Annonce
Erhverv

Økonomiprofessorens bedste råd: Sådan kan danske virksomheder ruste sig mod Brexit og andre handelskriser

Der er tegn på økonomisk afmatning i den danske industri. Men hvordan forbereder man sig bedst som virksomhed på den uundgåelige recession, der vil ramme landet før eller siden? Det har Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, et bud på.

Aarhus: Bekymring om fremtidens handel ser nu også ud til at ramme de danske virksomheder. I august faldt industriens produktion ifølge Danmarks Statistik 1,1 procent. Og ser man på månederne fra juni til august lyder faldet på 1,6 procent.

En udvikling som flere økonomer såvel som interesseorganisationen Dansk Industri ser som et tegn på, at den økonomiske afmatning, som har ramt flere lande gennem adskillige måneder, nu også er kommet til Danmark.

Men Danmark er endnu ikke hårdt ramt, understreger Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

- I Tyskland har de lige justeret forventninger til de kommende år på grund af nøgletal fra industrien, som viser, at der kommer færre bestillinger i ordrebøgerne, og det har vi endnu ikke gjort i Danmark, så det fortæller, at vi enten begynder senere på en afmatning, eller at vi har en mildere afmatning her end i de øvrige lande, siger han.

Annonce
- Det er det samme som i den private husholdning; hvis du frygter at miste dit arbejde, så holder du ofte igen med pengene og udskyder projektet med at sætte dit hus i stand eller med at købe nye møbler. Men hvis du tror, at du har en lønforhøjelse i vente, så er du mere tilbøjelig til at gå i gang med at investere.

Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet

Holder igen med pengene

At vi i øjeblikket ser en dalende produktion i den europæiske industri, skyldes ifølge økonomiprofessoren en stigende usikkerhed blandt verdens investorer.

En usikkerhed, der er kommet i kølvandet på blandt andet USA’s indførelse af handelssanktioner med told på importvarer, de uroligheder, der i øjeblikket finder sted i Hongkong, og den fortsatte usikkerhed om det kommende Brexit i Storbritannien.

- Ser man på den britiske økonomi, kan man se tydelige tegn på tilbageholdenhed hos investorerne. Og når investorerne ikke køber, så får leverandører i Tyskland og underleverandører i Danmark tilsvarende mindre i ordrebøger, forklarer Philipp Schrøder og tilføjer:

- Det er det samme som i den private husholdning; hvis du frygter at miste dit arbejde, så holder du ofte igen med pengene og udskyder projektet med at sætte dit hus i stand eller med at købe nye møbler. Men hvis du tror, at du har en lønforhøjelse i vente, så er du mere tilbøjelig til at gå i gang med at investere.

Ikke unormalt med recession

Oveni bekymringerne om verdens tilstand kan man så lægge bekymringerne om en snarlig recession. For i august meldte Danmarks Nationalbank ud, at risikoen for en global recession er steget.

I Danmark alene vurderer banken således, at der er 30 procents sandsynlighed for, at vi går en recession i møde indenfor et år og 50 procents sandsynlighed for, at det sker indenfor de kommende to år.

Men selvom det kan lyde som et skræmmende fremtidsscenarie, er det ifølge Philipp Schröder mere almindeligt, end man skulle tro.

- Det er meget belyst, at vi har cykliske konjunktursvingninger. Så det er bestemt ikke unormalt. Men fordi vi har haft en stor nedgang i 2007, og siden da har været på vej ud af et dybt hul, har det dækket lidt over den fremgang, der har været, forklarer han.

Men det er vigtigt at tage højde for netop de skiftende konjunkturer, hvis man vil fremtidssikre sin virksomhed.

Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet. Arkivfoto

Alternative afsætningsmarkeder

- Mange virksomheder tænker, at når det går godt for økonomien, så er det virksomhedens egen skyld, men når det går ned ad bakke, så skyldes det konjunkturer. Men hvis man tænker sådan, så har man misforstået noget. For konjunkturer går altid op og ned, og derfor vil de også påvirke ens virksomhed i en eller anden grad, understreger Philipp Schröder.

Nogle virksomheder er dog mere konjunkturfølsomme end andre. Og derfor er det vigtigt at se på, hvordan konjunkturerne påvirker lige præcis den virksomhed, man sidder i, understreger professoren.

- Det er ikke sådan, at ”one size fits all”. Det hele afhænger af, hvilken sektor man er i, og hvor afhængig man er af eksport til udlandet, forklarer Philipp Schröder, der derfor opfordrer til, at man som eksportvirksomhed tænker i alternative afsætningsmarkeder, så man er forberedt, hvis det globale marked skulle ændre sig.

Ifølge Philipp Schröder er flere af de større danske virksomheder heldigvis godt rustet til at håndtere en potentiel recession. Det har man blandt andet kunnet se i forbindelse med den senere tids snak om Brexit, der har ført til, at flere danske virksomheder har fundet alternative afsætningsmarkeder til deres eksport.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce