Annonce
Aarhus

Ø-jul med nisser og nåsåere

- Hej... Jeg sendte den sweaterklædte kvinde bag kassen et smil til hilsen, mens jeg læssede mel, rødkål, julesild og medister op på båndet.- Hej! hilste hun igen og bippede varerne igennem. En efter en, stille og roligt.Sammen med en gruppe gode venner skulle jeg for første gang holde jul uden for familiens skød. I et hus på Tunø. Hver især havde vi medbragt i kilovis af madvarer, nisser, glanspapir og gaver. For man vidste jo aldrig, hvor meget der var at købe på Tunø. Eller hvor lidt. Ingen af os havde været på øen før. Hjemmefra havde vi besluttet at fejre traditionel jul med alt, hvad dertil hører. Inklusive ribsgele og franske kartofler. Undvære noget ville vi ikke - Tunø eller ej.Det var den 23. december, og vi havde kun lige taget hul på vores fire dage som øboere. Vi havde pakket ud og tændt op i husets brændeovn - næste punkt på to do-listen var et besøg i Købmandsgaarden for at hente de fire ting, vi havde turdet satse på måtte kunne erhverves her. Altså ud over juletræet og anden, som vi havde forudbestilt engang tilbage i oktober.

Annonce

Med til fortællingen hører, at jeg tit forestiller mig ting. Ind i mellem sære ting. Som oftest faktisk. Således havde jeg også forestillet mig dette og hint om tunøboerne. Jeg havde forventet, de ville være få, men flinke. Måske en anelse indspiste og navlepillende. Det ville jeg i hvert fald blive, hvis jeg boede på en bilfri ø, med ikke meget mere end 100 beboere. Ja, og så følte jeg mig - Gud må vide af hvilken grund - ret sikker på, at de nok også var sådan nogle lidt alternative i-pagt-med-naturen-typer.Ikke desto mindre kom ordvekslingen med købmandsfruen en anelse bag på mig. - Vi skal bede om det her. Jeg gjorde et nik mod varerne på kassebåndet og fortsatte: - Og så har vi bestilt en and...- Mmmm... Hun nikkede og forsvandt ud i butikkens baglokale, inden jeg nåede at få tilføjet yderligere. Hurtigere end jeg kunne have nået at smutte en mandel, var hun tilbage. Nu med en blegfed, dybfrossen and i strikfavnen.

Selv om det lå flere uger tilbage, huskede jeg mailkorrespondancen med købmand Claus. Der havde været flere ænder at vælge imellem: en dansk konventionel, en dansk øko og en berberiand. Vi valgte sidstnævnte, da den matchede vores budget bedst. Men det kunne hun jo ikke vide. Da slet ikke eftersom hun ikke havde spurgt. Til hverken anden eller os.- Øhm...er vi sikre på, det er den rigtige and? forsøgte jeg mig og pegede på den bundfrosne blegfis af et styk fjerkræ.- Havde I ikke bestilt en berberiand da? Hun så spørgende på mig.- Joohh... Jeg ville bare sikre mig, vi ikke stak af med nogle andres julemiddag, svarede jeg.- Du hedder Mai-Britt, ik'? Jeg vidste det! Der er noget ved de øboere. Noget mystisk, overnaturligt. De kan se lige igennem én, læse ens tanker og - hvis man er uopmærksom et sekund eller to - tyvstjæle ens sjæl. Garanteret! Uvilkårligt trak jeg et skridt tilbage og placerede fortænderne i underlæben, mens jeg spekulerede som en sindssyg på, hvornår Tunøfærgen mon igen lagde fra havn. - Hedder du ikke Mai-Britt? Købmandsfruen gentog sit spørgsmål og stirrede på mig. Jeg kunne have sværget på, hendes hjørnetænder voksede sig længere og større i netop dette øjeblik. Det var et spørgsmål om sekunder, før hun ville forvandle sig til en The Julekalender-lignende nåsåer og bide sig fast i struben på mig. Panikken ramte mig. Jeg skød en hvid pil igennem Tunøfærgens fartplan og begyndte i stedet at vurdere chancen for at nå Hou Havn i live med min rustne brystsvømning.- Jo! Mai-Britt er korrekt, svarede min veninde for mig. Tydeligt utålmodig. Købmandsfruen nikkede overbærende og skubbede varerne ned mod min veninde, så hun bedre kunne nå. Jeg betalte for gildet og fulgte efter de andre ud. Jeg kastede et blik over skulderen og ind i butikken, inden døren lukkede bag os. Hverken hugtænder eller hornbriller i syne.

- Altså hvad er der med dig? Lød det i kor fra fire gange venner, der tydeligvis ikke havde fattet, hvilken overhængende fare, vi lige havde været i.- Hvorfra kendte hun mit navn? Er hun synsk eller hva'? Spooky... Jeg kiggede med store øjne fra den ene til den anden.- Så mange ikke-herboende er der nok ikke, der fejrer jul på Tunø. Og af dem er vi måske de eneste, der har bestilt en and. Eller måske bare de sidste til at afhente den. Jeg nøjedes med at trække på skuldrene. Sandsynligheden for, at det var forklaringen, var muligvis en my større, end at Tunøboere er en flok glubske nåsåer, der serverer honningglaserede århusianere til julemiddag. "Hov... juletræet. I glemte juletræet! Striktrøjen kom halsende efter os med et juletræ under armen. Hvordan vidste hun lige, vi havde bestilt et træ? Og ikke mindst hvilket træ?Min nåsåer-teori kunne være blevet godt og grundigt stivet af her, hvis det altså ikke lige var fordi, en stor mærkat påskrevet "Mai-Britt" havde flagret fra træets top. Hun rakte mig granen med et stort smil og et "Rigtig glædelig jul!". - Glædelig jul!, ønskede vi hende retur.Og det blev det. En glædelig jul på Tunø. Med venlige, smilende og hjælpsomme Tunøboere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce