Annonce
Mærk Aarhus

Økologisk og bæredygtig købmand i midtbyen

Foto: Mærk Aarhus
De to biologistuderende Anne og Anna har hevet lokale landmænd med ind i midtbyen, og sælger deres skæve squash og korn i kop. Den emballagefrie købmand RAA byder på bæredygtige og økologiske dagligvarer

Der er frisk palmekål, dampede hasselnødder og pasta på litermål. For halvandet år siden åbnede Anne Holst og Anna Sauermilch ”RAA”, en emballagefri købmand med økologiske råvarer fra lokale landmænd.

Den lille købmandsbutik med de rødlige ydermurer i Badstuegade rummer blandt andet en velassorteret grøntafdeling og et stort udvalg af korn og andre tørvarer. Råvarerne er opbevaret i dispensere og ikke almindelig plastikemballage, så man kan fylde sin egen beholder med det præcise mål, man skal bruge.

Egentlig studerer de begge biologi på kandidatniveau, og RAA startede derfor også som en lidt tilfældig hobbyidé, fortæller de to kvinder på 26 år og 27 år.

- Jeg skrev inde på vores biologi-
Facebookgruppe, om nogen gad at starte en økologisk landmands-købmand med mig - og det ville Anne gerne, fortæller Anna Sauermilch.

Åbningsdag to dage efter nedlukningen

Udgangspunktet var og er et brændende ønske om at gøre sit for en mere bæredygtig verden.

For fire år siden startede de derfor med at have ti sække tørvarer stående i en fælles skurvogn på Godsbanen, som sidste forår blev til en rigtig købmandsbutik i Badstuegade 17.

- Vi havde sat åbningsdagen for butikken til 13. marts, altså to dage efter corona-nedlukningen, og havde blandt andet arrangeret en stor fest. Så det var et kæmpe antiklimaks at måtte aflyse det hele, siger de.

RAA var den eneste butik i gaden, der måtte holde åbent de efterfølgende fire-fem måneder, og siden bybilledet var tomt for mennesker, krævede det, at de var kreative for at lokke kunder i butikken.

- Vi lavede en ”drive-in”, hvor man kunne komme forbi og sætte sin beholdere ude foran butikken, så sørgede vi for at fylde dem op og sætte dem ud igen. Vi havde også fælles græskarudskæringer i vores baggård, forklarer Anna Sauermilch.

Det er ikke det nemmeste, men det bedste

Det kan stadig være en udfordring at få lokket nye kunder ind i butikken, fortæller Anne Holst.

- Den største udfordring, er, at folk tror, det er dyrt at handle hos os. Men det er det faktisk ikke, understreger hun.

- Vi er ikke en eksotisk helsekostforretning, vi har helt almindelige dagligvarer som blandt andet frugt, grønt, ris, mel, sæbe, og andre helt basale dagligvarer.

- Du kan faktisk spare penge og tid ved at handle her. Vi har kun en ting af hver, så det tager kortere tid end at handle i Netto, tilføjer Anna Sauermilch.

- Men det er ikke nemt-nemt. Det er jo ikke en måltidskasse, eller varer, der bliver leveret direkte til din dør. Til gengæld er det godt. Det er bæredygtigt, økologisk og lokalt – og det kan du smage, forklarer de.

Vidste ikke noget om skat og moms

Tankegangen med butikken var netop at sælge gode, økologiske råvarer på den mest bæredygtig måde uden emballagespild.

- Men havde vi vidst, hvad det indebar at være selvstændig, inden vi gik i gang, så tror jeg ikke, vi havde gjort det. Gudskelov var vi naive, siger Anne Holst.

- Vi er biologer. Vi ved ingenting om at drive forretning, supplerer Anna Sauermilch med et grin.

- Jeg skulle på et tidspunkt lægge et budget, og jeg synes egentlig, jeg havde gjort det meget godt. Men vores søde bankmand ringede og sagde, at jeg havde glemt at regne skat og moms med, fortæller Anne Holst, og tilføjer at det heldigvis er Anna, som er økonomiansvarlig.

Til trods alt besvær og alle de timer, de har lagt i butikken, er det klart det værd i dag, lyder det enstemmigt fra de to ejere, der hele tiden lægger nye planer for butikken.

Nej tak til Løvens Hule

Anne og Anna har ellers haft muligheden for at lave ”big business”. De er blevet kontaktet af Løvens Hule i 4 tilfælde, men har sagt nej alle gange.

- Først tror jeg, de ville caste os som
sådan et haha-indslag, men her til sidst tror jeg, de synes, vi var ægte spændende.

- Vi har sagt nej, fordi vi ville være dårlige i de rammer. Vi har ingen fem års-plan, ingen benhård businesscase eller million-ambitioner, siger Anna Sauermilch.

- Vores forretning foregår i vores tempo. Det vigtigste er, at det er bæredygtigt, og at vi kan stå inde for de varer, vi sælger. Ikke at det er en ”skidegod forretning” eller spændende investering, siger Anne Holst.

Gode råvarer giver livsglæde

Begge opfordrer derfor til at man støtter de små, lokale butikker og tager turen ned til dem i stedet for Netto en gang imellem – især efter corona.

Selv det at købe to hvidløg eller en pose friskkværnede mel tæller, understreger de.

- Jeg får fx ikke løbet så meget, som jeg gerne ville. Men når jeg endelig gør det, føles det godt. Og hvis det bliver en vane for mig, er det ikke så svært at komme afsted, siger Anne Holst og fortsætter:

- Det er lidt det samme med at handle hos os. Det er ikke den nemmeste løsning, for vi har ikke alt, hvad Netto har. Men vi kan garantere, at det er det værd. Det giver en stor glæde - ligesom løbeturen jo også gør, i hvert fald efterfølgende

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne