Annonce
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Mandag ankommer en velkendt syrienkriger til Danmark. Billedet her er af en anden mand. Arkivfoto: Stringer/Scanpix
Politiet har anholdt en syrienkriger, der mandag ankom til Danmark, fra Tyrkiet. Han sigtes for terror.

En dansk syrienkriger på 28 år, der tidligere er idømt fire års fængsel i Tyrkiet, er mandag eftermiddag blevet anholdt, da han ankom til Danmark.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Den beskrivelse passer på den dansk-palæstinensiske syrienkriger Ahmad Salem el-Haj, der var ventet mandag.

El-Haj rejste til Syrien i 2013 og er måske mest kendt for optræde i en video, hvor han sammen med tre andre danske syrienkrigere skyder til måls efter plakater af folketingsmedlem Naser Khader (K), tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og andre fremtrædende danskere.

I 2017 blev el-Haj hårdt såret i et bombeangreb i Syrien, hvorefter han sammen med sin kone og parrets to børn blev smuglet ind i Tyrkiet. Parret blev anholdt i den tyrkiske grænseby Kilis i december samme år.

Den 28-årige blev begæret udleveret fra Tyrkiet i 2017, og ifølge el-Hajs familie har han længe ønsket at komme til Danmark. Det skyldes blandt andet hans tilstand efter bombeangrebet.

I Danmark er han sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 114 om terror, paragraf 114 j om at indrejse eller opholde sig i ulovlige områder samt paragraf 136 om offentligt at tilskynde til forbrydelse.

Politiet oplyser, at den anholdte tirsdag fremstilles i grundlovsforhør i Københavns Byret med henblik på varetægtsfængsling.

Det fremgår af pressemeddelelsen ikke, hvornår på dagen manden fremstilles.

Det er ikke endeligt bekræftet, om det er 28-årige Ahmad Salem el-Haj, der er anholdt. El-Hajs forsvarer er advokat Michael Juul Eriksen, men det har ikke været muligt at få hans kommentar til anholdelsen.

Anklagemyndigheden ønsker hverken at be- eller afkræfte, om der er tale om Ahmad Salem el-Haj. Den henviser til Københavns Politi, som Ritzau forgæves har forsøgt at få fat i tidligt mandag aften.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykker forargelse over, at en syrienkriger er kommet tilbage til Danmark.- Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark.

- Til alle jer andre: De her mennesker har vendt os ryggen. Vi arbejder videre for at finde internationale løsninger, så de kan retsforfølges i de områder, de måtte have begået forbrydelser, skriver hun på Facebook.

Et flertal i Folketinget vedtog i begyndelsen af november et lovforslag, der gør det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer kategoriseret som fremmedkrigere.

Det gælder dog kun, hvis de har dobbelt statsborgerskab, hvilket ikke er tilfældet med el-Haj.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce