Annonce
Debat

Debat: Ærbarhed er kvinders værste fjende

Debat: Min farmor forelskede sig som ung pige i en mand. Manden emigrerede til USA, og hun hørte aldrig siden fra ham. Hun var desværre blevet gravid og fødte i dølgsmål. Min farmor var en simpel bondepige, som tjente på omegnens gårde. På grund af hendes uægte barn, blev hun seksuelt chikaneret af gårdskarlene. Hun var jo ikke ærbar. Til sidst måtte hun give sin søn, min onkel, bort.

Den beslutning græd hun stadig over på sin 80-årsfødselsdag.

Min mor var mere ærbar end sin svigermor; hun tillod ikke sig selv nogen seksuelle friheder. Hun kendte kun en mand, min far.

Da jeg var ung, nægtede jeg at leve efter undertrykkende ærbarhedsnormer ligesom min mor og farmor. Jeg deltog i 70'erne i kvindeoprøret. En hel generation af kvinder brændte deres BH’er. Når mænd kunne gå med bar overkrop, kunne kvinder også. Min storesøster flyttede sammen med en kæreste uden at være gift. Det var ved at tage livet af min morfar.

Med hjælp fra danske mænd og p-pillen blev kvindeundertrykkende moralbegreber nedbrudt for ca 50 år siden. Kvinder fik deres sexuelle frihed og kunne dyrke sex, som de ønskede.

Den seksuelle frihed er nu under pres fra en hastigt ekspanderende muslimsk kultur. Mange muslimske kvinder går i Danmark tildækket med ønske om at fremstå tækkelige. Hyppigere og hyppigere ses muslimske tørklædekvinder i det danske gadebillede. Det muslimske tørklæde; hijab - er et meget synligt symbol på ærbarhed. Et politisk manifest, som deler kvinder i “ærbare” og “ikke-ærbare”. Hijab'en bæres med stolthed og ofte af personer, der mener, at kvinder ikke bør have sex før ægteskabet.

Unge danske kvinder er generelt ikke bekymrede over denne udvikling, de tror, at deres seksuelle frihed er en naturlov. Men danske kvinders seksuelle frihed er kun 50 år gammel og fortsat skrøbelig. Bliver der nok tørklæde-kvinder, vil de kunne sætte normerne, også for danske kvinder. Indførelse af særhensyn, så muslimske piger/kvinder kan bade særskilt i offentlige svømmehaller, er accept af kønsdiskriminerende ærbarhedskultur.

Kvinder skal ikke gemmes væk, tildækkes og være ærbare. Ingen personer vil påtænke at lave kønsadskillelse af fodbolddrenge og lukke dem inde i haller med nedrullede gardiner, så ingen kunne se deres bare ben i fodboldshorts. Kommunalråd, der tillader kønsapartheid, modarbejder seksuel ligestilling. Muslimske piger gøres en bjørnetjeneste ved dansk anerkendelse af forældres kønsdiskriminerende krav. Pigerne må hellere, i integrationens hellige navn, stå udenfor svømmehallen og kigge ind på deres legende brødre. Derved kan muslimske kvinder, ligesom danske kvinder, indgydes trods mod kvindeundertrykkende ærbarhed.

Danmark fastholder muslimske piger og kvinder i gamle negative normer. Man kan ikke forbyde folk at tænke og tro på hvad de vil, men man kan forbyde elever og ansatte at bære synlige ideologiske ærbarhedssymboler på offentlige arbejdspladser, institutioner og statsstøttede skoler, samt forbyde kønsapartheid i offentlige svømmehaller. Det er uacceptabelt at danske kvinders seksuelle frihed undermineres af danske myndigheder. Det er uacceptabelt, at gamle feminister som mig atter skal på barrikaderne for at sikre bevarelsen af vores tilkæmpede frihedsrettigheder.

Annonce
Marianne Mørk Mathiesen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce