Annonce
Byudvikling

Ældre siger nej til boliger i Generationernes Hus: Men hos 90-årige Dagny er skepsis vendt til uforbeholden glæde

Dagny Johanne Højgaard er beboer i en af ældreboligerne i Generationernes Hus på Aarhus Ø. Aarhus Kommune har lejet blot 22 af de 100 ældreboliger ud, og det forstår den 90-årige kvinde slet ikke. Hun nyder forskellige aktiviteter og samværet i det særlige etagebyggeri. Foto: Henrik Ask
Dagny Johanne Højgaard var langt fra begejstret, da hun så Generationernes Hus udefra. Men i dag er den 90-årige kvinde lykkelig beboer i en af de ældreboliger, som Aarhus Kommune ellers har svært ved at leje ud. Chefen for huset har et par bud på, hvorfor ældre tilsyneladende siger nej til at flytte ind i nybyggeriet på Aarhus Ø.

AARHUS: Der er svung over Generationernes Hus.

Aarhus Kommunes nybyggede hus på Aarhus Ø byder velkommen med det store åbne stueplan, hvor et kæmpe kunstværk på 17 meter gange 20 meter forkæler øjnene.

Generationernes Hus rummer ældreboliger, plejeboliger, lejligheder, daginstitution og meget andet. Det er med andre ord et hus, som skal summe af liv på tværs af aldre.

Annonce

Men der er stille - alt for stille. Det skyldes især, at en stor del af ældre- og handicapboligerne står tomme. Desuden er der kun fyldt en tredjedel op i daginstitutionen.

- Dele af indflytningen har ikke helt det forventede tempo. Men vi må se i øjnene, at mange ting er påvirket af corona-epidemien. Eksempelvis blev vi ramt af et udbrud af coronavirus under de første beboeres indflytning i plejeboligerne, og det skabte en forsinkelse. Desuden har sygeplejerskekonflikten betydet, at visiteringen til ældre- og plejeboliger går langsommere, siger Allan Tambo Christiansen, chef for Generationernes Hus på Aarhus Ø.

En unik status

Generationernes Hus er en unik skabning.

Den syv etager høje bygning rummer boliger og aktiviteter for århusianere i alle aldre, og der er eksempelvis trænings-, fitnessrum, værksteder, fælles køkkener, legeplads, konferencerum, multisal og aktivitetslokaler.

I dele af Generationernes Hus går det strygende med at få gang i hjulene. Indflytningen og ibrugtagningen af plejeboliger og daginstitutionen følger omtrent planen, og de 80 ungdoms- og familieboliger under Brabrand Boligforening er lejet ud.

Generationernes Hus rummer en række bo- og aktivitetstilbud til mennesker i alle aldre. Det er et sted, hvor fællesskaber vægtes tungt. Foto: Henrik Ask

Men det kniber med at få gang i udlejningen af ældreboliger. Aktuelt er blot 22 af de 100 boliger til visiterede ældre lejet ud, og det undrer 90-årige Dagny Johanne Højgaard.

Dagny Johanne Højgaard er en af de 22 beboere i ældreboligerne.

- Det er virkelig spændende og givende at bo i Generationernes Hus. Her kan du på dine egne betingelser være sammen med andre mennesker i alle aldre, og der er forskellige aktiviteter som dans, forklarer hun i sin lejlighed med udsigt til en tagterrasse.

Annonce

Bygningen bedrager

Dagny Johanne Højgaard erklærer uden tøven, at hun elsker at bo i Generationernes Hus.

Men faktisk var hendes førstehåndsindtryk af bygningen langt fra positivt.

- Nej, da jeg så bygningen udefra var den bare ikke tiltalende. Den ligner alt det andet byggeri i området og ser lidt kold ud. Jeg tænkte, at her skal jeg i hvert tilfælde ikke bo. Men skindet bedrager, og det er faktisk synd for Generationernes Hus, fortæller Dagny Johanne Højgaard.

Der er jo ikke ret mange, som har tilknytning til det nye boligområde på Aarhus Ø. Derfor er det for de fleste ikke umiddelbart naturligt at søge lejlighed her.

Allan Tambo Christiansen, chef, Generationernes Hus

Allan Tambo Christiansen har tidligere hørt, at etagebygningen på Aarhus Ø kan virke overvældende ved første øjekast. Men han har også et andet bud på, hvorfor nogen ældre vender ryggen til boligmuligheden på Aarhus Ø.

- Mange mennesker er glade for at blive i et bestemt lokalområde. Det gælder også ældre, som visiteres til at flytte videre i en ældrebolig. Der er jo ikke ret mange, som har tilknytning til det nye boligområde på Aarhus Ø. Derfor er det for de fleste ikke umiddelbart naturligt at søge lejlighed her, forklarer chefen for Generationernes Hus.

Annonce

Ingen deadline

De ledige ældreboliger i Generationernes Hus koster Aarhus Kommunes fælles kasse 1,2 millioner kroner om måneden.

Men der er ingen deadline for, hvornår indflytningen i ældreboligerne skal være afsluttet. Allan Tambo Christiansen understreger, at det nye kommunale flagskib er en investering i fremtiden.

Allan Tambo Christiansen er chef for Generationernes Hus. Han har en klippefast tro på, at de mange ledige ældreboliger i byggeriet på Aarhus Ø stille og roligt bliver fyldt op. Foto: Henrik Ask

- Derfor er det naturligt, at vi ikke har fyldt op fra første dag. Lige nu ønsker vi, at det ville gå lidt hurtigere. Men kendskabet til Generationernes Hus og idéerne med huset skal også have tid til at sprede sig, og det vil med garanti ske over de kommende måneder. Det forventer jeg en effekt af, vurderer chefen.

Generationernes Hus har plads til ca. 400 beboere på tværs af de mange boligtilbud.

I øjeblikket bor der ca. 230 mennesker i det kommunale byggeri på Aarhus Ø.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: De gamle og de handicappede blev lovet flere penge - den ene part må nøjes med en slatten redningskrans

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fra blogger til butiksejer: Tobias har åbnet butik med brugt herretøj

Navne For abonnenter

Stemmesluger, vagthund og motorcykelmand: Skandalehistorie fik den normalt højtråbende og sygdomsramte byrådspolitiker til at trække sig fra partiet

Debat

Den lange sang om et nyt, stort stadion: Endelig en sejr til AGF… men andre svære kampe venter

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Alarm 112

Travl nat for brandvæsenet: Flere containerbrande i Gellerup

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Erhverv

600 elever på én adresse: Erhvervsfolk vil styrke byens internationale skole med markant ombygning

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Generationsskifte i sjette gear: Bilfamilie bygger nyt bilhus ud til Grenåvej

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Annonce