Annonce
Blog

Ødelægger en sundere livsstil ferien?

Selv om det at ”holde fri” i ferien fra eksempelvis en kostændring kan være helt planlagt, vil nogle mennesker fortryde, når de senere ser tilbage på det, der blev spist og drukket hen over sommeren. Den dårlige samvittighed og selvbebrejdelse kan reducere troen på, at man kan komme i gang igen.

Ferie og livsstilsændringer hænger da ikke sammen, gør det? Tja, det bestemmer du. For nogen betyder ferie, at man bare skal slappe af med det hele, og så tager vi os af konsekvenserne senere. Det kan være rigtig fint at give sig selv en pause fra planer og fornuft og bare nyde lige nu og her. For andre kan ferien af flere forskellige årsager være en gylden mulighed for at få startet på en frisk - for eksempel et planlagt rygestop eller en længe ønsket kostændring,

For det første er vi måske mindre stressede og mere glade og afslappede i ferien end i den travle hverdag; forskningen viser tydeligt, at mange negative følelser og opmærksomheds- og planlægningskrævende opgaver gør det vanskeligt at gennemføre livsstilsændringer.

For det andet er vi i ferien typisk ude af vore vante rammer og dagsrytmer. Det betyder, at hjernen ikke har de samme forventninger om, hvad der skal ske hvornår, fordi handlinger udføres på uvante tidspunkter, i nye rækkefølger og i ukendte omgivelser. Dette kan skabe muligheden for at danne nye vaner, blandt andet fordi vi får tænkt over, hvad vi kunne gøre anderledes i hverdagen. Det kan for eksempel også give en chancen for at komme over den værste fysiologisk betingede trang i begyndelsen af rygestoppet, uden at hjernen hele tiden oplever situationer, der plejer at være forbundet med rygning.

For det tredje kan det for nogen være vigtigt at opretholde en ændring, de allerede er i gang med. Selv om det at ”holde fri” i ferien fra eksempelvis en kostændring kan være helt planlagt, vil nogle mennesker fortryde, når de senere ser tilbage på det, der blev spist og drukket hen over sommeren. Den dårlige samvittighed og selvbebrejdelse kan reducere troen på, at man kan komme i gang igen. Især hvis den gode form og de stærke muskler er forsvundet, eller spisningen har nået at sætte sig som flere kilo end beregnet, kan det, mod forventning, opleves som næsten uoverskueligt at komme i gang igen.

Så hvis man har behov for en livsstilsændring: Skal man give los i ferien, eller bruge overskuddet på at komme i gang? Det findes der ikke et enkelt svar på. Man kan dog som en tommelfingerregel sige dette: hvis den planlagte forandring byder dig så meget imod, at du føler, at den decideret ville ødelægge din ferie, så er det muligt, at du har planlagt for strenge krav til dig selv – og dermed at den forandring ikke vil lykkes i længden, uanset hvornår du begynder på den. Det er vigtigt, at de nye handlinger er interessante, sjove, eller nydelsesfulde i sig selv. Vi skal have det godt hele året – ikke kun i ferien.

Annonce
Anette Schnieber, Ph.D., psykolog, VIA Ernæring & Sundhed
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce