Annonce
Kultur

Århusiansk rock-historie markeres: Atlas fejrer punk-jubilæum med ny festival

Kliché i den formation som udgave bandets første album 'Supertanker'. Yderst til venstre Jens Valo, der optræder til Pære Punk 40 med sit band 'No God'. Pressefoto

40 år efter den legendariske Pære Punk-festival på Husets Musikteater markerer spillestedet Atlas det skarpe hjørne med en to-dages festival.

AARHUS: Til efteråret er det 40 år siden, at en lille flok århusianske og københavnske punk-bands slog pjalterne sammen og indtog scenen på Husets Musikteater for to aftener.

Den århusianske festival satte for alvor skub i punkscenen. Nye bands i hobetal skød frem, mens i hvert fald et par af de bands - der var på scenen ved festivalen - fik før eller senere enorm succes og betydning for rockmusikken i Danmark.

Historiske begivenheder som denne skal naturligvis fejres og det bliver den med en ny to-dages festival 14.-15. september 2018, hvor der efter planen skal i alt 12 bands på scenen.

Efter festivalen i 1978 indspillede alle bands deres bidrag til albummet Pære Punk, hvorfor festivalen er kendt som Pære Punk-festivalen. Derfor er det jo ganske indlysende at efterårets jubilæum har fået titlen Pære Punk 40.

Foreløbig er kun tre navne offentliggjort. 'No God' - der blandt andet har det oprindelige Kliché-medlem Jens Valo og Jacob Leth fra det århusianske 80'er-band 'De Må Være Belgiere' med, københavnske 'NRG' og Aarhus-bandet 'Heroes 2 None' med medlemmer der tidligere har huseret i bands som 'The Zero Point', 'The Guv'nors' og 'Last Seen Laughing'.

Annonce

Pære Punk 40

No Aarhus og Atlas & VoxHall markerer og helligholder 40-års jubilæet for Pære Punk-festivalen i 1978 med en todages festival til september.

12 bands spiller over to dage - og der vil være kulturelle indslag.
Foreløbig er fire bands på plads:

'NRG
''No God'
'Heroes 2 None'
'Dream Police'

Dream Police som bandet så ud på 'Pære Punk'. Forrest Johnny Concrete, der har samlet en ny udgave af sit "drømmepoliti". Pressefoto

Tre af de oprindelige på scenen

Men Århus Stiftstidende kan allerede nu afsløre, at tre bands fra 1978 vil være repræsenteret i den ene eller anden form. Jens Valo fra 'No God' var på scenen med 'Kliché' ved festivalen i 1978. To medlemmer fra 1978-udgaven af 'Sods'/'Sort Sol' bliver også en del af 40-års jubilæet. Dog ikke som 'Sort Sol'. Endelig har John Østergaard alias Johnny Concrete samlet en ny, frisk udgave af sit 'Dream Police', der på grund af afbud, spillede begge dage tilbage i 1978.

John Østergaard, der også arrangerede Pære Punks sølvbryllup - 25 års jubilæet - i 2003, er denne gang medarrangør:

- De to aftener i november 1978 på Husets Musikteater i Vester Alle, som nu omtales som 'Pære Punk'-festivalen rækker langt videre ud end syv unge bands fra Aarhus og København, der gav den gas for et entusiastisk og ungt publikum, husker han.

Adrenalin-boost til rocken

Han mener, at den danske rockscene fik et adrenalin-boost som aldrig oplevet før.

- Det være sig, at 'Buki Yamaz' beherskede deres instrumenter, men de kom aldrig ud over scenekanten, der var ingen musikalsk appel. 'Shit & Chanel' var - bevares - fem trunter med tambourin og guitar, men de sang om - ganske pænt, skal det tilføjes - pigeting. Ikke noget jeg som 17 årig i Langkærparken kunne bruge til noget som helst, forklarer han.

'Pære Punk'-festivalen ruskede op i det bestående miljø og satte bølger i gang, der mærkes den dag i dag 40 år senere. Derfor er festivalen en fejring værd:

- Nye og unge bands skød op som paddehatte over alt først centreret omkring Aarhus og København med forstæder men senere over hele landet. Var der ikke tale om en bevægelse, så var der i hvert fald tale om miljøer, der med 'Do It Yourself'-æstetikken i baghovederne bare kunne selv uden at spørge nogen om lov, slet ikke vores forældre og skolelærere.

Billetsalg igang

Billetsalget til Pære Punk 40 i september er allerede åbnet. Og for de rigtige hurtige er der rabat at hente.

Flere deltagende bands bliver løbende offentliggjort frem mod september.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce