til ølkage. Der er flormelis og kakao uden på glasset. Indeni er der rom (Zacapa), æggeblomme, udtræk af cola og sukkersirup. Og uhmmmm, den er god... Foto: Hans Petersen

Hasse Brink Johansen er bedst i Danmark, skal nu til EM og måske senere til VM.

Annonce

Hasse Bank Johansen er så god en bartender, at det ikke er udelukket, at han kan blive europæisk mester.

Det kæmper han om i slutningen af denne måned.

Muligheden for at komme videre derfra til VM er ret stor. Den bedste af to danskere i Madrid går videre dertil.

Hasse Bank Johansen viste sit værd for få dage siden, da han på baren Lidkøb i København vandt en runde i verdens mest anerkendte cocktal-konkurrence, World Class.

Den holdes på alle kontinenter samtidig og med ens regler.

Der var hård kamp.

Fire bartendere var i finalen, og to vandt. Den anden var Hardeep Rehal fra 1105 i København.

Hasse Bank Johansen arbejder på baren St. Pauls Apothek i Jægergårdsgade i Aarhus.

Ja, det er det gamle apotek, som nu er blevet restaurant og bar. Her kan man både spise og drikke, og Hasse Bank Johansen er en af stedets fire ejere.

Så nu lever han fuldtids af det, der oprindelig var en fritidsinteresse og et studiejob, mens han læste på Aarhus Universitet og sluttede med en bachelor i idræt.

»Det lyder måske ikke sådan, men her kan jeg bruge mange af de ting, jeg lærte på idræt. Sociologi og videnskabsteori giver mig nogle filosofiske tilgange, som jeg kan tage med uden for studierne. Ikke mindst fordi vi her lægger vægt på kvalitative elementer. Hellere to gode og spændende cocktails end 10 slappe. Vi har kvalitet i højsædet,« siger han.

På Apoteket serverer de drinks til alle retter, også hovedretter.

»Det er ikke så kendt i Danmark som vin og øl, men der er langt flere muligheder i cocktails, fordi man kan blande så mange ting og præsentere dem på mange måder på grund af de mange ingredienser. Mange flere af vores sanser kommer i brug,« siger han og tilføjer, at cocktails er en langt større kultur i andre lande.

»Men det vil brede sig i Danmark,« siger Hasse Bank Johansen med overbevisning.

Ved konkurrencerne skal han ikke bare lave en drink til en ret, som ikke er lavet, men som han og dommerne tænker sig til.

I København var det ølkage med karamel og æble. Han skal forklare, hvorfor han laver den pågældende cocktail og vælge gode og gennemtænkte ingredienser.

Det blev en blanding af rom, æggeblomme, udtræk af cola og sukkersirup. Uden på glasset strør han en blanding af kako og flormelis.

»Det pynter, og det giver smag. Der er ingen chokolade i drinken, men kakaoen udenpå blander sig med den,« siger han.

Ovenpå kommer der guldstøv, og til sidst sætter han en stor dollarseddel rundt om glassets stilk for at symbolisere, at drinken bliver serveret for de rige og berømte.

»Vi bruger kun førsteklasses varer hele vejen igennem. Bedste spiritus, bedste sirup, alt..., og colaudtrækket har han selv lavet.

I Madrid er der tre opgaver i konkurrencen, der løber over to dage 28. og 29. maj.

Deltagerne skal lave »Red Carpet« til den røde løber i Cannes, »Speed Challenge«, der er seks forskellige klassiske cocktails på otte minutter, og endelig en cocktail, der komplimenterer kendte og ukendte retter.

Verdensmesterskabet holdes på et krydstogtskib over flere dage i flere lande.

»At blive kåret til verdens bedste bartender er meget stort. I det næste år vil man kunne leve af at rejse rundt og holde foredrag og lave drinks. Alle døre vil være åbne, og verdensmesteren kan sætte dagsordenen for hele cocktailkulturen,« siger Hasse Bank Johansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce