Annonce
Aarhus

Sundhedsminister rystet over dokumentar fra plejehjem: - De ældre får ikke den respekt, de fortjener

- Hele området skal have et 360 graders eftersyn. Vi skal ikke sidde her om et år, og se det samme ske igen, lyder det fra sundheds- og ældreministeren, efter han har set TV 2s dokumentar "Plejehjemmene bag facaden". Arkivfoto: Liselotte Sabroe
Sundheds- og ældreministeren mener, at der skal ændringer til, efter han selv har set TV 2s dokumentar, der viser to plejehjem bag facaden.
Annonce

AARHUS/RANDERS: Der skal ændringer på bordet.

Sådan lyder det fra sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), i kølvandet på TV 2s dokumentar "Plejehjemmene bag facaden".

TV 2 har vist ministeren dokumentaren, og det er en bevæget Magnus Heunicke, der efterfølgende proklamerer, at der skal en politisk ændring til.

- Hele området skal have et 360 graders eftersyn. Vi skal ikke sidde her om et år, og se det samme ske igen, siger han til TV 2.

Ministeren nåede at trykke på pauseknappen 20 gange i løbet af den 50 minutter lange dokumentar.

- Jeg bliver bevæget og faktisk også rasende, siger han undervejs.

Dokumentaren viser skjulte optagelser fra Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers, og man ser, hvordan to beboere flere gange bliver udsat for nedværdigende behandling.

- Der er tale om mennesker, som har arbejdet hele deres liv for det her samfund. Lige nu får de ikke den respekt, de fortjener, siger Magnus Heunicke til TV 2.

For at der kan ske ændringer, er økonomien også nødt til at følge med, erkender Magnus Heunicke.

- Vi bliver flere og flere ældre i Danmark, og dem skal vi være klar til at levere ordentlig pleje til. Vi kan ikke have nedskæringer år for år, når det er sådan en vigtig sektor. Pengene er ikke fulgt med, siger han til TV 2.

Samtidig skal der føres endnu bedre tilsyn, så fejl som dem, man ser i dokumentaren, ikke sker igen.

"Plejehjemmene bag facaden" blev vist på TV 2 torsdag aften. Den kan stadig ses på TV 2 Play.

Sagen kort

Dokumentaren har været vældig omtalt de sidste måneder, fordi Aarhus Kommune først forsøgte at standse visningen af den.

Flere embedsmænd og politikere blev vist dokumentaren, og det fik kommunen til at gå rettens vej for at stoppe udsendelsen.

13. marts besluttede Retten i Aarhus, at TV 2 ikke måtte vise optagelserne fra plejehjemmet Kongsgården.

- Midt i den største sundhedskrise i nyere tid, er det trods alt opløftende for de mange medarbejdere, som i dag knokler løs på plejehjem og i hjemmeplejen, at de ikke skal bekymre sig om at blive overvåget af TV2 samtidig, lød det fra vicedirektør Thune Korsager fra området for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune efter rettens afgørelse.

Efterfølgende forsøgte et stort flertal i byrådet både at få vist dokumentaren og at få forbuddet hævet. Uden held. Begrundelsen hertil lød, at kommunen har pligt til at beskytte sine borgere mod krænkelser.

7. juli valgte Ekstra Bladet at vise de skjulte optagelser på deres hjemmeside, og det fik bolden til at rulle. 23. juli blev forbuddet ophævet, og torsdag 30. juli kunne TV 2 så endelig få lov til at vise dokumentaren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce