Annonce
Mærk Aarhus

Ægget, Koglen& Svanen

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Man kender dem godt. Ægget, Koglen og Svanen. De fleste ved også, at der er tale om danske designklassikere, og at vi er i den pæne ende af skalaen på prisen. Aarhus-virksomheden Brainchild har nyfortolket klassikerne, så hvis man kan ”nøjes” med at have klassikerne i en ramme på væggen, så er det Brainchild man skal gå til

Nogle kigger ind ad vinduerne. Nogle stirrer og smiler. Man fristes til at gå ind. Brainchild har til huse på Skovgaardsgade i Aarhus. I Æggepakkeriet– hvor ellers, fristes man til at sige …

Ægget, Koglen og Svanen er jo ikke bare hvem eller hvad som helst. Det er et stykke – eller rettere tre stykker – kunst, kultur eller i hvert fald klassikere. De pynter i ethvert hjem, de kommer ind i, men de kommer aldrig ind i alle hjem, og det er prisen, der her er afgørende. Men faktisk kan det lade sig gøre at få sin helt egen udgave af henholdsvis Ægget, Koglen og Svanen inden for husets fire vægge til en noget lettere sum, end man regnede med. Dog skal man leve med, at de er rammet ind og forkæler væggene i hjemmet.

Manden med pennen i hånden, som er designeren, grafikeren og udformeren bag de tre nyfortolkninger af Ægget, Koglen og Svanen og alle de andre klassikere, der er kommet til de sidste fem år, er Martin Brix Midtgaard, der med en baggrund som både skiltetekniker og medie¬grafiker stiftede Brainchild tilbage i 2016.

- I foråret 2016 sad jeg en dag og

legede med de klassiske designikoner i Photoshop. Jeg syntes selv, at det var en sjov idéat ny fortolke de klassiske design, så jeg postede de grafiske tegninger på min Instagram-profil, forklarer Martin og fortsætter:

- Der gik et par måneder, hvor der egentlig ikke var mere i det end godt tidsfordriv, men lige pludselig begyndte jeg at få kommentarer på mine opslag på Instagram. Nogle syntes, det var sjovt, og flere spurgte, om det var noget, de kunne købe.

Tilgængeligt

Sammen med kæresten, Anne Jacobsen, som også arbejder som jurist, driver

Martin butikken i Aarhus samt webshoppen https://brainchild.dk/billedvaeg/

- Min tanke var at bringe den oprindelige filosofi bag de danske møbelklassikere tilbage og gøre klassikerne tilgængelige for alle, fortæller Martin.

- Det er klassikere, vi har med at gøre. Man skal vise dem den kæmpe respekt, de og deres designere fortjener. Men med øje for humor, æstetik og respekt for møblerne ønsker vi hos Brainchild at bringe den oprindelige filosofi bag klassikerne tilbage og gøre dansk design tilgængeligt for alle, lyder det.

At møde kunden

- Egentlig er det overflødigt med en butik. Det hele går ret godt online. Men mødet med kunderne. Fremvisningen af produkterne. Det at stå foran kunden. Det er det, der gør noget ekstra for mig, afslører Martin.

- Det begyndte jo med tegningen og Instagram. Så fik vi i 2020 en pop-up-butik i City Vest i tre måneder.

Martin og Anne kigger på hinanden og smiler.

- Selvom der er gået fem år, er det hele bare gået så stærkt, siger Anne.

Martin nikker.

Bamse

Der har været mange tanker undervejs. Kan man det her? Må man det her?

Svaret er tydeligvis ja.

- Men den opbakning, vi fik – bare på Instagram og i pop-up-shoppen – gjorde det for os. Vi skulle mere. Ægget, Koglen og Svanen skulle mere, fortæller Martin.

Det blev til flere forskellige udgaver og farver – og siden er Martins egen yndling kommet til: Bamsen.

- Jeg ved ikke, men Bamse-stolen kan noget, og det kan vores fortolkning af selvsamme også, synes jeg. Klart min egen favorit, siger han.

Han kigger op på den store udgave af Bamse-stolen på lærredet. Og smiler.

Design Favoritter-pris

Der er de store på lærred. Så er der de mindre på lærred. De store i plakattryk – med og uden ramme. Der er de lidt mindre i plakattryk – med og uden ramme. Så er der trykkene – uden ramme. Plakaterne uden ramme. Kortene. De små og de lidt større.

Dertil kommer de smukke træskulpturer. Ægget og Svanen. I træ eller i hvid. Smukkere bliver det vist ikke. En hvid Svane – og nåh ja, et hvidt Æg …

Ydermere er nøgleringen i ren messing på vej. Det samme er sengelinned i bomuld, mens muleposen allerede er i butikken.

De to kigger på hinanden. De har kendt hinanden i mere end ti år, og der er vist ikke nogen, der kan være i tvivl om, at de to er hinandens soulmates. Ord behøver ikke blive udtalt. Den ene ved, hvad den anden mener, og de færdiggør hinandens svar på udsendte journalists spørgsmål.

- Hvad kan vi sige i skrivende stund? Vi har så mange ting i støbeskeen, og noget er endnu ikke offentliggjort, mens andet er lige på trapperne og rammer – naturligvis – butikken inden julehandlen, fortæller Anne.

Ægget og Svanen i træ, som tidligere i år vandt Bolig Magasinets Design Favoritter-pris 2021, er naturligvis i butikken, ligesom de hvide udgaver af selvsamme er at finde på hylden i Æggepakkeriet.

Modellervoks

- Vi ved godt, at vi er oppe mod de store – men vi arbejder også med de store, lyder det fra Martin, som slet ikke er bleg for at erkende, at det hele har taget ham lidt med storm.

- Det er gået stærkt. Jeg havde ikke helt set, at det kunne blive til det her. Men jeg er taknemmelig, lyder det.

Det er ingen, der oplever ham fortælle om sine værker, i tvivl om. Han er taknemmelig. Han er stolt, men på den ydmyge måde.

- Der er så meget mere. Jeg er slet ikke færdig, lyder det.

Han kigger rundt.

- Der er mere …

Men hvordan gør han det? Hvordan foregår det egentlig?

En ting er, at han sidder foran skærmen og tegner. Men figurerne … Hvordan gør man det? De er ikke printet, men drejet i træ.

- Modellervoks, lyder svaret.

- Jeg leger med modellervoks. Former og skaber. Krøller sammen og former igen. Det tager timer og bliver ikke godt nok alligevel, og så er det forfra igen.

Ægget, Koglen og Svanen. Det er de tre værker, der fylder mest i butikken. Nok er Bamsen yndlingen, men Ægget, Koglen og Svanen er der flest af på hylderne.

Brainchild leverer nyfortolkningen af Ægget, Koglen og Svanen. De tre nyfortolkede udgaver af Ægget, Koglen og Svanen er Brainchild. Ingen af dem kan undværes. Heller ikke Bamse-stolen. Men ej eller Anne eller Martin. Uden dem ingen Brainchild.

Her sætter vi ikke prikken over i’et, men stregen under B’et, lyder det fra Anne

Man kan jo altid ønske sig et Æg, en Kogle eller en Svane – måske i en miniudgave i træ…

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden