Annonce
Aarhus

Æblet er rullet tilbage til stammen

Jakob Ellemann-Jensen var mandag i Aarhus for at lade sig opstille som Venstres folketingskandidat i Aarhus Syd-kredsen. Dermed følger han i fodsporene på sin far, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der gennem mange valg sugede århusianske stemmer til sig som en Nilfisk. Foto: Axel Schütt.

Aarhus får igen mulighed for at stemme på en Ellemann. Efter næsten 40 års tilløb følger Jakob nu for alvor i far Uffes fodspor, når han lader sig opstille for Venstre i Aarhus Syd.

Annonce

»Nå Jakob, skal du så også være politiker?«

Det lå lige for, da hans farmor stillede ham spørgsmålet, da han var 19 år gammel.

Jakob Ellemann-Jensen

Privat: Bor i Gentofte, født 25. september 1973 i Hørsholm, søn af fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og fhv. chefredaktør Alice Vestergaard, gift med Rikke, far til to børn.

Parlamentarisk karriere: Folketingsmedlem for Venstre fra 15. september 2011, valgt fra Odense Østkredsen, EU-ordfører fra 2013 og udviklingsordfører fra 2011, medlem af Europaudvalget, Forsvarsudvalget, Grønlandsudvalget og Udenrigsudvalget.

Uddannelse: Cand.merc.jur. fra Handelshøjskolen i København i 2002.

Erhverv: Koncernjurist i GN Store Nord A/S fra 2007 til 2011, afdelingschef/jurist i IBM Danmark A/S fra 2002 til 2007, juridisk rådgiver i PwC Consulting A/S fra 2000 til 2002.

Militært: Gjorde militær karriere 1992-2000, senest som kaptajn i Den danske Bataljon i Bosnien-Hercegovina fra 1999 til 2000

Kilde: www.ft.dk

Dels var hun gift med en politiker, dels var hun mor til en politiker, og hun havde fra nærmeste hold set, hvor tæt æblet kan lande på stammen, hvis man er ud af et politisk stamtræ.

»Nej, det skal jeg i hvert fald ikke,« lød svaret fra den unge Jakob.

Han havde på sin side oplevet, hvor vanskeligt det kunne være at få en familie til at hænge sammen med et travlt og offentligt liv, og han var overbevist om, at politiker var det sidste, han skulle være. Eller journalist for den sags skyld. Den stillingsbetegnelse var nemlig også en del af arven.

»Bare vent,« sagde hans farmor. »Det kan du ikke lade være med.«

Annonce

Politiker med langt tilløb

Mandag vedtog Venstre i Aarhus Syd at opstille Jakob Ellemann-Jensen som kredsens kandidat til Folketinget. Det skete uden modkandidater.

Dermed får århusianerne igen mulighed for at sætte kryds ud for en Ellemann, idet Jakobs far, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, gennem mange år lod sig vælge til Folketinget fra Aarhus.

At Jakobs farmor dermed også fik ret, har vi vidst et stykke tid. Siden 2011 har Jakob Ellemann-Jensen siddet i Folketinget, valgt med knap 8000 stemmer på Fyn, hvorfra i øvrigt også første skud på stammen, Jakobs farfar Jens Peter Jensen, i sin tid blev valgt til Folketinget.

Og selv om den 19-årige Jakob overfor sin farmor kategorisk afviste, at den politiske bacille skulle have smittet helt ned i 3. generation, fornemmede han allerede dengang, at spådomme fra en livsklog kvinde nok ikke var til at spøge med.

»Havde enhver anden end min bedstemor sagt det, havde jeg nok ikke troet på det. Men fordi det var hende, lå den ligesom og gnavede lidt. Og en 15-16 år senere tænkte jeg, at det kunne da godt være, jeg skulle prøve at gøre noget ved det,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Men indtil da havde han travlt med at vise, at han var sin egen. Som uddannet jurist undgik han at blive journalist, som både hans far og mor var. Og med karrierer i både forsvaret og det private erhvervsliv undgik han længe at blive politiker.

»Så var der i hvert fald ikke nogen, der kunne sige, at det var fordi, jeg ikke kunne blive andet,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Annonce

Ellemann forpligter ikke

Som 40-årig har han imidlertid forsonet sig så meget med sit efternavn, at han nu også tager skridtet fuldt ud og lader sig opstille i den by, hvor hans far med rekordstore stemmetal fejrede store triumfer.

Ikke at han føler sig forpligtet til at leve op til den støvsugereffekt, men han skulle alligevel lige bruge lidt tid, inden han takkede ja.

»Det kan jo godt være, at Aarhus ikke har glemt fortidens synder i Ellemann-familien,« griner han først og påpeger så, at det kan være både godt og skidt at have bevæget sig ind på sin fars tidligere hjemmebane.

»Jeg skammer mig absolut ikke over mit fædrene ophav, men man vil jo også gerne være Jakob, i stedet for at være Uffes søn. Så deri min betænkelighed. Men den holdt nu ikke så længe, og jeg var ret hurtigt enig i, at det var en god idé at komme til Aarhus.«

Som født ind i en politisk familie, (Jakobs søster, tidligere miljøminister Karen Ellemann, sidder også i Folketinget), har en guide til en politisk løbebane altid været lige ved hånden. Og Jakob kan godt huske det første råd, han fik med hjemmefra.

Annonce

Opfør dig ordentligt

»Ja. Lad være,« siger han og griner.

»Det har jeg så ikke lyttet til. Men jeg har fået en del råd. Det der basale med, at hvis man skulle blive fanget i et eller andet skidt, så skal man holde sig til sandheden, for den er nemmere at huske. Og så det med at opføre sig ordentligt. Man kan sagtens være uenige og skændes, men man skal opføre sig ordentligt. Der er sikkert dem, der vil mene, at min far ikke altid opførte sig ordentligt, men han havde nu altid respekt for sin modstander, og det forsøger jeg også at have,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Hvis der altså er grund til det,« tilføjer han så.

Respekten for sin modstander er også en dyd, han har med sig fra sit liv som jurist, hvor han har siddet og forhandlet internationale aftaler på plads for store virksomheder.

»Hvis man starter sådan en forhandling med at sige til sin modpart, at han er en idiot, så får man altså ingen aftale. Og det gør jeg heller ikke i politik. Jeg søger løsningen snarere end konfrontationen, og det er måske lidt atypisk i politik. Og nogle vil også hævde, at det er fordi, jeg ikke kender gamet endnu. Men jeg tror nu, det er fordi, jeg bare kører gamet på en anden måde.«

Annonce

Forfærdeligt flink fyr

Gennem de første par år i Folketinget har Jakob Ellemann-Jensen da også fået ry for at være en »flinker fyr«. Måske endda lidt for flink, har flere med en lang baggrund i partiapparatet lejlighedsvist antydet.

Og han er da heller ikke selv bleg for at indrømme, at han fordomsfrit plejer endog meget gode bekendtskaber på tværs af partiskellene.

Derfor stiller han sig også gerne til rådighed for en lidt ufin udfordring. Da han bliver bedt om at pege på en politisk modstander, han godt kunne tænke sig at have på sit eget hold, skal han dog først lige tænke sig lidt om.

»Ja, hvem skulle det så være? Okay, jeg vil sige, en jeg er blevet meget positivt overrasket over lige her på det seneste, det er Magnus Heunicke, efter han er blevet transportminister.

Det har han taget fat i med en entusiasme og en ildhu, som virkelig er forbilledlig. Så kan det godt være, at vi er uenige om nogle ting, men han tager godt nok fat. Og det er fedt at se,« siger Jakob Ellemann-Jensen og kan så alligevel ikke dy sig for lige at demonstrere, at et drillende gemyt også er fulgt med i genpuljen.

»Og så er der selvfølgelig den hemmelige venstremand, Bjarne Corydon. Men han er jo på vores hold i forvejen, så det ville næsten være unfair at pege på ham.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce