Annonce
Mærk Aarhus

Ægte taknemmelighed

Foto: Teatret Gruppe 38 & Mathias Hornshøj Hansen
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det … Instruktør, skuespiller og teaterleder Bodil Alling kunne for nylig fejre 40-års jubilæum hos Teatret Gruppe 38. For Bodil selv er det bare et tal, og så alligevel …

40 år. Jeg forstår det ikke helt. Der er da gået noget tid, men fire årtier… men det er der jo. Kalenderen afslører det.

- Jeg er ikke skræmt over det. Det er jo gået, og det er gået godt. Det er ordene fra instruktør, skuespiller og teaterleder på Teatret Gruppe 38 Bodil Alling.

Magasinet Mærk Aarhus møder Bodil et par dage efter festlighederne, som jo i sin naturlighed blev fejret med en særlig forestilling og ikke mindst venlige og kærlige ord fra flere af de mange dejlige mennesker, der har omgivet Bodil gennem årene.

- Jeg kan sgu stadig – her flere dage efter – blive rørt, lyder det med en varme i stemmen og et bredt smil på læben.

- Når vi siger det højt, synes jeg, det lyder lidt vildt. 40 år samme sted. Men vi har jo flyttet os undervejs. Der er sket meget. Ikke bare med mig og menneskene omkring mig, men også med teatret. Der er på ingen måde blevet trådtvande.

Det er cirka to år siden, at Teatret Gruppe 38 flyttede ud af baggården i Mejlgade efter 16 år der. Ind i det nye store hus på Irma Pedersens Gade i Aarhus Ø.

Den administrative del af teatret finder vi på førstesalen. Og her er udsigten et eventyr for sig selv. Havnen og havet ligger i forhaven. Smukkere bliver det ikke.

- Jeg har på ingen måde tidligere været vant til at kigge ud af vinduet. Den gamle udsigt var en væg. Nu har jeg … det der …, siger hun og kigger ud af det store vindue.

- Der er mange ting at være taknemmelig over, lyder det.

En kulturel kommune

- At få lov til det, jeg har fyldt mit liv med, er en anden ting, jeg er dybt, dybt taknemmelig over. Ikke alene har jeg stået på scenen i alverdens fantastiske forestillinger og fortællinger, men jeg har også været privilegeret at have fået lov til at være en del af det her skønne hus. Det var naturligvis aldrig gået uden alle de mange søde mennesker, der gennem tiden har støttet os og købt billetter – og for det er vi dem alle meget taknemmelige. Men jeg må også sende en kærlig tanke til kulturafdelingen i Aarhus Kommune. De har en stor del af æren for, at vi er her. Vi har været heldige, at vi bor og arbejder i en kommune, hvor kultur er så meget på dagordenen. Det er vi mange, der sætter stor pris på. De vil os gerne – og det mærker vi.

- Det gør, at jeg får lyst til at give noget tilbage. De tror på os. Det betyder meget.

Helt ny

Bodil var helt grøn, da hun første gang satte sine kun 24-årige fødder i Teatret Gruppe 38.

Vi var en lille gruppe på 4 mennesker, der startede et teater i Fredericia, men efter et år skulle en fra firkløveret flytte. Det blev enden på det. I den ombæring så jeg, at Teatret Gruppe 38 havde opslået en stilling. De søgte en skuespiller. Jeg søgte og fik jobbet.

- Jeg anede ikke, hvad der ventede mig, men kun en måned senere skulle jeg ud på de skrå brædder. Udsolgte forestillinger ventede. Jeg var hunderæd.

Fællesskabet

- Vi var et kollektiv dengang. Vi gjorde alt sammen. Spillede, skrev, byggede op og pillede ned. Vi slæbte. Vi knoklede. Vi havde disciplin – vi elskede hvert minut.

-Og jeg elsker det stadig.

- Vi er på mange måder de samme. Der er kommet nye ansigter til og nye kræfter, men vi bærer stadig en rem af kollektivet med os. Nok har vi hver vores ansvarsområder og hver vores særlige talenter. Men vi er sammen. Vi er et fællesskab. Nok er jeg kunstnerisk leder, og dermed er det mit ansvar, at tingene kører, men i hverdagen – på gulvet – er vi sammen. Det holder jeg af.

Smukt eller ubærligt

Jeg synes, det er svært at lave en forestilling.

Det er nok derfor, jeg nyder det. Det er et kæmpe arbejde; slidsomt på mange måder – og sjovt og berigende.

Vi skaber forestillinger, som henvender sig til mange forskellige aldersgrupper. Altså samme forestilling kan spille for børn og unge i dagtimerne og for voksne og meget voksne om aftenen. Det er vel en del af vores vandmærke, at forestillingerne bærer udfordringer og livsanskuelser, der er bredt favnende og sætter tanker og funderinger i gang på forskellige planer, alt efter hvilke livserfaringer man kommer med.

- Vi har dog en del forestillinger, som kun henvender sig til voksne. Forestillinger, som kræver erfaringer hos publikum, som børnene endnu ikke har eller kan identificere sig med.

- Teater er en levende proces. Det sker lige for næsen af dig. Det kan være smukt eller ubærligt. Det kan være fantastisk, men det kan også være ligegyldigt. Vores fineste opgave er at gøre vores ypperste hver gang, så publikum aldrig finder forestillingerne ligegyldige, siger Bodil.

Jeg stræber efter det øjeblik i en forestilling, hvor fornemmelsen af, at vi og publikum for en stund befinder os i ”det samme øjeblik. ” Hvor vi på forunderlig vis hører sammen, ligegyldigt hvor forskellige vi er.

Det sker. Det kan lade sig gøre.

Så det stræber jeg efter hver gang.

Aftryk

Bodil kigger ud af vinduet. Hun smiler. De 40 år har uden tvivl været en ære. En succes. En kærlighed. Hun er slet ikke færdig endnu. Der er masser af kræfter i hende. Masser af energi. Masser af smil og ikke mindst masser af fortællinger. De skal ud.

Håret er blevet gråt. Det klæder hende. Passionen fylder hende. Det er tydeligt.

Vi tager trappen ned. Et billede på havnefronten skal tages. Teaterskiltet søges.

Bodil skal foreviges via fotografens linse. Men i virkeligheden er hun allerede blevet det. Hun har sat sine spor, og hvilke aftryk – lige der på de skrå brædder …

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne