Annonce
Aarhus

Århusiansk byrådsmedlem: Kære Inger Støjberg, sexisme-debatten må ikke blive kvalt i Venstre

Byrådsmedlem Lene Horsbøl (V) tog initiativ til et modsvar til Inger Støjbergs udtalelser om, at snakken om Metoo og sexisme er gået over gevind. Den debat skal ikke kvæles, endnu inden den for alvor er kommet i gang, mener Lene Horsbøl, der føler, at hun og de 21 andre underskrivere af modsvaret er blevet hørt af Venstre på Christiansborg. Foto: Kim Haugaard
22 yngre Venstrefolk tog affære, da de følte, at Inger Støjberg var i gang med at forplumre vigtig debat om sexisme og krænkelser. Og der bliver lyttet til dem i partiet. Initiativet kom fra 31-årige Lene Horsbøl, Venstre-byrådsmedlem i Århus.
Annonce

AARHUS: Det århusianske byrådsmedlem Lene Horsbøl (V) var ved at få morgenkaffen i den gale hals, da hun mandag morgen læste Venstres næstformand, Inger Støjbergs, opslag om sexkrænkelser og MeToo på Facebook.

Og da hun havde sundet sig, tog det 31-årige byrådsmedlem affære. Kontaktede venner og bekendte i og omkring Venstres Ungdom og sammen skrev de et modsvar til det, de opfatter som Inger Støjbergs forsøg på at mudre en vigtig debat, der har raset siden tv-vært Sofie Linde stod frem og fortalte om sine oplevelser.

Nu kører debatten ivrigt i Venstre.

Annonce

Kvæl ikke debatten

På Facebook skrev Inger Støjberg blandt andet:

”Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den MeToo og sexisme-snak. Ingen skal finde sig i f.eks. at blive berørt upassende eller blive udsat for deciderede overgreb. INGEN. Men lige nu er det som om, alle mænd bliver udråbt som sexhungrende og krænkende monstre.”

Hov, her var debatten om sexisme og seksuelle krænkelser vist ved at komme ud ad et forkert spor, var de unge Venstrefolk enige om og sendte deres modsvar som debatindlæg til Berlingske. Underskrevet af 22 Venstremedlemmer – udover Lene Horsbøl blandt andre formanden for Venstres Ungdom, Christian Lausten.

”Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den MeToo og sexisme-snak", skrev Venstres næstformand, Inger Støjberg, mandag morgen i et opslag på Facebook. Det har bestemt ikke fået debatten til at forstumme - og da slet ikke i Venstre. Foto: Lars Rasborg

Her skriver de blandt andet:

”Vi deler ikke Inger Støjbergs holdning eller vurdering af sagen, og vi ser os nødsaget til at sige fra, så debatten om nødvendigt også kan blive taget i Venstre. At kvæle en så vigtig debat, inden den overhovedet er startet, er useriøst.”

Annonce

Komplimenter og magtmisbrug

- Vi skrev ikke debatindlægget for at så splid i partiet, men vi ville gerne have Venstre til også på ledelsesniveau at reflektere over den her problemstilling. Vi skal i Venstre, som man skal alle andre steder, have en ledelse, man kan gå til, hvis man støder på sexisme, siger Lene Horsbøl og fortsætter:

- Der skal være plads i Venstre til at tage debatten – og det er der ikke, hvis man starter med at sige, at nu kan mænd ikke længere give kvinder komplimenter. Det er jo ikke komplimenter, det handler om, det er magtmisbrug.


Blandt de yngre – også i Venstre – er der en bevægelse i gang, hvor den jargon, man tidligere skulle lægge øre til, den finder man sig ikke i længere. Der er en anden bevidsthed om, hvordan man taler om køn, seksualitet og race

Lene Horsbøl, byrådsmedlem, Venstre


- Jeg synes også at vi skal kunne give komplimenter, og jeg ønsker ikke en krænkelseskultur, men jeg ønsker en fordomsfri debat om emnet, og det var udgangspunktet for vores indlæg. Den appel, føler jeg, er blevet hørt af Venstre på Christiansborg, siger Lene Horsbøl.

I debatindlægget skriver I, at man ikke skal have færdedes længe på gangene på Christiansborg for at vide, at der eksisterer sexisme der. Er det tilfældet i Venstre også?

- Vi ser jo eksemplerne dukke frem overalt lige nu ikke mindst i medieverdenen og i den politiske verden. Jeg har ikke konkrete eksempler på krænkelser og sexisme i Venstre, men jeg vil ikke afvise, at de findes, siger Lene Horsbøl.

Annonce

Yngre og ældre

Hun mener ikke, at det er en tilfældighed, at det er en gruppe unge Venstre-folk, der går op imod Inger Støjberg i debatten.

- Jeg tror, at det her er en problemstilling, der bliver opfattet meget forskelligt i forskellige aldersgrupper. Blandt de yngre – også i Venstre – er der en bevægelse i gang, hvor den jargon, man tidligere skulle lægge øre til, den finder man sig ikke i længere. Der er en anden bevidsthed om, hvordan man taler om køn, seksualitet og race, siger Lene Horsbøl.

Hun fornemmer, at debatindlægget har været med til at sætte noget i gang i Venstre.

- Vi har fået rigtig mange positive tilkendegivelser, og en række andre Venstrefolk – også folketingsmedlemmer – er begyndt at melde ud, at vi skal tage debatten om sexisme seriøst. Så det har rykket noget – og spørgsmålet kommer nu også op på folketingsgruppens møde på torsdag, siger Lene Horsbøl.

Annonce

Hånden i hvepsereden

Selv om de fleste reaktioner har været positive, har der også været dem, der var alt andet.

Hvis Lene Horsbøl og de 21 andre underskrivere ikke vidste det i forvejen, så ved de nu, at de ved at blande sig i MeToo-debatten har stukket hænderne i en hvepserede.

- Mange af os har i dagens løb modtaget ret grove mails og andre beskeder. Det er tydeligvis en debat med stærke holdninger, som det har personlige omkostninger at blande sig i, siger Lene Horsbøl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce