Annonce
Erhverv

Århusiansk virksomhed topper: Ordrebog bugner med 2,4 milliarder kroner

Terma producerer en mangfoldig vifte af teknologi til rum- skibs- og flyfart. Blandt andet leverer Terma radarsystemer til Royal Navy - og civil skibsfart. Foto: Terma

Terma med hovedsæde i Lystrup ansatte 120 nye medarbejdere i sidste regnskabsår, der gav et overskud på 124 millioner kroner. Ordrebeholdningen er nu på 2,4 milliarder kroner.

Annonce

AARHUS: Væksten er kodeordet hos den århusianske virksomhed Terma i Lystrup, der nu tæller 1460 medarbejdere. Termas ordrebog er på ikke færre end 2,374 milliarder kroner, viser det netop offentliggjorte regnskab.

Nye aktiviteter på de internationale forsvars-, rumfarts- og sikkerhedsmarkeder sikrede en ordretilgang alene i regnskabsåret 2017/18 på 1,7 milliarder kroner.

- Terma fortsætter den høje investeringstakt i udvikling af nøgleteknologier og nye produkter. Kombineret med vores målrettede markedsstrategi har det sikret os et solidt fundament for de kommende års globale salg af højteknologiske løsninger inden for fly- og forsvarsindustrien, siger Termas administrerende direktør Jens Maaløe.

-Over 94 procent af vores samlede omsætning er uden for Danmark. Vi har i det forgangne år set en pæn fremgang i salget til kunder i såvel Asien som Mellemøsten og Nordafrika samtidig med, at vi fortsat har et solidt fodfæste i Nordamerika og Europa.

- I efteråret 2017 åbnede Terma et nyt udviklingscenter i Atlanta, Georgia i USA. Terma har et tæt samarbejde med det amerikanske flyvevåben omkring selvbeskyttelsesudstyr med udgangspunkt i U.S. Air Force' base i Warner Robins syd for Atlanta. Med etableringen af Terma Innovation Center i Atlanta styrkes dette samarbejde samtidig med, at vi etablerer et samarbejde med Georgia Institute of Technology, siger Jens Maaløe.


  • Ordrebeholdning på 2,37 milliarder DK
  • Omsætning på 1,8 milliarder DK
  • Omsætning til internationale kunder: 94 %
  • Årets resultat: 124 millioner DK før skat og ekstraordinære omkostninger
  • Tilgang af 120 nye medarbejdere
Administrerende direktør Jens Maaløe, i midten, har bekendtgjort, at han snart stopper på sin post. Den øvrige direktion er finansdirektør Per Thiesen, tv., og Steen M. Lynenskjold, der er Executive Vice President & Chief Commercial Officer. Foto: Terma
Annonce

1.460 medarbejdere

Terma har i løbet af året øget medarbejderstaben med 120 nye medarbejdere og beskæftigede ved udgangen af regnskabsåret knap 1.460 fuldtidsmedarbejdere. Terma omsatte for 1,785 milliarder kroner i regnskabsåret 2017/18 mod 1,719 milliarder kroner året før. Resultatet før skat blev 124 før ekstraordinære omkostninger mod 120 millioner kroner året før.

Med markante ordrer til det belgiske og det hollandske flyvevåben og en rammeaftale med U.S. Air National Guard/U.S. Air Force Reserve på 3D-Audio/Active Noice Reduction fik Terma ved årsskiftet 2017/18 et afgørende internationalt gennembrud med denne særlige lydteknologi, der dels advarer piloter om retningsbestemte trusler, dels reducerer støjniveauet betragteligt i cockpits. Flere tilsvarende ordrer er i pipelinen de kommende år.

Sammen med DTU Space fik Terma med rumobservatoriet ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) Danmark positioneret i international rum- og klimaforskning. Terma er teknisk hovedansvarlig for observatoriet, der nu er installeret på den internationale rumstation, hvor det skal monitorere gigant-lyn, der menes at påvirke klimaet på jorden.

Terma

Terma A/S er historien om et højteknologisk århusiansk industrieventyr, som brødrene Orla og Svend Aage Jørgensen begyndte i beskedne lokaler som et lille mekanisk værksted i Ole Rømers Gade, hvor de fremstillede temometre og manometre - deraf navnet - til skibsmotorer

I 1951 designede Terma en radar, som i dag er grundlaget for virksomheden med 1125 ansatte, hvoraf 160 arbejder med rumprogrammer og - udvikling. Virksomheden har hovedkvarter i Lystrup, en stor produktionsafdeling i Grenaa og datterselskaber over det meste af verden: Blandt andet i Darmstadt, Singapore, Washington og Leioden i Holland

Terma er ejet af Thomas B. Thriges Fond og hovedaktiviteterne er lagt på en stribe militære leverancer som IT-udstyr, radarsystemer (også til civile), elektronisk selvbeskyttelsessystemer til jagerfly og flådefartøjer og i det hele taget produktion af elektronik til forsvarsindustrien - blandt andet det amerikanske F-35 Joint Strike FighterJagerflyet er i front til at afløse de aldrende danske F-16 kampfly

Terma arbejder tæt sammen med den europæiske rumorganisation ESA, som bruger Termas PCU-strømfordeler til en stribe missioner, når den elektriske energi fra solpanelerne skal fordeles på rumsonderne - og der skal spares på batterierne. Nøjagtig som under den nuværende mission med kometjægeren Rosetta

Annonce

Direktør Maaløe siger farvel

Jens Maaløe har desuden aftalt med bestyrelsen, at han efter godt 16 år som administrerende direktør fratræder sin stilling efter udgangen af regnskabsåret 2018/19, når hans afløser er fundet. Jens Maaløe fylder 64 år i januar 2019. Bestyrelsen har igangsat søgningen efter en ny direktør.

I forbindelse med generalforsamlingen fredag 25. maj 2018 er Karen-Marie Katholm indtrådt som medlem af Termas bestyrelse. Karen-Marie Katholm er Integrated Operations Leader og medlem af ledelsesteamet i DuPont Nutrition & Health. Hun afløser Anders Eldrup, der efter otte år i bestyrelsen ikke genopstillede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce