Annonce
Leder

Ældreplejen kræver ekstra opmærksomhed - ikke mere kontrol

Redaktionschef, Daniel Bach Nielsen

Nye kapitler i sagerne om de kritisable forhold i ældreplejen i Aarhus blev skrevet i denne uge. Plejehjemmet Kongsgården og DemensCentrum Aarhus, der begge er blevet kritiseret for uværdig behandling af ældre, fik selskab af endnu en institution i den århusianske ældrepleje, Skæring Plejehjem.

Urintunge bleer, lange og snavsende negle og fækalier på sengetøjet er nogle af de forhold, 31 pårørende til beboere på Skæring Plejehjem klagede over til byrådet i smilets by. Med tre konkrete eksempler er der tydeligvis nogle generelle problemer med ældreplejen i Aarhus og ikke noget at smile af her. Den erkendelse synes heldigvis også at have nået de ansvarlige politikere, der har en vigtig opgave foran sig med sikre, at huller ikke blot lappes.

Det er en ringe trøst for Aarhus Kommune, at det tilsyneladende også står galt til andre steder, men det er et vidnesbyrd om, at ældresektoren generelt er udfordret.

Annonce


Ældre Sagen foreslår på baggrund af de aktuelle sager, at der bliver skruet op for tilsynene på de danske plejehjem. Det kan være fristende at gå den vej, men den går i en forkert retning.


Fredag kunne TV2 berette om kritisable forhold i Randers, hvor pårørende til en 91-årig dement mand på Huset Nyvang også står som magtesløse vidner til en kritisabel pleje. Ligesom på Kongsgården i Aarhus, har TV2 også på opfordring og med samtykke fra familien til den 91-årige lavet skjulte optagelser, der dokumenterer forholdene.

Men Vestre Landsret stadfæstede tirsdag en dom fra byretten, som forhindrer TV2 i at vise de skjulte optagelser fra Kongsgården i Aarhus, hvorfor tv-stationen heller ikke må vise optagelserne fra Huset Nyvang i Randers.

Hvem dette forbud reelt tilgodeser er meget svært at få øje på. Det er i hvert fald ikke plejehjemsbeboerne eller de pårørende - og heller ikke medarbejderne, som ikke går på arbejde for at give plejehjemsbeboerne en mangelfuld pleje.

Ældre Sagen foreslår på baggrund af de aktuelle sager, at der bliver skruet op for tilsynene på  danske plejehjem. Det kan være fristende at gå den vej, men den går i en forkert retning.

Det betyder nemlig mere kontrol, mere bureaukrati og mindre tillid, noget vi efterhånden må have lært ikke gør ret meget godt nogen steder - og slet ikke i den offentlige sektor. Ældreplejen kræver uden tvivl ekstra opmærksomhed, men ikke mere kontrol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Hvad blev der af Sculpture by the Sea? Aros-direktør drømmer om igen at vise strandkunst

Annonce