Annonce
Aarhus

Århusiansk syrienkriger kommer til Danmark mandag: Kendt for at skyde til måls efter plakater med politikere

Mandag ankommer en velkendt syrienkriger til Danmark. Billedet her er af en anden mand. Foto: Stringer/Scanpix
Østjyllands Politi og Rigsadvokaten har ingen kommentarer til, hvad der skal ske med den tidligere århusianer.
Annonce

AARHUS: Den dansk-palæstinensiske syrienkriger Ahmad Salem el-Haj ankommer ifølge Weekendavisen til Danmark mandag efter hjemsendelse fra Tyrkiet.

Det bekræfter myndighedskilder over for Weekendavisen. Han har siddet to år i fangenskab i Tyrkiet og tilbragt den sidste tid i et udrejsecenter, men han er født og opvokset i Gellerup, Aarhus.

Det fremgår ikke, hvorvidt det er danske eller tyrkiske myndigheder, der bekræfter identiteten. En række danske politikere har mandag åbent fortalt, at de regnede med, at der var tale om el-Haj, da det var varslet, at Tyrkiet ville hjemsende europæiske syrienkrigere.

Hos Østjyllands Politi henviser man til Rigsadvokaten, da det er dér, sagen behandles.

Her holder man kortene tæt på kroppen. Århus Stiftstidende ville gerne vide, om manden bliver sendt tilbage til Aarhus, men kunne kun få denne kommentar.

- Vi kan bekræfte, at vi er i dialog med de tyrkiske myndigheder om en dansk statsborger dømt i Tyrkiet for terror. Vi har ikke yderligere kommentarer pt., lyder det fra Rigsadvokatens presserådgiver.

Annonce

Idømt fire år og to måneder

Ahmad Salem el-Haj er mest kendt for at optræde i en video, hvor han sammen med tre andre danske syrienkrigere skyder til måls efter plakater af folketingsmedlem Naser Khader (K), tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og andre fremtrædende danskere.

Han rejste til Syrien i februar 2013 og blev hårdt såret i et bombeangreb i Syrien i starten af 2017. Herefter blev han smuglet ind i Tyrkiet med sin kone og parrets to børn. Både el-Haj og hans kone blev anholdt i den tyrkiske grænseby Kilis i december 2017.

Ifølge Weekendavisens oplysninger har Danmark ikke været villig til at hjemtage Ahmad Salem el-Haj i det år, han har tilbragt på udrejsecentret. Udlændinge- og Integrationsministeriet behandler i øjeblikket sager om fratagelse af pas fra danske fremmedkrigere. El-Haj er idømt en fængselsstraf på fire år og to måneder i Tyrkiet.

Et flertal i Folketinget vedtog i begyndelsen af november et lovforslag, der gør det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer kategoriseret som fremmedkrigere.

Ifølge den britiske avis The Guardian siger en talsmand fra Tyrkiets indenrigsministerium, at Tyrkiet forbereder udsendelsen af tre danske IS-krigere.

Tyrkiets indenrigsminister, Suleyman Soylu, meddelte i sidste uge, at man mandag ville begynde at sende IS-krigere til deres hjemlande - også selv om de har fået inddraget deres statsborgerskab i de pågældende lande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Med hovedet under armen ...

Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus For abonnenter

Ny kulegravning af plejehjem i Aarhus: Fællestræk i sager om plejesvigt skal undersøges

Aarhus

Vinduespudser jagtet tilbage til bilen og truet: Var uheldig at spilde vand gennem et åbent vindue

Annonce