Annonce
Erhverv

Århusiansk energikæmpe sætter rekord: Runder en halv milliard kroner i overskud

Der er endnu engang grund til at have de store smil fremme hos Helle Østergaard Kristiansen, økonomidirektør (CFO) og adm. direktør Henrik Lind (CEO) i Danske Commodities. Årsrapporten for 2018 viser et overskud på 535 mio. kroner før skat og en omsætning, der er vokset til 70 mia. kroner. Foto: Michael Svenningsen
Danske Commodities hører nu til blandt Danmarks 10 største virksomheder målt på omsætning og overhaler blandt andet Danish Crown-koncernen. Energihandelsselskabet i Aarhus er overtaget af norske Equinor, og samtidig udnævnes Helle Østergaard Kristiansen til ny CEO efter stifteren Henrik Lind.
Annonce

AARHUS: Det er et energihandelsselskab i topform, som norske Equinor - det tidligere Statoil - overtog 1. februar 2019.

Danske Commodities har nemlig overgået sig selv igen. Det viser årsrapporten for 2018, som selskabet, Henrik Lind stiftede tilbage i 2004, offentliggjorde fredag morgen.

For første gang har Danske Commodities nemlig rundet en halv milliard kroner i sit driftsresultat (EBIT). Nærmere bestemt 72 mio. euro svarende til 535 mio. kroner.

I 2017 leverede virksomheden et resultat før skat på 449 mio. kroner.

Omsætningen er vokset fra 41 mia. kroner til 70 mia. kroner. Det betyder, at Danske Commodities hører til blandt landets 10 største virksomheder målt på omsætning.

Danske Commodities overhaler blandt andet Danish Crown på Top-10 listen. Slagterigiganten noterede sig for 61 mia. kroner i sit seneste regnskab, mens den århusianske virksomhed i stedet lægger sig i slipstrømmen på Vestas og Arla med henholdsvis 75 mia. kroner og 78 mia. kroner.

Blandt årsagerne til Danske Commodities' fremgang i 2018 er en stigning i både energipriser og volumen, mens øget digitalisering og automatiserede processer giver forretningen mulighed for at vokse.

Danske Commodities handler med el på tværs af 38 europæiske lande og er aktiv på 22 markeder for gas. Derudover handler Danske Commodities med certifikater og vedvarende energi (Newables).

Annonce

Bliver i Aarhus

Resultatet for 2018 blev især positivt påvirket af det ekstremt kolde vejr, der ramte dele af Europa i slutningen af februar - stormen, der blev kendt som 'Beast from the East' - og det er netop sådanne uforudsete vejrsmæssige forhold, som Danske Commodities formår at profitere af ved at flytte energi fra et land til et andet, hvor behovet pludselig vokser ud over normalen.

Regnskabet for 2018 er Danske Commodities' sidste som et selvstændigt selskab. Den norske mastodont, Equinor, købte det århusianske energihandelsselskab per 1. februar for tre mia. kroner efter konkurrencemyndighedernes endelige godkendelse.

For virksomhedens grundlægger og adm. direktør, Henrik Lind, er der derfor også tale om det sidste regnskab som herre i eget hus.

Danske Commodities fortsætter som datterselskab under Equinor, der flytter sin handel med el til Aarhus, og det samme gælder ansvaret for flere store vindparker og salg af certifikater.

Fremtidsplanen er blandt andet, at Danske Commodities skal ekspandere yderligere i de kommende år via den finansielle medvind, som det nye moderselskab Equinor leverer.

Annonce

Ny CEO

Danske Commodities udnævner i forbindelse med regnskabet sin mangeårige CFO Helle Østergaard Kristiansen som ny CEO med virkning fra 1. april 2019. Hun erstatter stifteren Henrik Lind, som får en ny rolle som medlem af bestyrelsen.

- Helle er det perfekte valg som ny CEO for Danske Commodities. I løbet af sine fire år som CFO og samlet set otte år hos Danske Commodities har hun spillet en afgørende rolle i udformningen af den succesfulde virksomhed, som Danske Commodities er i dag. Hun har senest spillet en vigtig rolle i udviklingen af virksomhedens nye strategi LEVEL UP – en strategi, som hun nu får ansvaret for at gennemføre, siger bestyrelsesformand for Danske Commodities Tor Martin Anfinnsen.

Helle Østergaard Kristiansen selv siger, hun er beæret.

- Jeg er meget glad for at blive udnævnt til at lede Danske Commodities. Vi er en agil og forandringsvillig virksomhed med en fantastisk virksomhedskultur og højt kvalificerede medarbejdere, og med vores nye strategi som holdepunkt ser jeg frem til at styrke vores forretning gennem digitalisering og udforske mulighederne for vækst på de globale energimarkeder, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet blev chikaneret flere gange på Kappelvænget: Flere anholdelser i Brabrand tirsdag aften

Alarm 112

Retten i Aarhus under pres: Corona og stigning i antal sager giver hovedbrud

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce