Annonce
Livsstil

Økologi, kvalitet og friske råvarer: Kødbilen er kommet til Aarhus

Interessen var stor, da Kødbilen kørte til Stavtrup første gang. Niels Sanders Jensen (til venstre) havde travlt og fik om eftermiddagen hjælp af medejer Kenneth Frisk. Foto: Henrik Lund

Østjylland har fået en kørende "slagterbutik", der tilbyder bøffer, stege og kødpakker til kunderne.

AARHUS: Engang var slagteren en vigtig del af det lokale handelsliv, og de fleste bydele i Aarhus havde flere af slagsen. Så tog supermarkederne over og langsomt, men sikkert lukkede den ene slagterbutik efter den anden.

Køledisken i supermarkedet har længe klaret efterspørgslen, og i dag er der ikke meget mere end et par håndfulde slagtere tilbage i Aarhus Kommune.

Men de kunder i Aarhus, der gerne vil betale en lidt højere pris mod til gengæld at få et økologisk kvalitetsprodukt på spisebordet, har nu endnu en mulighed i Aarhus - nemlig Kødbilen. Kødbilen er et koncept, der er startet af den københavnske slagtermester Morten Holm. Målet er at hæve kvalitetsniveauet af kød i Danmark efter mottoet: "Hvorfor spise malkeko, når der er kødkvæg i landet?"

Den århusianske version af Kødbilen debuterede 16. februar i år på Torvet på Ingerslevs Boulevard.

- Første dag gik over al forventning. Vi var tre mand i bilen, der ikke kunne følge med. Det var en dejlig positiv overraskelse, fortæller Niels Sanders Jensen, der sammen med medejer Kenneth Frisk står bag bilen i Aarhus.

Annonce
Udover kvalitet og økologi får kunderne gode råd med på vejen. Foto: Henrik Lund

Kvalitetsbevidste forbrugere

Fremover er den at finde på Torvet på Ingerslevs Boulevard hver onsdag og lørdag. Derudover holder Kødbilen i Stavtrup hver fredag - det foregår på parkeringspladsen ved Fakta og den lokale cykelhandler på Ormslevvej. Om torsdagen kan bilen fanges til markedsdag i Hammel.

Alt kød er dansk. Omkring 80 procent af det er økologisk, mens de sidste 20 procent er fra fritgående kødkvæg

- Og der er ingen gamle, slagtede malkekøer blandt vores kød, understreger Niels Sanders Jensen.

Han erkender, at priserne i Kødbilen ikke er billige i forhold til supermarkedernes kølediske. Der er heller ikke de kølediske, som Kødbilen ser som sin værste konkurrent.

- Vi kan konkurrere på pris i forhold til markedspriserne, når det handler om økologi og kvalitet.

Mange danskere bliver i disse år mere og mere bevidst om kvalitet. Niels Sanders Jensens fornemmelse er, at mange forbrugere er villige til at betale den lidt højere pris, som økologi og kvalitet koster.

- Flere tænker kvalitet frem for kvantitet, og mange er villige til at betale, hvis produktet føles godt, smager godt og dyrene har haft det godt. Og det har kødet fra dem vi sælger, siger han.

Kødbilen vokser

Kødbilen er ikke den klassiske slagtermester, der selv står og skærer kødet, mens kunden venter. Det meste af kødet er på forhånd skåret ud og pakket, så det er klar til, at kunden kan vælge ud af sortimentet og tage med hjem.

Men med den drastiske nedgang i antallet af slagterbutikker i Danmark, har mange kunder fået langt til nærmeste butik. Det udnytter Kødbilen.

- Vi kommer der, hvor kunderne er, forklarer Morten Holm, der grundlagde Kødbilen i Torvehallerne på Nørrebro i København tilbage i oktober 2012.

I foråret 2017 blev Kødbilen lavet om til en franchise-model og her to år senere er Kødbilen blevet til fem biler, tre butikker og en webshop.

- Med Kødbilen kunne jeg fjerne en række af de udgifter en slagtermester typisk har. Og da vi samtidigt nærmest undgår spild, kan vi sælge kvalitetskødet billigt sammenlignet med den traditionelle slagtermester.

Levering til døren

De kunder der synes, at der er for langt til Ingerslevs Boulevard, Stavtrup og Hammel, har stadig mulighed for at få Kødbilens produkter på spisebordet.

Den 'kørende' slagterbutik har nemlig også en webbutik - nemlig kødbilen.dk. Her kan kunden i ro og mag sidde derhjemme og vælge kødpakker og stege ud efter egen smag.

Kødet leveres derefter med fragtmand til adressen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce