Annonce
Aarhus

Århusiansk mash-up på 187 sider: 17 forfattere og 17 kunstnere fortolker FNs 17 Verdensmål

Allan Lillelund Andersen, Forlaget Silkefyret, forfatter Puk Qvortrup og Jette Sunesen, leder af Aarhus Litteraturcenter, har oplevet en stor velvilje fra de 17 forfattere og 17 kunstnere, der parvis har fortolket FNs 17 Verdensmål i den nye antologi "Det hul af lys", som udkom 1. september. Foto: Kirstine Sckerl

En ny bog samler bidrag fra 17 forfattere og 17 kunstnere som sammen fortolker FNs 17 Verdensmål. Ideen med "Det hul af lys" er udsprunget af det kreative arbejdsfællesskab på Godsbanen og støtter et godt formål.

Annonce

AARHUS: Et kighul til en varm, gul cirkel i forsiden på den mørkeblå bog signalerer et håb, eller et lys for enden af tunnelen.

Og det kan der være brug for, når det er klodens fremtid og FNs 17 Verdensmål, som tages under kærlig behandling.

17 forfattere og 17 visuelle kunstnere fra Aarhus er gået sammen om at fortolke verdensmålene gennem ord og billeder i den nye udgivelse, "Det hul af lys".

- Ideen er udsprunget på Godsbanen og viser noget af det, som stedet kan, siger Jette Sunesen, leder af Aarhus Litteraturcenter og en af initiativtagerne til projektet.

- Samtidig ville vi prøve at afsøge nye kunstneriske former og samarbejder. Billeder kan smitte af på en tekst og omvendt, det ville vi gerne arbejde med. Vi kendte så mange på Godsbanen, som hver især arbejdede med ord og billeder. Dem ville vi prøve at bringe sammen på en ny måde og samtidig give nogle benspænd i den kunstneriske proces, siger Puk Qvortrup, forfatter og redaktør på bogen.

De lokale forfattere og kunstnere er blevet indbudt og sat sammen parvis til at fortolke et af de 17 verdensmål.

- Vi har haft nogle kriterier i forhold til udvælgelsen, men også tænkt på hvem, der ville være spændende at sætte sammen. Det er der kommet nogle spraglede, spændende og nytænkende værker ud af. Vi havde aldrig havde forestillet os, at det ville blive sådan, siger Puk Qvortrup om bogens store spændvidde i genrer.

- Der er en stor mængde af forfattere i byen, så vi ville snildt kunne lave en to'er, griner de tre initiativtagere.

Annonce

Godt formål

Det har stået kunstnerne frit for at give deres bud på en fortolkning af hvert enkelt verdensmål.

- Der er mange forskellige indgange til, hvordan målene skal opfattes. Nogle er åbenlyse og har en kritisk stemme, mens andre er langt mere subtile og kræver noget af læseren. Men man bliver som læser indbudt til at tænke i verdensmålene, siger Allan Lillelund Andersen, bogens forlægger og ejer af Forlaget Silkefyret.


Det er et formål, alle kan støtte op om, samtidig har det også været enormt tiltalende at være en del af en spændende, kunstnerisk proces.

Puk Qvortrup forfatter og redaktør


Al indtjening fra bogen går ubeskåret til De Uledsagedes Rejsehold, der sørger for familiesammenføring til mindreårige, uledsagede flygtningebørn. Et initiativ der i sin tid udsprang af Venligboerne.

"Det hul af lys", en antologi af 17 forfattere og 17 kunstnere med rod i Aarhus. PR-foto

- Der er tale om børn, som har fået bevilliget familiesammenføring af staten, men som står i en situation, hvor de selv skal finansiere det og lave alt papirarbejdet. Det kan de jo ikke håndtere, forklarer Jette Sunesen.

- Det er meget konkret. Får vi 25.000 kroner ind for bogen, kan man lave en familiesammenføring. Det er til at tage og føle på og gør det meget personligt og håndgribeligt, siger Allan Lillelund Andersen.

- Det er et formål, alle kan støtte op om, samtidig har det også været enormt tiltalende at være en del af en spændende, kunstnerisk proces, siger Puk Qvortrup.

Annonce

Kreativt kontroltab

Verdensmålene er her, der og alle vegne i forskellige sammenhænge. Ofte bliver de gode intentioner lidt diffuse.

- Verdensmålene kan være noget højtravende og storpolitiske. Derfor kan vi som almindelige mennesker have svært ved at finde ud af, hvordan vi skal agere på målene og for eksempel leve mere bæredygtigt. Vi har ikke svaret i bogen, men det her er måske en provokation, der gør, at man tager stilling til dem, siger Puk Qvortrup.

Ideen var at lade kunstnerne komme til orde i debatten og give deres bud på, hvordan man kan fortolke verdensmålene og måske ad den vej gøre debatten mere vedkommende.

Det hul af lys - en antologi

Antologien "Det hul af lys" udkom 1. september på Aarhus-forlaget Silkefyret.

Bag bogen står Aarhus Litteraturcenter, Forlaget Silkefyret og Godsbanen. Projektet er støttet af Statens Kunstfond.

17 forfattere og 17 visuelle kunstnere har bidraget til projektet og fortolker parvis FNs 17 Verdensmål.

Ord: Hanne Højgaard Viemose, Louis Jensen, Mette Østgaard Henriksen, Louise Juhl Dalsgaard, Sebastian Bune, Dea Sofie Kudsk, Lise Haurum, Søren Jessen, Jesper Gaarskjær, Allan Lillelund, Mads Mygind, Kathrine Assels, Anna Klahn, Jens Blendstrup, Noa Kjærsgaard Hansen, Puk Qvortrup og Peter Laugesen.

Billeder: Signe Parkins, Ulrik Myrtue, Hans Krull, Thomas Kruse, Mads Braad, Bodil Nygaard, Lise Haurum, Anne Marie Pedersen, Gitte Lægaard, Kirstine Falk, Maria Molbech, Anya Winqvist, Line Høj Høstrup, Puk Ewdokia, Tine Keller, Malene Rauhe og Ole C. Hansen.

Al indtjening fra bogen går ubeskåret til De Uledsagedes Rejsehold, der sørger for familiesammenføring til mindreårige, uledsagede flygtningebørn.

Jette Sunesen håber samtidig, at processen har givet inspiration til at indgå i nye samarbejder fremover eller arbejde videre med dem, der er blevet etableret gennem projektet.

- Det er et spændende afsæt som kunstner at arbejde med det kontroltab, der er i et samarbejdsprojekt som dette, siger Puk Qvortrup.

Som når romanforfatter Sebastian Bune sættes sammen med tegneserietegner Mads Braad og der kommer en 'grafic novel' - en tegnet fortælling - ud af samarbejdet.

- Billedkunsten og litteraturen er to genrer, hvor man ofte arbejder selv og har et fokus på eget værk, så det er fint at få dem til at mødes, siger Jette Sunesen, der fortæller, at de medvirkende er gået meget åbent til opgaven.

Annonce

Ud på skoler og gymnasier

Bogen skulle have været udkommet til dette års internationale bogfestival, Literature Xchange. Men den blev aflyst på grund af corona, og dermed blev bogen også udsat, men heldigvis ikke afblæst.

- Det var et af de projekter, der ikke blev lukket ned. Det kunne vi leve højt på, siger Allan Lillelund Andersen, der glæder sig over det færdige resultat, der er trykt på bæredygtigt papir.

De tre initiativtagere; Allan Lillelund Andersen Forlaget Silkefyret, forfatter Puk Qvortrup og Jette Sunesen, leder af Aarhus Litteraturcenter, håber at deres antologi "Det hul af lys" kommer ud at leve på landets skoler. Foto: Kirstine Sckerl

"Det hul af lys" er trykt i 2000 eksemplarer. Nu skal den læses af publikum og ud at leve på skoler og gymnasier.

Der bliver udviklet et undervisningsmateriale til bogen i samarbejde med unge på Egå Gymnasium, og initiativtagerne håber, det vil sprede sig som ringe i vandet til uddannelsesinstitutioner i hele landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Hvide testtelte pakkes væk: Her skal permanent testcenter ligge

Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce