Annonce
Erhverv

Århusiansk energikæmpe sætter rekord: Runder en halv milliard kroner i overskud

Der er endnu engang grund til at have de store smil fremme hos Helle Østergaard Kristiansen, økonomidirektør (CFO) og adm. direktør Henrik Lind (CEO) i Danske Commodities. Årsrapporten for 2018 viser et overskud på 535 mio. kroner før skat og en omsætning, der er vokset til 70 mia. kroner. Foto: Michael Svenningsen
Danske Commodities hører nu til blandt Danmarks 10 største virksomheder målt på omsætning og overhaler blandt andet Danish Crown-koncernen. Energihandelsselskabet i Aarhus er overtaget af norske Equinor, og samtidig udnævnes Helle Østergaard Kristiansen til ny CEO efter stifteren Henrik Lind.

AARHUS: Det er et energihandelsselskab i topform, som norske Equinor - det tidligere Statoil - overtog 1. februar 2019.

Danske Commodities har nemlig overgået sig selv igen. Det viser årsrapporten for 2018, som selskabet, Henrik Lind stiftede tilbage i 2004, offentliggjorde fredag morgen.

For første gang har Danske Commodities nemlig rundet en halv milliard kroner i sit driftsresultat (EBIT). Nærmere bestemt 72 mio. euro svarende til 535 mio. kroner.

I 2017 leverede virksomheden et resultat før skat på 449 mio. kroner.

Omsætningen er vokset fra 41 mia. kroner til 70 mia. kroner. Det betyder, at Danske Commodities hører til blandt landets 10 største virksomheder målt på omsætning.

Danske Commodities overhaler blandt andet Danish Crown på Top-10 listen. Slagterigiganten noterede sig for 61 mia. kroner i sit seneste regnskab, mens den århusianske virksomhed i stedet lægger sig i slipstrømmen på Vestas og Arla med henholdsvis 75 mia. kroner og 78 mia. kroner.

Blandt årsagerne til Danske Commodities' fremgang i 2018 er en stigning i både energipriser og volumen, mens øget digitalisering og automatiserede processer giver forretningen mulighed for at vokse.

Danske Commodities handler med el på tværs af 38 europæiske lande og er aktiv på 22 markeder for gas. Derudover handler Danske Commodities med certifikater og vedvarende energi (Newables).

Annonce

Bliver i Aarhus

Resultatet for 2018 blev især positivt påvirket af det ekstremt kolde vejr, der ramte dele af Europa i slutningen af februar - stormen, der blev kendt som 'Beast from the East' - og det er netop sådanne uforudsete vejrsmæssige forhold, som Danske Commodities formår at profitere af ved at flytte energi fra et land til et andet, hvor behovet pludselig vokser ud over normalen.

Regnskabet for 2018 er Danske Commodities' sidste som et selvstændigt selskab. Den norske mastodont, Equinor, købte det århusianske energihandelsselskab per 1. februar for tre mia. kroner efter konkurrencemyndighedernes endelige godkendelse.

For virksomhedens grundlægger og adm. direktør, Henrik Lind, er der derfor også tale om det sidste regnskab som herre i eget hus.

Danske Commodities fortsætter som datterselskab under Equinor, der flytter sin handel med el til Aarhus, og det samme gælder ansvaret for flere store vindparker og salg af certifikater.

Fremtidsplanen er blandt andet, at Danske Commodities skal ekspandere yderligere i de kommende år via den finansielle medvind, som det nye moderselskab Equinor leverer.

Ny CEO

Danske Commodities udnævner i forbindelse med regnskabet sin mangeårige CFO Helle Østergaard Kristiansen som ny CEO med virkning fra 1. april 2019. Hun erstatter stifteren Henrik Lind, som får en ny rolle som medlem af bestyrelsen.

- Helle er det perfekte valg som ny CEO for Danske Commodities. I løbet af sine fire år som CFO og samlet set otte år hos Danske Commodities har hun spillet en afgørende rolle i udformningen af den succesfulde virksomhed, som Danske Commodities er i dag. Hun har senest spillet en vigtig rolle i udviklingen af virksomhedens nye strategi LEVEL UP – en strategi, som hun nu får ansvaret for at gennemføre, siger bestyrelsesformand for Danske Commodities Tor Martin Anfinnsen.

Helle Østergaard Kristiansen selv siger, hun er beæret.

- Jeg er meget glad for at blive udnævnt til at lede Danske Commodities. Vi er en agil og forandringsvillig virksomhed med en fantastisk virksomhedskultur og højt kvalificerede medarbejdere, og med vores nye strategi som holdepunkt ser jeg frem til at styrke vores forretning gennem digitalisering og udforske mulighederne for vækst på de globale energimarkeder, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce