Annonce
Erhverv

Århusianske brillesøskende hæver hver 25 millioner kroner i udbytte

Kronprinsesse Mary besøgte for tre år siden en af Lindbergs optikerforretninger i Polen i fodenbdelse med et besøg. Dronning Margrethe køber fast sine Lindberg-briller i Immervad i Aarhus. Mary er her sammen med direktør Peter Warrer Lindberg der prøver nye solbriller på Kronprinsesse Mary. Foto: Scanpix
Lindberg Briller med hovedsæde i Aarhus, der i sin tid opfandt titanium-brillen, gør sig på 100 internationale markeder og havde et overskud på knap 100 millioner kroner.

AARHUS: Den århusianske brille-gigant, Lindberg, har godt fat i markedet for kvalitetsstel. Det betød, at søskendeparret Pernille og Henrik Lindberg i det overståede regnskabsår - som i de to foregående - trak 25 millioner kroner ud i udbytte. Til hver.

Lindberg Optik butikkerne er ikke bare kendt i alle større danske byer. Globalt set gør Lindberg sig på flere end 100 markeder rundt om i verden. De største er Tyskland og USA, der står for 40 procent af koncernens omsætning, som i 2018 regnskabet rundede 600 millioner kroner. Overskuddet - efter skat - blev knap 100 millioner kroner.

Optiker-familien fra Aarhus var med en formue på 1,9 milliarder kroner nummer 59 på den seneste liste over de rigeste i Danmark. Det var optiker Poul-Jørn Lindberg og hustruen Hanne, der for 50 år siden etablerede i første omgang optikerforretning i Aarhus. For godt 30 år siden begyndte ægteparret selv at producere brillestel. Det blev grundlaget for den efterfølgende succes, som børnene Pernille og Henrik driver i dag.

Poul-Jørn Lindberg blev i 2013 tildelt Ridderkorset, og Lindberg-familien er fast leverandør af briller til dronning Margrethe. I fritiden var han en af hovedkræfterne bag etableringen af Danmarks Nationale Hestesportscenter Vilhelmsborg.

Annonce

Dronningen har et godt øje til Lindberg

Dronningen Margrethe har siden 1978 stillet skarpt på verden gennem glassene i et par Lindberg-briller.

»Der er mange som spørger, hvorfor hun altid køber sine briller i Aarhus. Det er fordi, vi ikke bor i København, grinte Pernille Lindberg, da hun under droningens 70 års fødselsdag stod onsdag middag på altanen over sin butik, Lindberg Optik, ved Immervad, hvorfra der var en fantastisk udsigt til den 120 meter lange kongelige eskadron, der passerede.

Dronning Margrethe har haft sin gang i Lindberg-butikken i Immervad i godt 40 år. - Margrethe købte de første briller, hun blev set offentligt med, hos Thiele i København. Men derefter har hun kun købt briller hos os, fortalte Pernille Lindberg.

På væggen i butikken hænger da også et skilt. Kongelig Hofleverandør står der.

Margrethe bærer som regel model Spirit. De kongelige får måske nok en smule ekstra opmærksomhed, når de er i butikken, men prisen de betaler for brillerne, er den samme som du og jeg, sagde Pernille Lindberg. - Hun har gået med dem, siden de blev introduceret i 2004. Hun har haft mange, men der bliver lavet meget lidt om på dem. Hun er et menneske, der mener, at når brillen klæder hende, så klæder den hende.

Helt almindelige er dronningens briller dog ikke. De har nogle særlige dronningestriber på siden af stængerne. De er et unika designet specielt til dronningen. Brillerne er af titanium og som de fleste af Lindbergs briller tynde i stellet. - Hun har dem altid i neutrale farver, så de ikke overstråler hendes tøj og smykker, fortalte Pernille Lindberg. Stængerne er også specielle. De afsluttes med en lille titanium-knop, og så er der ingen silikone på.

Folk vil gerne have kvalitetsbriller

Lindberg er kendt for sine kvalitetsbriller. Det begyndte med uindfattede titaniumbriller i tråd, og siden har Lindberg oplevet stor succes med innovative brilledesigns i andre materialer som acetat, bøffelhorn og selv 18 karat guld- og platinbriller med og uden diamanter. På briller til en pris på op til flere millioner kroner kan der godt stå "Lindberg" på siden. Fælles for Lindbergs briller er, at de designes lige præcis til det behov, den enkelte kunde har.

Til dagbladet Børsen siger Henrik Lindberg, at brillekoncernen, der i det forgangne år øgede omsætning, enkelte steder kan mærke nedgang i salget.

- I Italien syd for Milano og i Spanien er der udfordringer. Det samme ser vi i Frankrig, hvor De Gule Vestes uroligheder har påvirket økonomien. Faktisk har nogle af vores kunder - optikerforretninger - når der var uro dér, haft lukket af frygt for, hvad der kunne ske, siger Henrik Lindberg til Børsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce