Annonce
Kultur

Århusiansk guitarist fik opfyldt drømmen - at stå i Mark Knopflers studie i London med sin egen musik

Michael Vestbo i British Grove-studiet - tæt på den Mark Knopfler, som altid har været et af hans store forbilleder. Foto: Vestbo Trio

For den århusianske guitarist Michael Vestbo og hans Vestbo Trio gik en vild drøm i opfyldelse. Nu ligger resultatet klar i form af albummet "Gentlemen..."

Album: - I mit univers er Mark Knopfler kæmpestor. Jeg har været fan af ham i mange år. Lige fra da han var frontfigur i Dire Straits og inspirerede mig til at spille guitar. Så at stå i hans studie i London med min egen musik ...

Michael Vestbo har stjerner i øjnene, mens han fortæller.

Den århusianske musiker og hans Vestbo Trio har netop barslet med et nyt album "Gentlemen...", indspillet i British Grove, som Mark Knopfler kalder sit nu 12 år gamle studie i London.

Et studie, hvor den verdenskendte guitarist har indspillet flere af sine egne album, blandt andet - som tidligere omtalt her i avisen Danmark - det nyeste, "Down the Road Wherever", og hvor Eric Clapton var på besøg, da han arbejdede med sit "I Still Do"-album, og Rolling Stones med bandets "Blue & Lonesome".

Så det er forståeligt, at en vis ærefrygt kendetegnede Michael Vestbo og hans to medspillere, Jesper Smalbro og Eddi Jarl, da de trådte over dørtrinnet.

Annonce

I Vestbo Trio har vi altid lavet det, vi synes er fedt. Derfor ved vi også, at vi tjener ikke pengene på vores plader. Vi sælger dem først og fremmest i forbindelse med vores koncerter, når folk har hørt, hvad det er, vi kan.

Michael Vestbo

Vestbo Trio

De tre i Vestbo Trio er:Michael Vestbo, 36 år, guitarist. Voksede op i Horsens og var som ung aktiv i byens musikliv. Uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Lærer på Aarhus Musikskole. Bor i dag i Aarhus.

Jesper Smalbro, 39 år, bassist. Boede som ung i Horsens og gjorde sine første musikalske erfaringer dér. Uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Fast med i folkbandet Northern Assembly. Musiklærer på Hedemølle Efterskole. Bosat i Aarhus.

Eddi Jarl, 36 år, trommeslager. Fra Bryrup og søgte derfra som ung mod musiklivet i Silkeborg. Uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Fast trommeslager i bl.a. Lars Lilholt Band og verdensmusikorkestret Kutimangoes. Spiller desuden sammen med bl.a. Michelle Birkballe. Bor i dag i Gl. Ry.

Mere om trioen på www.vestbotrio.com.

Jesper Smalbro med den akustiske bas, han ofte bruger, når han spiller med Vestbo Trio. Foto: Vestbo Trio

Husk at lytte

Vestbo Trio har siden 2007 dyrket en tilbagelænet instrumentalmusik, der blander blues, rock, jazz og mange andre genrer. "Instrumental storytelling", kalder 36-årige Michael Vestbo udtrykket. Eller, som det siges i oplægget ti det nye album: "I en stadig mere visuel verden, hvor skærme i alle størrelser konkurrerer om vore øjnes opmærksomhed, er 'Gentlemen...' en nænsom påmindelse: Husk at lytte! Til hinanden - og til musikken!"

Samtidig har de tre - som på trioens tidligere udgivelser - meget bevidst arbejdet med lyden og kælet for lydentusiaster, der har investeret i megadyre musikanlæg. Plus alle andre, som lytter til musik.

- For hvis man fra starten sætter barren højt, lyder musikken også bedre på et billigere anlæg, som Michael Vestbo konstaterer

Vestbo Trio på turné

Vestbo Trio følger op på udgivelsen af "Gentlemen..." med en turné, der foreløbig tæller ni koncerter:Lørdag 12. januar: Release-koncert på ARoS, Aarhus

Torsdag 17. januar: Klank Efterskole, Galten

Tirsdag 22. januar: Kulissekageret, Horsens

Onsdag 30. januar: Tommerup Efterskole

Torsdag 31. januar: Struer Musikskole

Søndag 3. februar: Viborg Bibliotekerne

Onsdag 6. februar: Silkeborg Højskole

Fredag 8. februar: Kulturhuset Islands Brygge, København

Lørdag 9. februar: Walthers Musikcafé, Skanderborg

Eddi Jarl bag trommerne. Foto: Vestbo Trio

Lydspecialisten Peter

Netop denne interesse for god lyd bragte for mange år siden Vestbo Trio i kontakt med HiFi Klubben, og bandet har siden spillet talrige koncerter i kædens butikker rundt i landet. Og her starter også historien om kontakten til British Grove-studiet. For en af hovedkræfterne bag HiFi Klubben er lydspecialisten Peter Lyngdorf, som via sit firma Lyngdorf Audio har udviklet udstyr, blandt andre Mark Knopfler har købt til studiet i London.

Det har skabt et venskab mellem den britiske musiker og den danske lydudvikler. Og derfor var det over for Peter Lyngdorf, at Vestbo Trio luftede drømmen om at indspille i Mark Knopflers studie.

- Vi var frække nok til at spørge Peter, om der måske mellem alle de store navne kunne blive plads til en trio fra Aarhus, som Michael Vestbo formulerer det.

I det store studie fyldte de tre danske musikere ikke meget. Foto: Vestbo Trio

Vild oplevelse

Det kunne dér. For en ombygning i studiet blev afsluttet lidt før ventet, og Vestbo Trio fik tilbuddet: Vi har to dage i november 2017 - take it or leave it.

- Det blev en vild oplevelse, siger Michael Vestbo. British Grove er virkelig de store drenges legeplads med masser af udstyr fra den analoge tid. Og dér stod vi så sammen med vores producer Dennis Ahlgren ...

På den 36-årige guitarists skuldre hvilede et ekstra pres, for han er manden, som komponerer trioens musik. Skabt ud fra de lydbidder, som dukker op, blandt andet når han sidder og klimprer på sit instrument.

- Jesper og Eddi er rigtigt gode i processen med at videreudvikle mine oplæg, og selvfølgelig havde vi en flok numre med til London. Men helt bevidst var de ikke gjort helt færdige. For jo mere man låser sig fast, jo mere kommer man til at holde af et nummer - og så er det svært at lave om, når for eksempel produceren siger, at det og det ikke fungerer. I den situation styrter ens verden ikke i grus, men man er åben over for at gå andre veje.

British Grove-studiet er baseret på analog lyd og udstyr fra tiden før, det digitale tog over. En del af grejet er hentet fra Abbey Road-studiet, hvor bl.a. The Beatles indspillede. Her studiets kæmpemæssige mixerpult. Foto: Vestbo Trio

Mark kiggede forbi

Og selvfølgelig spørger alle: Mødte I så Mark Knopfler? Michael Vestbo nikker.

- I British Grove er der to studier: det store A-studie, hvor vi var, og det mindre B-studie, hvor, fandt vi ud af, at Mark Knopfler arbejdede med "Down the Road Wherever", fortæller den århusianske musiker.

Heldet for ham og de øvrige danskere var, at Peter Lyngdorf kom på besøg. For det betød, at den berømte guitarist kort kiggede indenfor.

- Så stod vi dér og var 12 år igen, siger Michael Vestbo med et grin.

Men han og hans hold fik da lige hilst på og kunne fortælle, at de var mere end tilfredse med studiet og dets faciliteter.

Eddi Jarl (i forgrunden) og Michael Vestbo i det engelske studie. Med havde de en række numre, som blev gjort endeligt færdige under indspilningen. Foto: Vestbo Trio

Noget ekstraordinært

Dén oplevelse var ikke fulgt med, hvis "Gentlemen..."-albummet blev indspillet i et af de Aarhus-studier, hvor Vestbo Trio tidligere har arbejdet.

- Nogle vil nok synes, det er vanvittigt at bruge en masse penge på at indspille i et studie som British Grove. Men vi er altid gået efter, at vores plader skal lyde godt, og vi var enige om, at denne gang ville vi lave noget ekstraordinært, forklarer Michael Vestbo.

Og det engelske studie kan noget ekstraordinært. Hjulpet på vej af, at trioen bevidst går uden om alt, hvad der hedder komprimering af lyd og begrænsning af dynamikken - noget, der kendetegner mange andre udgivelser.

- Vi laver ikke musik til P3, som Michael Vestbo siger.

I stedet er målgruppen dem, som fordyber sig i musikken - og meget gerne gør det foran et godt stereoanlæg.

- Sådan et anlæg, hvor man bliver nærmest væltet bagover, når Eddi slår på sin stortromme, lyder det fra den århusianske guitarist.

Coveret på "Gentlemen..."-albummet. Det er danske Yellow1 med Paul Wilson i spidsen, som har leget med et foto af de tre musikere. Foto: Vestbo Trio
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Islændinge pillede brodden af Århus

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Annonce