Annonce
Østjylland

Ø-kropar glad for udsigt til billigere færgebilletter: Vi har mad nok til alle

Endelave Kro og Gæstgiveri er klar til at tage imod mange flere gæster, hvis landevejsprincippet med billige færgebilletter bliver permanent. Arkivfoto
Det skal være billigt at komme til de danske småøer, så billigt at turisterne kommer bare for en enkelt dag. Og nu vil et flertal i folktinget gøre det såkaldte landevejsprincip permanent.

Endelave: Et forsøg med det såkaldte landevejsprincip har vist sig som en rigtig god ide. Landevejsprincippet går ud på, at prisen for at køre en kilometer til lands skal koste det samme som en kilometer over bølgen blå, og derfor fik 30 danske småøer en pose penge i tilskud fra Folketinget i 2016. Øerne kunne herefter selv bestemme, hvornår og hvordan de ville sænke billetpriserne.

Og hvis man spørger kroejerne på Endelave, ægteparret Marianne og Henning Brodersen, som overtog Endelave Kro og Gæstgiveri i marts 2018, er det en rigtig god idé.

- Hvis vi skal drive erhvervsliv herovre, så er det vejen frem, lyder det fra Marianne Brodersen.

Hun mener, at en permanent mulighed for billige færgepriser er helt essentiel for de små øer.

- Der kommer ikke nogen på dagsture uden for højsæsonen. Og hvis vi skal have nogle herover for at opleve natur og stemning, så skal det være billigt at tage en dagstur. Alle dem, der bor i Horsens, for dem er det en god dagstur, men ikke hvis det koster en arm for en børnefamilie, siger hun.

Annonce

Der kommer ikke nogen på dagsture uden for højsæsonen. Alle dem der er i Horsens, for dem er det en god dagstur, men ikke hvis det koster en arm for en børnefamilie.

Marianne Brodersen, kroejer

Der er mad nok til alle

Som det er nu, må øerne kun sætte prisen på færgebilletterne ned 46 uger om året, og ordningen er ikke permanent. Men et flertal i folketinget bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og Nye Borgerlige vil gerne gøre ordningen helårlig og permanent, så man opnår det fulde landevejsprincip.

Og de udsigter falder ikke overraskende i god jord hos kroejerne på Endelave, som mener, at øen har meget at byde på, ud over decideret ferieophold.

- Sådan en ø her har brug for, at der kommer folk på dagsture og kigger på museet. Når man alligevel ligger på camping i Horsens, er det en god og anderledes oplevelse for en familie. Her er der ikke hoppeborge og vandland, her er det naturen, man kan nyde, siger hun.

I dag koster en færgebillet tur/retur 98 kroner for voksne, 73 kr. for store børn og 18 for børn under tre år. I perioderne før og efter sommerferien, fra 6. maj til 30. juni og fra 12. august til 31. oktober, kan man sejle med færgen til halv pris. Og kroparret garanterer, at der er mad nok til alle fremtidige gæster.

- De skal bare komme, vi kan bespise rigtig mange mennesker. Det ville være fantastisk, hvis der kom nogle flere dagsrejsende også uden for sæsonen, det ville give noget liv og noget omsætning, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce