Annonce
Debat

Ældre, sundhed og kultur: De sang opera for mig

"Vi kan lade blikket gå til Den Gamle By, hvor man allerede i 2004 begyndte at arbejde sammen med DemensCentrum Aarhus. Man genskabte minder/erindringer gennem en erindringslejlighed, som er et hjem fra slutningen af 1950'erne. Og her viste det sig, at det at være i en lejlighed fra dengang, man var ung, åbner for gemte og måske direkte glemte erindringer", skriver Lone Hindø. Arkivfoto: Thorsten Overgaard

DEBAT: Her i landet ved vi rigtig meget om den fysiske sundhed, og vi lægger stor vægt på forebyggelse. Der er mindre fokus på den mentale sundhed.

Men vi ved, at man kan skabe bedre muligheder for psykisk sundhed, og det er dokumenteret, at kulturaktiviteter – og dermed samvær i bred forstand – har stor positiv virkning på vores mentale sundhed.

I Aarhus Byråd arbejder vi med sammenhængen imellem kultur og sundhed. Det er vigtigt at understrege, at det er et arbejde, som går på tværs af alle magistratsafdelinger. Det skal ikke komme borgerne til skade, at vi har magistratsstyre, som kan være meget søjleopdelt.

Annonce

Der sker rigtig meget i Aarhus Kommune. Spændende lige fra et kor for lungesyge til sangcaféer for borgere med demens. Til det sidste inviteres deres pårørende med, så de sammen kan opleve en operasanger og en pianist fra Den Jyske Opera, som skaber dette møde imellem borgere og musikken. Jeg husker tydeligt den ældre kvinde, som med strålende øjne fortalte mig, at "de sang opera for mig". Det var første gang, hun oplevede det.


Kultur og sundhed ses som et hele mange steder. Det har virkelig grebet om sig.


I Socialdemokratiet lægger vi stor vægt på at koble ældresundhed og kultur sammen, og jeg vil gerne give flere eksempler. Vi kan lade blikket gå til Den Gamle By, hvor man allerede i 2004 begyndte at arbejde sammen med DemensCentrum Aarhus.

Man genskabte minder/erindringer gennem en erindringslejlighed, som er et hjem fra slutningen af 1950'erne. Og her viste det sig, at det at være i en lejlighed fra dengang, man var ung, åbner for gemte og måske direkte glemte erindringer.

Der er her tale om brobygning mellem det kulturelle område og sundhedsområdet. Jeg har været der flere gange og er imponeret over det arbejde, som er lavet. Mere end 300 besøg har der været fra vores lokalcentre.

Kaster vi blikket på bibliotekerne, som er en vigtig del af vores kulturliv, finder vi her, at nogle udvalgte biblioteker uddanner sig i at møde mennesker med demens. Planen er at gøre nogle erfaringer, så det kan inspirere vores mange biblioteker. Endnu et lille eksempel.

Vi skal heller ikke glemme de mange initiativer, som har deres rod i vore kirker. Både menighedsråd og ansatte ved kirkerne har et stort ønske om via kultur at bygge bro til mennesker, for hvem tilværelsen kan synes tung. Hvis man læser sognebladene, fysiske eller digitale, kan man tydeligt se den holdning afspejle sig, som ligger bag: Kirkernes mange kulturelle tilbud skal nå ud i de yderste hjørner af sognene; dørtrinet skal være lavt.

Trige Kirke har eksempelvis uge efter uge haft onsdagssang for beboerne på Bjørnshøjcentret. Frivillige og organist har sunget, drukket kaffe og hygget sig igennem tyve år. Det har kunnet lade sig gøre med faste frivillige. Mange andre sogne har lignende arrangementer.

Kultur og sundhed ses som et hele mange steder. Det har virkelig grebet om sig. Et enkelt opslag under Region Midt peger på aktiviteter som levende musik for patienter på intensivafdeling, læsegrupper for borgere med psykiske lidelser eller et digitalt katalog med kultur som sundhedsfremme.

Min interesse i den ovenstående sammenhæng er specielt kultur og ældresundhed. Ikke mindst inspireret af mit engagement i ældreområdet. Jeg vil derfor arbejde for, at kulturudbuddet på ældreområdet intensiveres. Det er altid vigtigt, men ikke mindst i en coronatid, hvor ensomheden blandt ældre er øget og deres mentale sundhed derfor forringet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce