Annonce
Kultur

Århusianske DMA Jazz-vindere: Tumultører i musikkens tjeneste

Sidsel og Lasse Bech Kiilerich med den DMA Jazz-statuette, som de modtog for nylig for deres arbejde med børnemusikgruppen Æsken. Siden 2015 har optrådt for børn med deres egne sange og inddragende forestillinger. Foto: Axel Schütt

Den århusianske børnemusikgruppe Æsken har vundet en DMA Jazz-pris for deres legende og inddragende musikforestillinger for børn og barnlige sjæle.

Annonce

TRØJBORG: Den karakteristiske DMA statuette med den lille bronzefugl på en søjle har allerede fået en plads på hylden hjemme hos Sidsel og Lasse Bech Kiilerich.

- Vi kalder den Jette, statu-jette, siger Sidsel Bech Kiilerich lattermildt.

I tirsdags vandt ægteparrets orkester, børnemusikgruppen Æsken, en Danish Music Awards Jazz-pris i kategorien Danmarks Børnemusikpris 2017.

- Jeg har spillet musik siden jeg var 12 år, så for mig har den altid været koryfæet, det uopnåelige. Det er stadig ikke helt gået op for os, for det er det største, vi har opnået ind til videre, siger Lasse Bech Kiilerich glad.

Æsken har gjort sig bemærket med deres inddragende og musikalske børneforestillinger under Aarhus Jazz Festival i 2016 og 2017, og det resulterede i år i en DMA Jazz nominering.

Det var en jury på ni børn som til en koncert tirsdag, sammen med de andre to nominerede, udpegede Æsken som vinder af kategorien.

- Otte ud af ni børn stemte på os, og det er vi meget stolte af, siger Sidsel Bech Kiilerich.

- Børn er et taknemmeligt publikum at spille for, men samtidig er de også utaknemmelige, for de skjuler ikke hvis de keder sig. Så det betyder meget for os, at vi er valgt af en børnejury, griner Lasse Bech Kiilerich.

Sidsel og Lasse Bech Kiilerich i kælderen på Trøjborg, hvor de opbevarer deres rekvisitter og hjemmelavede instrumenter af sugerør, plastickrus, bjælder - og en gammel skrivemaskine. - Vi brænder for at give børnene en helhedsoplevelse, siger parret bag Æsken. Foto: Axel Schütt
Annonce

Børnemusik på fuldtid

Det er ikke mere end to år siden, at parret kappede alle liner til fast arbejde for at forfølge en drøm om at være børnemusikanter på fuld tid.

- Det var noget som havde ligget og ulmet gennem længere tid. Vi var på Cuba i 2009-10, og allerede der drømte vi om at lave en børneplade, som vi lavede skitser til, mens vi rejste rundt, fortæller Sidsel Bech Kiilerich.

Efter et tilløb i 2014 tog de springet i 2015 og dannede Æsken.

- Vi har et godt samarbejde med Musikskolen Laura, som støttede os meget i starten. I marts 2015 tog de os med på Børnedage i Musikhuset, som var vores første store job, og det har siden været en kæmpe hjælp for os at have dem i ryggen, siger Sidsel Bech Kiilerich, der har undervist på den århusianske musikskole.

Både hun og Lasse Bech Kiilerich er autodidakte musikere, og det ser de som en fordel i arbejdet med børnene, hvor der skal være plads til en umiddelbarhed og legende tilgang til musikken.

- Musik har altid været omdrejningspunkt i vores liv, siger Lasse Bech Kiilerich, der spiller trommer og synger kor i bandet, som i alt tæller fem musikere.

- Derudover tegner og syr jeg også. Det er en kreativitet, som vi prøver at bringe ind i det, vi laver, og som vi har lyst til at give videre til de børn, vi spiller for. Vi vil ikke bare underholde. Vi vil gerne invitere dem til at være med til musik gennem workshops og instrumentmageri, siger Sidsel Bech Kiilerich, der spiller guitar og synger i Æsken.

Annonce

Statuette åbner døre

Ægteparret, der også er forældre til to drenge på fire og syv år, satser på, at DMA Jazz-prisen kan være med til at åbne døre.

- Det gør en forskel. Dagen efter vi havde vundet prisen, fik vi en henvendelse fra Modern Jazz Days i Køge, som gerne ville booke os. Det kunne være fedt, hvis prisen kunne åbne op for, at vi kunne spille flere større steder. Men vil vil også stadig gerne ud i daginstitutionerne ind imellem. Det er så fedt, at komme ind på Blå Stue og se børnene i øjnene, forklarer Lasse Bech Kiilerich.

- Vores force er, at vi er gode til at inddrage børnene uden at tale ned til dem. Det er det, som gør forskellen, siger Sidsel og Lasse Bech Kiilerich, der kalder sig tumultører og blufmagere.

De håber, at Æsken med tiden kan blive en institution i Aarhus, ligesom det hedengangne folkeværtshus Æsken i Anholtsgade. Det giver sig blandt andet udslag i en baggårds-familiefestival, som de arbejder på at stable på benene til sommer på Trøjborg.

Mandag 4. december bliver Æsken fejret sammen med de øvrige DMA-vindere ved et show på Bremen Teater i København.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce