Annonce
Kultur

Århusiansk instruktør nomineret til pris for film med Ghita Nørby: Giver blod på tanden

Ghita Nørby spiller hovedrollen i Mads Koudals film. Foto: Tobias Scavenius.
Århusianske Mads Koudal var nomineret til pris for bedste danske kortfilm.

AARHUS: Den århusianske skuespiller Mads Koudal er sprunget om på den anden side af kameraet som instruktør, og det er sket med stor succes.

Hans kortfilm "Mellem Sten og et Hårdt Sted" fik stor anerkendelse på den Oscar-kvalificerende Odense International Filmfestival 2019. Filmen med Ghita Nørby i hovedrollen var nomineret blandt tre film til hovedprisen i kategorien Bedste Danske Kortfilm, men vandt dog ikke.

- Nomineringen var en stor ære, og jeg er meget stolt af at være med helt fremme i Top 3 i et skarpt felt af Danmarks bedste kortfilm, siger Mads Koudal.

- Det giver blod på tanden, og flere udenlandske festivaler har fået øjnene op for min film, så det er en spændende tid, jeg går i møde. Jeg ser frem til at dele min lille film med resten af verden, tilføjer han.

Filmen er instrueret og skrevet af Mads Koudal og produceret af Mellow CPH og har blandt andet modtaget støtte fra Aarhus Filmværksted, Dansk Skuespillerforbund, Danske Dramatikere, Blockbuster og Landsforeningen Downs syndrom.

"Mellem Sten og et Hårdt Sted" er kort fortalt en smuk løsrivelseshistorie om forholdet mellem 81-årige Birthe (Ghita Nørby), der kæmper med tiltagende demens, og hendes 55-årige datter Karen (Jeanne Rasmussen), der har Downs syndrom og stadig bor hjemme hos sin mor.

I andre roller ses blandt andet Charlotte Fich og Mikkel Vadsholt, kendt fra DR julekalenderen Absalons Hemmelighed og spillefilmen Klumpfisken. Begge er uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater.

Annonce

Filmen

Mads Koudals film "Mellem Sten og et Hårdt Sted" er en løsrivelseshistorie om forholdet mellem 81-årige Birthe (Ghita Nørby), der kæmper med tiltagende demens, og hendes 55-årige datter Karen (Jeanne Rasmussen), der har Downs syndrom og stadig bor hjemme hos sin mor.

Mads Koudal prøver sig selv af som instruktør. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce