Annonce
Navne

Århusiansk cellist er nomineret til Nordisk Råds musikpris

Cellisten Jakob Kullberg, Aarhus, der nu er nomineret til Nordisk Råds Musikpris, spiller også på celloen ‘alla chitarra’ - som en guitar og synger ofte også. Her ses han ved SPOR-festivalen i 2020. Foto: Axel Schütt

NAVNE: Den århusianske cellist Jakob Kullberg er en af de 13 nominerede til Nordisk Råds musikpris 2021.

Jakob Kullberg, der i december blev ny kunstnerisk ansvarlig for Århus Sinfonietta, er berømt både i Danmark og internationalt for sine opførelser og uropførelser af moderne cellokoncerter og kammermusik.

- Han er hyldet for sin varme og smukke lyd, sit store udtryksregister og for sin karakteristiske udforskende tilgang til musikken. En tilgang båret af stor indføling, intuition og intelligens, skriver Nordisk Råd i sin omtale af den nominerede århusianer.

Annonce


Jakob Kullberg er en enestående musiker, der med sin nysgerrighed og sit mod konstant undersøger og skubber til grænser i forhold til instrumentet, i forhold til sig selv og i forhold til komponist/performer-rollerne.

Nordisk Råd om Jakob Kullberg


Jakob Kullberg har siden 1999 haft et tæt samarbejde med den danske komponist Per Nørgård, som har komponeret en lang rækker værker direkte til Kullberg. Samarbejdet har også udmøntet sig i værker, hvor Kullberg direkte har komponeret og improviseret egne cellokadencer.

"Jakob Kullberg er en enestående musiker, der med sin nysgerrighed og sit mod konstant undersøger og skubber til grænser i forhold til instrumentet, i forhold til sig selv og i forhold til komponist/performer-rollerne. Ligeledes krydser han gerne genrer i konstellationer med for eksempel eksperimenterende improvisationsmusik eller sangformer", lyder det i motivationen fra Nordisk Råd.

De 13 artister og ensembler, som de nationale medlemmer af bedømmelseskomitéen har nomineret, repræsenterer et bredt spektrum af nordisk musik inden for opera, klassisk musik, jazz, folkemusik, house og pop. Fra Danmark er også vokalensemblet Theatre of Voices nomineret.

Vinderen modtager prisstatuetten "Nordlys" og 300.000 danske kroner og præsenteres sammen med vinderne af Nordisk Råds øvrige priser 2. november i København i forbindelse med Nordisk Råds session.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Trinbræt blev lukket, fordi det var FOR populært: Nyt forslag  vil genetablere letbanestop ved Den Permanente

Annonce