Annonce
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Mandag ankommer en velkendt syrienkriger til Danmark. Billedet her er af en anden mand. Arkivfoto: Stringer/Scanpix
Politiet har anholdt en syrienkriger, der mandag ankom til Danmark, fra Tyrkiet. Han sigtes for terror.
Annonce

En dansk syrienkriger på 28 år, der tidligere er idømt fire års fængsel i Tyrkiet, er mandag eftermiddag blevet anholdt, da han ankom til Danmark.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Den beskrivelse passer på den dansk-palæstinensiske syrienkriger Ahmad Salem el-Haj, der var ventet mandag.

El-Haj rejste til Syrien i 2013 og er måske mest kendt for optræde i en video, hvor han sammen med tre andre danske syrienkrigere skyder til måls efter plakater af folketingsmedlem Naser Khader (K), tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og andre fremtrædende danskere.

I 2017 blev el-Haj hårdt såret i et bombeangreb i Syrien, hvorefter han sammen med sin kone og parrets to børn blev smuglet ind i Tyrkiet. Parret blev anholdt i den tyrkiske grænseby Kilis i december samme år.

Den 28-årige blev begæret udleveret fra Tyrkiet i 2017, og ifølge el-Hajs familie har han længe ønsket at komme til Danmark. Det skyldes blandt andet hans tilstand efter bombeangrebet.

I Danmark er han sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 114 om terror, paragraf 114 j om at indrejse eller opholde sig i ulovlige områder samt paragraf 136 om offentligt at tilskynde til forbrydelse.

Politiet oplyser, at den anholdte tirsdag fremstilles i grundlovsforhør i Københavns Byret med henblik på varetægtsfængsling.

Det fremgår af pressemeddelelsen ikke, hvornår på dagen manden fremstilles.

Det er ikke endeligt bekræftet, om det er 28-årige Ahmad Salem el-Haj, der er anholdt. El-Hajs forsvarer er advokat Michael Juul Eriksen, men det har ikke været muligt at få hans kommentar til anholdelsen.

Anklagemyndigheden ønsker hverken at be- eller afkræfte, om der er tale om Ahmad Salem el-Haj. Den henviser til Københavns Politi, som Ritzau forgæves har forsøgt at få fat i tidligt mandag aften.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykker forargelse over, at en syrienkriger er kommet tilbage til Danmark.- Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark.

- Til alle jer andre: De her mennesker har vendt os ryggen. Vi arbejder videre for at finde internationale løsninger, så de kan retsforfølges i de områder, de måtte have begået forbrydelser, skriver hun på Facebook.

Et flertal i Folketinget vedtog i begyndelsen af november et lovforslag, der gør det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer kategoriseret som fremmedkrigere.

Det gælder dog kun, hvis de har dobbelt statsborgerskab, hvilket ikke er tilfældet med el-Haj.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce