Annonce
Sport

Århusianske løbere smadrede personlige rekorder og EM-krav i historisk løb: Dansk atletik har aldrig stået i denne situation før

Jakob Dybdal var en af tre århusianere, der kom under 3000 meter EM-kravet lørdag i Skive. Arkivfoto: Ole Nielsen.
Til et stævne i Skive kom fem løbere, heraf tre århusianere, under EM-kravet på otte minutter på 3000 meter distancen. Danmark har kun tre pladser til inde-EM, så alle kan ikke komme med. En situation dansk atletik aldrig har stået i før.

ATLETIK: Lørdag 16. januar blev en historisk dag for dansk atletik.

Landets bedste mandelige mellemdistanceløbere var samlet til et 3000 meter-løb i Skive på foranledning af talentet Joel Lillesøes træner.

For at give løberne mulighed for at sætte en god tid var maratonløberen Thijs Nijhuis, der allerede er kvalificeret til OL, hevet ind som pacer, så tempoet ville være højt. Og hurtigt gik det da det også, da hele fem løbere - tre af dem århusianerne Mikael Johnson, Mikkel Dahl-Jessen og Jakob Dybdal - kom under de otte minutter, der er tidskravet til inde-EM dette forår.

Annonce

Det positive problem for dansk atletik er, at der kun er er plads til tre løbere til inde-EM, også selvom fem af dem har klaret kravet. En speciel situation for dansk atletik, der ikke er vant til at skulle vrage atleter, der klarer kvalifikationskrav. Det er normalt forbeholdt de større atletiknationer.

- Der er sket meget på det seneste, og der har været stor form-fremgang. Der er ikke plads til dem alle til EM, så det handler om at have de hurtigste tider. Intet er afgjort endnu, og der vil være nogle flere stævner, så det er stadig åbent, hvem der kommer med, fortæller landstræner for mellem- og langdistanceløb, Kersti Jakobsen.

Skulle ikke have været med

En af dem, der med alt sandsynlighed ikke stiller op til inde-EM på 3000 meteren, er paradoksalt nok lørdagens vinder Mikael Johnsen, der løb tiden 7:56.53, hvilket er den tredje hurtigste danske tid nogensinde og personlig rekord for ham.

Normalt er han nemlig 1500 meter løber, og det er da også denne disciplin, han selv føler sig stærkest i og satser på. Og faktisk var det slet ikke meningen, han skulle være med til løbet i Skive.

- Jeg går stadig efter 1500 meter, og at løbe en kval-tid der. Det er mit primære mål. Planen var, at jeg skulle på træningslejr i Portugal, men efter Mette Frederiksens pressemøde vurderede vi, at det ikke var forsvarligt. Så ville jeg tage til Tyskland for at løbe 1500 meter, men der måtte ikke komme internationale atleter på grund af deres restriktioner. Så det endte med løbet i Skive, når nu jeg havde muligheden, fortæller Mikael Johnsen.


Jeg tror faktisk aldrig, vi har stået i den her situation før i dansk atletik, så det er meget unik at, det sker. Det er selvfølgelig meget spændende at være en del af.

Mikkel Dahl-Jessen


Han går benhårdt efter både inde-EM, som han efter egen vurdering nemt klarer, og det kommende OL til sommer i Tokyo på 1500 meter-distancen. Alligevel kan han godt bruge lørdagens sejr i Skive på 3000 meteren til noget.

- Jeg har altid troet, at jeg godt kunne løbe de længere distancer, men jeg har aldrig fået det vist udover 1500 meteren. Jeg havde slet ikke trænet til 3000 meter, men jeg kunne lige så godt løbe, når det lige var der. Jeg havde faktisk mere at skyde med i lørdags. Så det giver mig mere selvtillid og tro på tingene, hvilket sagtens kan overføres til 1500 meteren. Så det er mega positivt. Jo flere gode løb, man får, jo mere hæves ens bundniveau og selvtillid, forklarer Mikael Johnsen, der holder fast i sin plan om at løbe 1500 meter stævner de kommende måneder.

Annonce

Stor overraskelse

Jakob Dybdal og Mikkel Dahl-Jessen endte på anden- og fjerdepladsen til lørdagens løb i Skive med personlige rekordtider på 7:56.86 og 7:57.67, altså langt under kravet på otte minutter. De to tider er også henholdsvis den fjerde- og sjette hurtigste tid på 3000 meter i dansk historie.

Som det står lige nu kommer de begge med til inde-EM på 3000 meteren, da Mikael Johnsen med alt sandsynlighed ikke stiller op.

Tiderne fra 3000 meter-løbet i Skive

1 Mikael Johnsen 92 AGF Atletik 7:56.53 PB

2 Jakob Dybdal Abrahamsen 94 Aarhus 1900 7:56.86 PB

3 Joel Ibler Lillesø 03 BAC 7:57.39 PB

4 Mikkel Dahl-Jessen 94 AGF Atletik 7:57.67 PB

5 Axel Vang Christensen 04 FIF Hillerød 7:59.30 PB

6 Magnus Dewett 95 Herning LK 8:04.75 PB

7 Christoffer Boll 92 Sparta 8:18.85 PB

For Jakob Dybdal var hans tid en stor overraskelse. Igennem efteråret og en del af vinteren har han døjet med en akilleshælskade, der har gået ud over hans træning. Derfor var han heller ikke i topform til løbet i Skive.

- Jeg har presset på den seneste tid. Jeg vidste ikke helt, hvor jeg lå henne formmæssigt. Det var en eufori, da jeg kom i mål 12 sekunder under min bedste tid nogensinde. Jeg havde ikke rigtig overvejet EM selv, fordi jeg har været skadet. Jeg vidste godt, der ikke kom mange løb, så jeg tog chancen, fordi der ikke er mange chancer tilbage, og det gik jo over alt forventning, fortæller Jakob Dybdal, der roser sammenholdet til løbet, hvor der var mere fællesfølelse end egopræstationer.

Annonce

Kulmination

Mikkel Dahl-Jessen er ligeledes glad for sin tid. Han har også døjet med skader i efteråret. Til gengæld er han ikke helt tilfreds med hverken sin placering og spurt i Skive. Skarpheden mangler stadig lidt, men den skulle gerne være på plads til de kommende stævner. Han er ligesom Jakob Dybdal begejstret for de hurtige tider i Skive.

- Jeg tror faktisk aldrig, vi har stået i den her situation før i dansk atletik, så det er meget unikt. Det er selvfølgelig meget spændende at være en del af. Men samtidig også lidt frustrerende, fordi jeg vil gerne med til mit rigtige første store seniormesterskab. Jeg tænker nu nok, at det er meget realistisk for mig at komme til EM, siger han.

Men hvorfor er tiderne så hurtige lige nu? Mikkel Dahl-Jessen har et bud.

- Vi har jo nok haft mange løbere, der har aspireret gennem mange år, som kulminerede med løbet i lørdags. De her nye karma sko har også noget at sige. Mentaliteten inden for dansk mellemdistanceløb er rigtig god. Vi har de her to unge stjerne i form af Joel og Axel Vang, mens os gamle hoveder i Aarhus har været tæt omkring grænsen i mange år. Nu topper vi aldersmæssigt og rammer vores topniveau, fortæller han optimistisk.

Inde-EM afholdes 5.-7. marts i Polen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Har AGFs nye defensivspecialist en favoritposition på banen? Det kommer an på dagen

Annonce