Annonce
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Mandag ankommer en velkendt syrienkriger til Danmark. Billedet her er af en anden mand. Arkivfoto: Stringer/Scanpix
Politiet har anholdt en syrienkriger, der mandag ankom til Danmark, fra Tyrkiet. Han sigtes for terror.

En dansk syrienkriger på 28 år, der tidligere er idømt fire års fængsel i Tyrkiet, er mandag eftermiddag blevet anholdt, da han ankom til Danmark.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Den beskrivelse passer på den dansk-palæstinensiske syrienkriger Ahmad Salem el-Haj, der var ventet mandag.

El-Haj rejste til Syrien i 2013 og er måske mest kendt for optræde i en video, hvor han sammen med tre andre danske syrienkrigere skyder til måls efter plakater af folketingsmedlem Naser Khader (K), tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og andre fremtrædende danskere.

I 2017 blev el-Haj hårdt såret i et bombeangreb i Syrien, hvorefter han sammen med sin kone og parrets to børn blev smuglet ind i Tyrkiet. Parret blev anholdt i den tyrkiske grænseby Kilis i december samme år.

Den 28-årige blev begæret udleveret fra Tyrkiet i 2017, og ifølge el-Hajs familie har han længe ønsket at komme til Danmark. Det skyldes blandt andet hans tilstand efter bombeangrebet.

I Danmark er han sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 114 om terror, paragraf 114 j om at indrejse eller opholde sig i ulovlige områder samt paragraf 136 om offentligt at tilskynde til forbrydelse.

Politiet oplyser, at den anholdte tirsdag fremstilles i grundlovsforhør i Københavns Byret med henblik på varetægtsfængsling.

Det fremgår af pressemeddelelsen ikke, hvornår på dagen manden fremstilles.

Det er ikke endeligt bekræftet, om det er 28-årige Ahmad Salem el-Haj, der er anholdt. El-Hajs forsvarer er advokat Michael Juul Eriksen, men det har ikke været muligt at få hans kommentar til anholdelsen.

Anklagemyndigheden ønsker hverken at be- eller afkræfte, om der er tale om Ahmad Salem el-Haj. Den henviser til Københavns Politi, som Ritzau forgæves har forsøgt at få fat i tidligt mandag aften.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykker forargelse over, at en syrienkriger er kommet tilbage til Danmark.- Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark.

- Til alle jer andre: De her mennesker har vendt os ryggen. Vi arbejder videre for at finde internationale løsninger, så de kan retsforfølges i de områder, de måtte have begået forbrydelser, skriver hun på Facebook.

Et flertal i Folketinget vedtog i begyndelsen af november et lovforslag, der gør det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer kategoriseret som fremmedkrigere.

Det gælder dog kun, hvis de har dobbelt statsborgerskab, hvilket ikke er tilfældet med el-Haj.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce