Annonce
Erhverv

Århusiansk IT-højdespringer tror på 79-årige Gunnar og pensionisterne: - De passer vores firma med enorm ildhu

Gunnar Sørensen har taget turen fra Malling til Novicell i Højbjerg i 13 år, lige siden han blev pensionist. IT-virksomheden er lykkelig for, at han vil bruge lidt af sin tredje alder som virksomhedens gode arbejdskraft - og Gunnar vil ikke undvære at komme ud. Foto: Ravn
Frem for en stor servicevirksomhed, så passer tre seniorer på Novicells 350 medarbejdere, deres kontorer, blomster og ve og vel. Det er skønt at møde andre mennesker og få noget socialt, siger pensionisterne. Men de bliver plukket af staten for deres pensionistjobs.

AARHUS: I december får Gunnar Sørensen en ekstra julegave. Han bliver 80 år (alternativet var skræmmende).

Da den tidligere købmand og lagerarbejder gik på pension for 13 år siden, begyndte han hos IT-konsulenthuset Novicell, der dengang talte 30 medarbejdere. I dag servicerer han 350 hos samme firma.

Gunnar Sørensen er nemlig servicemedarbejder sammen med sine to seniorkolleger, Kurt Hedegaard Sørensen, 66 år, og 67-årige Magne Legarth Foss, hos Novicell på Søren Nymarks Vej, hvor et ellers ungt team laver e-handels- og netløsninger til virksomheder over hele verden

Annonce

Trioen udgør lige præcis dem, som politikerne faldt over hinanden på Folketingets talerstol, for at hylde ved åbningsdebatten for fjorten dage siden: Den ekstra arbejdskraft, Danmark mangler.

Bedre end en stor servicevirksomhed

Selv om de er pensionister og efterlønnere, så er de ifølge Novicells stifter og administrerende direktør, Per Kirchner, en del af virksomhedens DNA. Novicell giver plads til medarbejdere i forskellige faser af deres liv.

Det pensionerede trekløver - set fra venstre - Kurt, Gunnar og Magne - holder gang i opgaver som fjernvarmen, blomstervanding, indretning af lokaler og haveanlægget udenfor. Novicells direktør foretrækker de tre ældre gutter frem for et stort service-selskab. Foto: Novicell

- Gunnar, Kurt og Magne er en del af vores team, fordi de er omhyggelige og vellidte medarbejdere, der passer vores faciliteter med enorm ildhu. Men det er også meget naturligt for os at forsøge at skabe nogle fleksible jobs til personer, som er forskellige steder i livet. Det er mere vores stil fremfor at hyre en stor servicevirksomhed ind til opgaven, siger Per Kichner.

Annonce

Det sociale tæller – ikke pengene

For både Gunnar, Kurt og Magne er det kontakten, dagligdagen, fællesskabet og det sociale med kollegerne på arbejdspladsen, som tæller.

Konsulenthus: Næste stop er Stockholm

  • Novicell tæller flere end 350 medarbejdere fordelt på 7 afdelinger i Aarhus, København, London, Oslo, Amsterdam, Barcelona og Madrid. Lige nu er Aarhus-virksomheden i færd med at åbne afdeling i Stockholm
  • På trods af corona og brexit oplever Novicell stor vækst i blandt andet Storbritannien. Det er medvirkende til, at vi kommer godt igennem corona-året og leverer et tilfredsstillende resultat for regnskabsåret 2020
  • Novicell er forretning online – digitale konsulenter med begge ben på jorden. Og rådgivning i øjenhøjde. Sådan sælger Novicell sig selv
  • Ellers sælger virksomheden løsninger til alverdens virksomheders netsider og e-handelssider (commerce). Et hav af danske og udenlandske virksomheder og offentlige institutioner er blandt kunderne.
  • Den totale løsning første øjekast på netsiden og markedsføring til, hvordan ordren effektueres på lageret – og føres ud i livet og til kunden. Akkurat som enkeltstående opgaver og finjusteringer af hjemmesider udføres indenfor blandt andet design, digital strategi og webudvikling

- Det er både det sociale, og så det at holde sig i gang som betyder noget for mig. Min hustru synes også, det er fint, jeg bliver ved med at arbejde, og at jeg er gladere, når jeg kommer hjem efter en arbejdsdag. Jeg kan også mærke, mit arbejde bliver påskønnet. Men det er klart, at jeg vil også kunne yde noget, jeg skal ikke være en belastning, så nu må vi se, hvornår jeg holder, siger Gunnar Sørensen.

Jeg arbejder 103,2 timer om måneden her hos Novicell. Præcis. Så bliver det ikke modregnet i efterlønnen. Om et par måneder bliver jeg pensionist, og så bliver alt, hvad jeg tjener, modregnet i min pension og tillæg

Kurt Hedegaard Sørensen

Han arbejdede som sine to øvrige senior-kolleger tidligere tre dage om ugen, men er nu trappet ned til en enkelt dag.

Det er ikke for pengenes skyld, at de tre fortsætter arbejdslivets glæder. Men der skal da lige være til benzinen fra Malling, som Gunnar Sørensen siger. Ingen af de tre er dog imponeret over politiker-snakken i årevis, om at der skal være en gulerod for de ældre på arbejdsmarkedet.

- Jeg arbejder 103,2 timer om måneden her hos Novicell. Præcis. Så bliver det ikke modregnet i efterlønnen. Om et par måneder bliver jeg pensionist, og så bliver alt, hvad jeg tjener, modregnet i min pension. Så er spørgsmålet hvad der sker. Det skal jo heller ikke koste penge at gå på arbejde, siger Kurt Hedegaard Sørensen.

Kurt Hedegaard Sørensen skiftede sin første radiator som VVS-lærlig hos Skandinavisk Tobakskompagni. I dag er ringen sluttet. Han har som efterlønner klaret masser af opgaver hos Novicell, der i dag bor i de tidligere tobakshaller. Foto: Ravn

Han har gennem et helt liv kørt som VVS’er. Ja, faktisk er ringen nu sluttet, idet hans første opgave som lærling var at sætte en radiator op hos Skandinavisk Tobakskompagni, som på det tidspunkt havde produktionshaller netop hvor Novicell i dag holder til.

De tre servicegutter har deres eget værksted. Kurt klarer især ventilationen, alarmerne og varmen, mens Gunnar sørger for blomster og planter indendørs. Magne Legarth Voss sørger for, at græsset og bedene udenfor også får lidt norsk snak på anlægsgartnerens modersmål. Lige nu står indretning af et nyt, fælles rum, hvor de ansatte kan tage en slapper, øverst på listen over opgaver

Annonce

Kun for sjov – og så lidt alvor

Magne må høre for sit syngende norske, der til tider når fjeldhøjderne.

- Det gør ikke noget. Det ville jo være værre udelukkende at skulle høre på chefen og hustruen hver dag. Nej, helt alvorligt, så er det rart at komme her. Du får jo også brugt dit gamle fag, og det er en fornøjelse. Jeg stoppede i mit oprindelige job fra den ene dag til den anden, men efter et par år derhjemme fandt jeg ud af, at det er godt at komme ud, siger Magne.

67-årige Magne gik på efterløn men efter et par år fandt han ud af, at han trængte til at komme ud blandt folk igen og bruge sin viden og kunnen som anlægsgartner. Det gør han nu hos Novicell.

- Ja, supplerer Kurt.

– Det er sådan set kun for sjov, jeg kommer. Jeg synes, vi bliver behandlet rigtig godt, og så har jeg sådan set også brug for at komme ud og opleve lidt.

Annonce

Mere fleksibilitet, tak

Novicell er mønstereksemplet på, hvordan folks tredje arbejdsalder og virksomhedernes mangel på arbejdskraft kan gå hånd i hånd. Direktører Kirchner mener, at erhvervslivet generelt godt kan blive meget bedre til at skabe mere fleksible jobs, der kan inkludere flere mennesker på arbejdsmarkedet.

- I takt med, at vi skal være længere og længere på arbejdsmarkedet, er der behov for at skabe nye typer af jobs med større fleksibilitet, siger Per Kirchner.

- Jeg bryder mig ikke om idéen om, at man skal stoppe med at arbejde, når man når en bestemt alder – jeg tror i virkeligheden, at der er rigtig mange mennesker, der fortsat gerne vil have en eller anden tilknytning til arbejdsmarkedet, når de går på pension, og de rammer bør vi som virksomhedsejere forsøge at skabe, siger Per Kirchner.

Annonce

Tre fleksible pensionister

Eneste minus de tre seniorer kan få øje på ved deres job, er, at de på nedsat tid ikke er helt på omgangshøjde med, hvad der sker i hurtigt ekspanderende Novicell.

- Jeg har ind imellem følt, jeg er gået glip af noget. Du kan jo ikke følge med i det hele, når du ikke kommer hver dag, siger 79-årige Gunnar.

Men det har både han og de to andre råd for. Selv om det ofte er den ældre generation, der bliver beskyldt for ikke at være fleksible, så er det netop, hvad de tre herrer i deres bedste alder er.

- Vi har jo mandagsmøder, hvor alle i Novicell orienteres om, hvad der sker af nyt. Jeg arbejder mandag, tirsdag og onsdag – og holder så lang weekend. Jeg er altid med til møderne mandag, og så giver jeg lige et referat til Gunnar, siger Kurt – og tager den sidste slurk kaffe i den hyggelige bar, hvor de ansatte som regel har fredags-stævnemøde.

Dog uden Kurt, Gunnar og Magne.

- Der kommer jeg ikke. Heller ikke til firmafrokoster. Jeg har som Gunnar et par sønner, der arbejder her, og de skal altså også have lidt for dem selv. Uden mig, siger Kurt.Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Podcast

Lyt: De rigeste i Danmark skovler penge ind - Bestsellerejer og Lego-milliardær mærker ikke meget til coronakrisen

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

300.000 århusianere kan se frem til en besparelse på varmeregningen næste år

Annonce