Annonce
Sport

Århusiansk milepæl i fodboldhistorien

Ni gange har AGF vundet den danske pokalfinale, og kun i 1988-finalesejren mod Brøndby er det lykkes for modstanderen at score. Til gengæld blev Troels Rasmussen kåret som pokalfighter som blot én af tre målmænd i historien.

Pokalfinalen mellem AGF og Brøndby i 1988 står på mange måder stadig som en historisk milepæl i dansk fodbold.

Annonce
AGFs anfører og matchvinder Lars Lundkvist løfter pokalen efter sejren på 2-1 over Brøndby i pokalfinalen. Til venstre står forhenværende formand for Divisionsforeningen og næstformand i DBU, Hans Bjerg-Pedersen og til højre kulturminister H.P. Clausen. Arkivfoto: Ole Nielsen

Lad os tage de kolde facts først. For første gang blev den danske pokalfinale transmitteret direkte i tv. Kampens dommer, dengang 27-årige Peter Mikkelsen, er endnu den yngste, der har passet fløjten i pokalturneringens slutkamp. Og med Lars Lundkvists sejrsmål kort inde i den forlængede spilletid blev AGF den første og hidtil eneste klub, der har forsvaret pokaltitlen to gange. Første gang var tilbage i 1960 og 1961.

Frank Pingel, Karsten Christensen og finalens første målscorer, norske Erik Solér, fejrer sejren over Brøndby i 1998 med årets pokalfighter, målmand Troels Rasmussen, i baggrunden. Arkivfoto: Ole Nielsen

Den norske back Erik Solérs scoring et kvarter før tid i den ordinære kamp så ellers ud til at blive udslagsgivende, men Kim Vilforts udligning i næstsidste spilleminut forlængede opgøret. I øvrigt også en historisk scoring, og hvorfor så det?

Jo, fordi Kim Vilfort er den eneste spiller, der har formået at score mod AGF i en pokalfinale, som århusianerne har vundet. Og der er vel at mærke tale om hele ni af slagsen. AGF-målmændene Henry From (1955, 1957, 1960 og 1961), Bent Martin (1965), Troels Rasmussen (1987 og 1992) og Lars Windfeld (1996) har alle holdt nullet i otte AGF-finalesejre.

Sjælden keeper-hæder

Troels Rasmussen vogtede også AGF-målet i 1988-finalen, og her gjorde han i øvrigt en så solid figur, at han efterfølgende - som et plaster på såret - blev kåret som årets pokalfighter. En ære, der kun er tilfaldet tre målmænd i historien.

De øvrige er Erling Sørensen for Vejle - mod AGF - i 1959 og Viborg-keeperen Arek Onyszko i 2000. Polakken blev samtidig den første udlænding til at løbe med den personlige pokalhæder.

Set i bakspejlet kom AGFs pokaltriumf i 1988 også til at betyde, at modstanderen fra Brøndby aldrig kom til at overgå guldalder-holdet fra Fredensvang i fodboldens annaler med flest titler inden for et årti. AGF tog ni titler - fire mesterskaber og fem pokalsejre - på 10 år fra den første 'The Double' i 1955 til pokalen i 1965. Brøndby vandt det tilsvarende antal - seks mesterskaber og tre pokaltitler - fra 1988 til 1998, så havde det ikke været for blandt andre Troels Rasmussen og Lars Lundkvist den maj-dag i 1988 - eller Lars Windfeld, Peter Degn og Stig Tøfting otte år senere - så kunne Brøndby have sat sig alene på rekorden med 10 titler inden for samme decade.

Pokalfinale 12. maj 1988

AGF-Brøndby IF 2-1 efter forlænget spilletid
Mål: 76. min: 1-0 Erik Solér, 89. min: 1-1 Kim Vilfort, 96. min: Lars Lundkvist.
20.000 tilskuere i Københavns Idrætspark
Dommer: Peter Mikkelsen
Pokalfighter: Troels Rasmussen, AGF
Kilde: danskfodbold.com

DEL 1: Pokalen i 1955 - »Pokalen, der hører hjemme i Aarhus«

DEL 2: Pokalen i 1957 - »Som brødre de delte«

DEL 3: Pokalen i 1960 - »AGFs unikke rekord«

DEL 4: Pokalen i 1961 - »Fighteren fra Fredensvang«

DEL 5: Pokalen i 1965 - »Og så var de døde og borte«

Del 6: Pokalen i 1987 - »Tilbage på tronen«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce