Annonce
Aarhus

Århusiansk lydfirma går sammen med Steinway: Har udviklet særligt højtalersystem til en kvart million kroner

Model O Systemet er udstillet i HiFi Klubbens showroom. Foto: Flemming Krogh
Der bliver kræset for lyd og design i de store showrooms hos Hi-Fi Klubben i den vestlige del af Aarhus. I ét af rummene kan man opleve lyden af en eksklusiv model fra Steinway Lyngdorf.

AARHUS: En hel væg med bogrygge tager imod de besøgende i showrummet hos Hi-Fi Klubben. I et rum med gulvtæppe og bløde møbler forsøger butikschef Jesper Jørgensen at skabe en særlig – nærmest stueagtig – stemning.

Den gode lyd i et samspil med et stramt og enkelt design er temaet for oplevelsen i butikken, hvor man tager man sig god tid, inden beslutningen om et nyt musikanlæg skal tages.

- Vi oplever, at folk gerne vil bruge mange penge på den gode lyd kombineret med et lækkert design. Det har vi flere løsninger på, siger Jesper Jørgensen.

I rummet med reolvæggen sender to gulvhøjttalere lyd ud i rummet på en helt særlig måde. Man bliver nærmest overvældet af den fyldige lyd, der rummer facetter man normalt ikke hører på et standard musikanlæg.

Annonce
En 24 karat guld Air Tweeter fungere som diskant i højttalerne der udgør Model O Systemet. Foto: Flemming Krogh

En ny lydserie

Navnet Steinway, som man normalt forbinder med flygler i Formel 1-klassen, står diskret på de to sortlakerede højttalere, der er lavet i et samarbejde med den legendariske klaverproducent og det danske lydfirma Lyngdorf.

- Peter Lyngdorf (den århusianske erhvervsmand og lydentusiast, der skabte butikskæden Hi-Fi Klubben tilbage i 1980, red.) fik kontakt til Steinway and Sons. Under et møde i New York i 2007 lovede han folkene bag det navnkundige brand, at han ville skabe et lydsystem, som kunne skabe en perfekt gengivelse af tonen Mol D, fortæller salgsdirektør i Lyngdorf, Søren Calmar, der har sin base i Skive, hvor man fremstiller de særlige lydsystemer.

Ambitionen var at skabe et lydsystem til private. Det skulle kunne gengive toner på samme måde som et ægte Steinway flygel. Sammen med en flok lydingeniører og andre eksperter fik Peter Lyngdorf udviklet et nyt lydanlæg, som overbevidste folkene fra Steinway and Sons.

Senere opstod den nye serie, hvor det kendte klavernavn indgår.

Tungt udstyr

Nu kan enhver opleve lyden i showrummet i Hi-Fi Klubben, hvor en tung forstærkerenhed og de to højttalere udgør en samlet pris på omkring 250.000 kroner.

- Det er mange penge. Men vi oplever, at der er kunder i Danmark og andre steder i verden, som sætter pris på særlig god lyd i et flot design, siger Søren Calmar, der kender til alle detaljer om high-end-produkterne fra Lyngdorf.

Model O Systemet er den billigste udgave af systemet. Hver højttaler vejer 37 kilo. Det er væsentligt mindre end storebroren, som vejer hele 140 kilo stykket. Til en noget højere pris naturligvis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce