Annonce
Aarhus

Århusiansk fodboldlegende er død

Til sin 80-års fødselsdag inviterede Poul Pedersen spillerne fra sølvholdet ved OL i 1960 Rom til fest i villaen på Tårbækvej i Aarhus. Forrest fødselar Poul Pedersen, der netop er kommet med i Fodboldens Hall of Fame. Ellers bagest fra venstre Tommy Troelsen, Harald Nielsen (også med i Hall of Fame), Henning Enoksen, John Danielsen, Finn Sterobo og Flemming Nielsen. Foto: Kim Haugaard

Fodboldens gentleman, AIA'eren Poul Pedersen, er død 84 år. Århusianeren var den første danske fodboldspiller, der spillede 50 landskampe for Danmark.

AARHUS: Den århusianske fodboldlegende Poul Pedersen er død. Han blev 84 år.

Den elegante højre wing fra AIA var den første danske fodboldspiller som blev noteret for 50 landskampe, og han var en vigtig del af det danske fodboldlandshold, der vandt sølv ved De Olympiske Lege i Rom i 1960.

Poul Pedersen spillede hele sin karriere for AIA, der var arbejderklubben i Aarhus og spillede stort set lige op med AGF i 1950'erne og begyndelsen af 1960'erne.

Poul Pedersen blev som den første århusianer optaget i Dansk Boldsspil-Unions 'Fodboldens Hall of Fame' i 2014. Ved den lejlighed stillede han ikke selv op. Det var til gengæld barnebarnet, Viktor Fischer, der i dag spiller for det danske fodboldlandshold og Premier League klubben Middlesbrough, som modtog æren på vegne af sin morfar.

Læs også: Fischer og Jønsson: Fra Lyseng til landsholdet

Poul Pedersen var gennem mange år direktør for den store århusianske entreprenørvirksomhed JME, og han skabte senere sit eget entreprenørfirma.

Gennem hele livet fulgtes Poul Pedersen ad med sin hustru Jytte. Han var elegant både på og uden for fodboldbanen. En gentleman, som man kan regne med, lyder det i alle artikler og erindringer om ham.

Han var også altid ulasteligt klædt, venligheden selv, når han sammen med sin hustru fulgte børnene, Jane, der var All England-spiller for Højbjerg Badminton Klub, og Jens, der spillede i blandt andet IF Lyseng Fodbold - og senere børnebørnene - på alle mulige idrætspladser i Østjylland.

Poul Pedersen spillede fodbold i de år, AGF var en stormagt i Danmark. Men selv om han ville være sikker mand på AGF-holdet, lå det ham fjernt at skifte klub.

»Det var aldrig i mine tanker, og desuden var min svigerfar, Magnus Pedersen, formand for AIA,« forklarede Poul Pedersen i forbindelse med sin 80-års fødselsdag til Århus Stiftstidende.

Han var beskedenheden selv, og en dygtig forretningsmand. Han var ikke de store armbevægelsers mand, og har aldrig udnyttet sin status som stor idrætsmand.

Poul Pedersen uddannede sig til ingeniør i Aarhus og blev direktør for firmaet JME, inden han i 1982 oprettede Poul Pedersen A/S fra privatadressen på Tårbækvej i Marselis-kvarteret sammen med Kjeld Christensen.

Han var som nævnt den første, der opnåede at spille 50 landskampe for Danmark. Det magiske tal rundede han i sin afskedskamp mod Finland i Helsinki i 1964.

Det var dog i slutningen af 1950'erne Poul Pedersen havde sin storhedstid. Fra juni 1957 til oktober 1960 spillede han 33 landskampe. Det blev til i alt 17 mål, og han debuterede på landsholdet som 20-årig mod Sverige 21. juni 1953.

Poul Pedersen var en af de vigtigste spillere på det såkaldte "sølvholdet" – fodboldlandsholdet, der vandt sølvmedalje ved Olympiske Lege i Rom 1960.

Med AIA blev det til fire sæsoner i den bedste danske fodboldrække i 1955-57, 1958 og 1961.

AIA rykkede ud af 2. division i 1965 i Poul Pedersens sidste sæson. Han spillede sin sidste kamp for AIA 21. november 1965 på Aarhus Stadions lille bane mod Køge Boldklub.

For Poul Pedersen var først familien og dernæst fodbolden livets vigtigste ingredienser. Han stoppede da også først med at spille fodbold i 2007.

Fodboldens Hall of Fame

Poul Pedersen er sammen med 28 andre prominente navne optaget i Dansk Boldspil-Unions Fodboldens Hall of Fame:

Frank Arnesen
Søren Lerby
Brian Laudrup
Sepp Piontek
Per Røntved
Preben Elkjaer
Harald Nielsen
Dynamitholdet
Peter Schmeichel
Carl Aage Praest
Allan Simonsen
EM 92-holdet
Michael Laudrup
Richard Møller Nielsen
Carl "Skoma’r" Hansen
Poul Pedersen
Eigil Nielsen
Knud Lundberg
Pauli Jørgensen
Sophus "Målmand" Hansen
Poul "Tist" Nielsen
Sophus "Krølben" Nielsen
Nils Middelboe
Aage Rou Jensen
Ole Madsen
Morten Olsen
John Hansen
Jens Peder Hansen
Henry From

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce