Annonce
Aarhus

Århusianske københavnerlamper bliver revet væk: Få et stykke byhistorie hjem i stuen for 200 kroner

Julie Kirsbak er afdelingssekretær i Teknik og Miljø og er med til at afsætte de gamle armaturer. Hun glæder sig til at se, hvordan århusianerne vil bruge lamperne i indretningen og opfordrer til, at man deler sine billeder på instagram med hashtagget #lyspåAarhus. Foto: Jesper Bech
Egentlig mente Ole Morgenstjerne fra Teknik og Miljø, at lamperne hørte hjemme på losseren, men folk er nærmest faldet over hinanden for at få fingre i en århusiansk københavnerlampe.

AARHUS: Vi har en ordentlig stak gamle gadelamper ... Er der nogen, der kunne tænke sig at købe en?

- Mig-mig-mig!

Sådan lød det fra knap tusind århusianere, da kommunen for en lille måned siden satte 250 af sine såkaldte københavnerlamper til salg.

Det kræver ikke de store regneevner at nå frem til konklusionen. Der var lynhurtigt udsolgt, og mandag 9. marts kunne de første 50 interesserede så hente deres nye lamper fra kommunens lager på Sumatravej ved Tangkrogen.

- Der har været kæmpe interesse. Nogle tilbød endda at købe samtlige lamper, og det har jo helt klart været med videresalg for øje. Men på grund af interessen har vi besluttet, at hver mand højest kan købe to, så flest mulig kan få en lampe eller et sæt med hjem, siger Ole Morgenstjerne, der er projektleder i Teknik og Miljø og står for videresalget af lamperne.

Derfor koster de kun 200,-

  • Københavnerlamper er hotte i indretningskredse og handles snildt for flere tusinde kroner i renoveret stand.
  • Når Aarhus Kommune sælger lamperne til kun 200 kroner stykket, skyldes det, at de alle er godt slidte og trænger til en kærlig elektrikerhånd. De købes derfor som beset uden reklamationsret.
  • Pengene fra salget går til projektet Lys på Aarhus, der installerer lyskunst i bybilledet (eksempelvis det farverige lys på Ringgadebroens sokler).
  • I første omgang bliver der solgt 250 lamper i alt, men der kommer flere til salg, i takt med at flere af de gamle lamper udskiftes.

Ser ikke antikprogrammer

Armaturerne er kommet i overskud i forbindelse med overgangen til mere strømbesparende LED-gadelamper, og den store interesse for de gamle lyskilder er kommet bag på Ole Morgenstjerne.

- Ja, det må jeg sige. De er meget slidte, så min oprindelige tanke var, at de bare skulle ekspederes videre til lossepladsen, siger han.

Ole, for pokker ... Du følger vist ikke med i antikprogrammerne i TV?

- Ha ha, nej, det er ikke det, jeg ser mest af, indrømmer Ole Morgenstjerne.

Annonce

Et stykke byhistorie

Det gør til gengæld Joan Pedersen, der var forbi for at hente to lamper.

Hun kan godt lide at "sætte gammelt skrammel i stand", og til en pris på 200 kroner stykket var der ikke meget at betænke sig på.

- Det er mindre, end hvad jeg skulle give på et loppemarked. Og så er det sjovt, at de har hængt så mange år i Aarhus, når man nu selv bor i byen. Jeg har allerede fundet en guide på nettet til, hvordan man kan lave dem om til almindelige lamper, så det skal jeg hjem og i gang med, siger Joan Pedersen og hanker op i sine to lamper efter at have afleveret navn og email til Julie Kirsbak ved døren, så hun efterfølgende kan få sin regning i eboks.

Julie Kirsbak er afdelingssekretær i Teknik og Miljø, og det er hende, der har siddet i den modtagende ende af de næsten 1000 emails, som er strømmet ind fra lampeinteresserede århusianere.

- Det har været helt vildt. Der er klart kommet flere henvendelser, end vi har lamper til, men vi har listet dem op efter først-til-mølle princippet, og så kontakter vi de næste på listen, hvis nogle springer fra, lover Julie Kirsbak.

Selv skal hun ikke have en lampe med hjem.

- Nej, jeg kender mine begrænsninger, og jeg kan ikke overskue at gå i gang med at sætte den i stand. Men jeg glæder mig meget til at se, hvad folk får ud af dem. Vi opfordrer alle til at dele deres lampebilleder med #lyspåAarhus, siger Julie Kirsbak.

LED-lys i lamperne

  • Aarhus Kommune har siden 2016 været i gang med at udskifte gamle lampearmaturer i forbindelse med overgangen til LED-lys.
  • I alt er 29.000 forskellige gamle gadelamper blevet udskiftet, hvilket svarer til halvdelen af alle kommunens gadelamper.
  • Energibesparelsen ved at gå over til LED er markant. En LED-lampe har et energiforbrug på 15-20 watt, mens de gamle lamper til sammenligning bruger mellem 80 og 250 watt.
  • Det har indtil videre givet en årlig CO2 besparelse på 2.500 tons og tilladt Aarhus Kommune at tænde alle gadelygter på villaveje og stier i aftentimerne og om morgenen i stedet for som tidligere kun hver anden.
Annonce

Går for 5000 kroner

De århusianske københavnerlamper har alle mellem 20 og 40 år på bagen og har kastet lys over Frederiks Allé, Park Allé, Rådhuspladsen, Mejlgade, Skolegade, Trøjborg og Frederiksberg.

Oprindelig blev lampen designet i 1977 på stadsarkitektens kontor i København - deraf navnet.

I årene efter blev den runde kuppellampe hængt op i tusindvis i hovedstaden, og da det i midten af 2010'erne blev besluttet at udskifte mange af lamperne, ramte det direkte ned i tidens retro-ånd.

Nogle bruger dem, som de er, vejrbidte og afskallede. Andre lamper er endt hos designbutikker, hvor de i renoveret og moderniseret stand sælges for helt op til 4.000-5.000 kroner stykket.

Man skulle tro, at lampeskærmene var af jern, men det er faktisk glasfiber. De vejer dog stadig godt til. Foto: Jesper Bech
Annonce

Penge går til lyskunst

Tilbage i Aarhus mener Ole Morgenstjerne dog ikke, at prisen på 200 kroner per lampe er sat for lavt.

- Nej, jeg tænker egentlig, det er fair. Det er byens lamper, og nu kommer de hjem til byens borgere. Det er ikke noget, vi behøver tjene stort på. Og de kræver altså også en del renovering og nye dele, før de er klar til brug, pointerer han.

Pengene fra salget går i øvrigt ikke til kommunekassen, men derimod til projektet 'Lys på Aarhus', der støtter installationen af lyskunst i bybilledet.

Der mangler stadig at blive pillet en del lamper ned. Ole Morgenstjerne vurderer, at der nok har hængt et sted mellem 700 og 1000 i Aarhus, og at cirka 500 i alt er i en stand, så de vil blive sat til salg.

Så sirligt var lamperne stillet op, før folk begyndte at hente dem i løbet af mandag eftermiddag. Der er i øvrigt to størrelse - en stor og en endnu større. Foto: Julie Kirsbak
Ole Morgenstjerne er projektleder i Teknik og Miljø. Han så egentlig mest lamperne som udtjent byinventar, der skulle på genbrugspladsen, men nu får lamperne i stedet nyt liv i mange århusianske hjem. Foto: Jesper Bech
I bunden af lampen er der en rund glasplade, som er mere holdbar, end man skulle tro. Ifølge Ole Morgenstjerne, der har skilt flere af lamperne ad for at fjerne den gamle kviksølvspære, så holder glasset selv til forholdsvis hårdhændet behandling. Foto: Jesper Bech
Der skal en almindelig fatning og ny ledning i, før lampen er parat til at lyse i private hjem. Foto: Jesper Bech
Designet i København - produceret af Philips. Foto: Jesper Bech
Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Havnemiljø: Turbåden Liv skaber liv på havnen

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce