x
Annonce
Aarhus

Århusianske idrætsforeninger rammes af hackerangreb: - Jeg blev godt nok rystet

Mette Ottens, formand for AIA Tranbjerg Håndbold, har været udsat for phishing. Hendes mailkonto blev hacket og brugt til at bede kassereren overføre 4800 euro til en konto i England. Heldigvis lykkedes svindelnummeret ikke. Foto: Michael Svenningsen

Hackere fik adgang til håndboldformands mailkonto. Kunne have kostet foreningen 35.000 kr.

TRANBJERG: "Hej Jørgen, jeg har brug for dig til at udbetale 4825 EUR til en modtager i Storbritannien i dag. Jeg har de bankoplysninger, kan du foretage betalingen nu? Mvh Mette."

Sådan stod der i en mail, sendt til Jørgen Mikkelsen, kasserer i AIA Tranbjergs håndboldafdeling. Afsenderen var håndboldafdelingens formand, Mette Ottens. Sådan så det i hvert fald ud.

Heldigvis parerede Jørgen Mikkelsen ikke ordre.

For godt nok kom mailen fra formand Mette Ottens mailkonto.

Men det var ikke hende, der havde skrevet og sendt den.

Det havde en svindler efter at have hacket sig ind på Mette Ottens mailkonto.

Jørgen Mikkelsen spurgte hvilken konto, pengene skulle tages fra.

"Fra foreningskontoen, gøre straksoverførsel af 4828 EUR til disse modtageroplysninger," lød svaret efterfuldt at en række oplysninger om den engelske bank og det kontonummer, pengene skulle overføres til.

Annonce

Sådan undgår du at blive snydt

Djursland Bank giver disse råd til foreninger, der vil undgå at blive snydt af hackere:- Overvej om det er nødvendigt at have e-mailadresser på hele bestyrelse på foreningens hjemmeside. Overvej i stedet en fælles mailadresse.

- Foretag et kontrolopkald til afsenderen, hvis du får anmodning om store overførsler på mail.

- Vær ekstra opmærksom, hvis der er tale om ekspresoverførsler til udlandet.

- Vær ekstra opmærksom i ferieperioder. Her slår svindlerne ofte til, da de ved, at for eksempel formanden kan være på ferie og svær at nå telefonisk.

- Kontakt banken med det samme, hvis du har mistanke om svindel eller svindelforsøg. Reagerer du hurtigt, kan banken i nogle tilfælde nå at stoppe en overførsel.

Svindlere pressede på

Svindlerne pressede på for at få kassereren til at overføre pengene.

"Har betaling fundet sted? Email mig med kopien af kvittering af betaling," stod der i en mail.

- Til sidst blev Jørgen mistænksom. 'Det er ikke den måde, Mette kommunikerer på', tænkte han. Han ringede til mig, og jeg ringede til Djursland Bank, som er vores bankforbindelse, for at høre, hvad vi skulle foretage os, siger Mette Ottens.

Det, der foregik, hedder "Spear Phishing".

- Vi har den senere tid oplevet flere tilfælde, hvor idrætsforeninger udsættes for "Spear Phishing". Det er foruroligende, og vi vil derfor kraftigt opfordre til at være opmærksom på specielt mails med indhold, som rækker ud over det normale, siger investeringskoordinator Kim E. Hansen, Djursland Bank.

Sådan så svindelmailen ud.

Lette ofre

Foreninger er lette ofre, fordi svindlere ofte har nemt ved at finde formandens og kassererens mailadresse på foreningens hjemmeside.

- På næste bestyrelsesmøde vil jeg foreslå, at vi sletter vores private mailadresser og erstatter dem med en fælles foreningsmail, siger Mette Ottens, der har det dårligt med sådan at få sin mailkonto hacket.

- Jeg blev godt nok rystet, da jeg opdagede det. Man tænker lige over, hvad man har liggende, som tilhører privatlivets fred. Men heldigvis ligger det meste jo i e-boks nu om dage, siger Mette Ottens.

4825 euro svarer til 35.948 kr.

Og havde svindlerne haft held til at overtale kassereren til at overføre pengene, måtte håndboldafdelingen selv dække tabet.

- Så det er et ganske skræmmende fænomen. Havde de nu bedt Jørgen om at overføre 500 euro (3725 kr. red), var det måske gået igennem. Man bliver nok mere mistænksom, jo større beløbet er, siger Mette Ottens.

Typisk fremgangsmåde

Kim E. Hansen fra Djursland Bank kalder svindelforsøget i Tranbjerg typisk.

- Overfor kassereren kan anmodningen virke "rigtig", idet der måske står, at det er betaling for nogle idrætsredskaber eller lignende. Mailen vil ofte fremstå i et troværdigt sprog, så modtageren ikke umiddelbart bliver mistænksom, siger Kim E. Hansen.

Da Mette Ottens var kommet sig over forskrækkelsen, kontaktede hun formændene for AIA Tranbjergs badminton- og fodboldafdelinger.

Begge havde været ude for tilsvarende hackerangreb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Live fra pressemøde: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Genbrugsstationerne åbner: Forvent kø og forbered dig godt hjemmefra

Annonce