Annonce
Aarhus

Økonomisk luft under sejlsportsdrømmene

Ida Marie Baad (tv) og Marie Thusgaard er det bedste bud på en århusiansk OL-medalje i Tokyo 2020. I første omgang sættes kursen mod VM i Aarhus til sommer. Foto: Pressefoto

Ny hovedsponsor sikrer økonomien for de århusianske sejlerpiger Ida Marie Baad og Marie Thusgaard.

AARHUS: Man kan blive helt forpustet, blot ved at høre om Ida Marie Baad og Marie Thusgaards program. Det omfatter op mod 200 årlige rejsedage til stævner og træningslejre. De to sejlere er det bedste bud på en århusiansk OL-medalje i 49erFX klassen i Tokyo 2020.

Vejen er lang, men et nyt sponsorat med Aarhus-virksomheden Visblue har gjort den lidt kortere.

Første stop er VM for alle de olympiske klasser i Aarhus til sommer. De 1500 bedste sejlere i verden mødes på Aarhus Bugt til den største og vigtigste sejlsportsbegivenhed mellem OL i Rio og Ol i Tokyo. Det er også her, slaget skal slås om fordeling af OL-pladserne mellem de nationerne.

For de to piger er målet klart, de går efter en medalje på hjemmebane.

- Helt sikkert. Vi mangler jo en af guld i vores samling, fortæller Marie Thusgaard.

Får de guldmedaljen, kan de hænge den ved siden af bronze- og sølvmedaljerne fra 2014 og 2015.

- Begge gange førte vi stævnet helt frem til finaledagen, så nu føler vi, det er vores tur, siger hun.

Annonce

Sponsoratet er helt vildt vigtigt, det lukker vores budget, så vi kan se frem mod VM i Aarhus - køre en optimal kampagne,

Marie Thusgaard
49erFX klassen kom på OL-programmet i Rio, hvorfra Danmark tog en bronze medalje med hjem. Foto: Pressefoto

Hård konkurrence

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard har længe været blandt de allerbedste i verden i den lynhurtige 49erFX skiff-jolle.

Konkurrencen er benhård. Ikke mindst fra de to Hellerup-sejlere Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, der snuppede billetterne til Rio for næsen af de to Aarhus piger. Og oven i købet kom hjem med en bronzemedalje.

Hvad gik galt for Ida Marie Baad og Marie Thusgaard?

- Vi fokuserede udelukkende på at præstere. Og for lidt på læring og udvikling. Vi har altid været gode til, at turde prøve noget nyt - de små ting; justere på vægten - ændre på trimmet af båden. Når man ikke gør det, forbedrer man sig ikke, og finder heller ikke den lille smule ekstra fart, der skal til for at vinde, forklarer Marie Thusgaard.

Det er de små marginaler, der gør forskellen. Danmark har tre hold, der konstant befinder sig i top 10 på verdensplan. Marginaler der ikke tippede til de to pigers fordel frem mod Rio.

- Vi knækkede en mast i en kæntring, og så lavede vi tre tyvstarter, siger Marie Thusgaard.

Hun ærgrer sig.

- Det var uheldigt - men også dumt. Det må man simpelthen bare ikke gøre, siger hun.

Hvem, der skal med til Tokyo, afgøres ikke til sommer men ved en række stævner op til OL.

- Det er så man er sikker på, det er den bedste besætning, der kommer afsted, siger Marie Thusgaard.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard er blandt danmarks mest erfarende 49erFX sejler. Foto: Pressefoto
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto

Et stramt program

Den nye hovedsponsor sikrer økonomien for resten af 2018. Det giver de to piger ro til, at fokusere på det sportslige.

- Sponsoratet er helt vildt vigtigt, det lukker vores budget, så vi kan se frem mod VM i Aarhus - køre en optimal kampagne, siger Marie Thusgaard.

Ro og ro. De to er lige hjemvendt fra træningslejr i Portugal. På fredag sætter de kursen mod Mallorca og 14 dages landsholds træning. Kun afbrudt af en kort tur hjem til Aarhus, inden der igen skal sejles to uger ud for middelhavsøen. Men så er de også helt sejlklar til World Cup stævnet i Hyères i Frankrig til april.

Begge piger har været medlem af Aarhus Sejlklub siden de var otte-ni år gamle. At VM 2018 sejles i Aarhus betyder færre rejsedage. 150 regner de med.

- Når vi er afsted, sover vi ofte i en lejlighed sammen med en håndfuld andre sejlere. Med landsholdet bor vi alle sammen på et hotel. Om sommeren kan vi godt finde på at sove bag i bilen. Men det er ikke ofte, til mesterskaber skal forholdene være optimale, fortæller Marie Thusgaard.

Ida Marie Baad er 25 år gammel, og er lige blevet bachelor erhvervsøkonomi. Marie Thusgaard er 24 år, og læser økonomi på Aarhus Universitet. Det er flere år siden, forældrenes økonomiske støtte forsvandt.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto

Fælles værdier

Sponsoratets størrelse er en hemmelighed. Budgettet er ikke.

- En sejlklar jolle koster 200.000 kroner. Vi skal bruge en ny båd hver sæson, da den bliver blød med tiden. Det er lige som med en carbon-racercykel. Det er bedst, når den er helt stiv. Den gamle båd bruger vi til træning og den nye til stævner, fortæller Marie Thusgaard.

En fireårig OL-kampagne koster i nærheden af to millioner kroner, hvis man ikke regner leveomkostninger og praktisk hjælp fra Team Danmark og Dansk Sejlunion med.

- Vi lever af SU. Via Team Danmark kan vi få ekstra SU-klip. De bidrager også og med trænere, fysioterapeuter og sportspsykologer og økonomisk til cirka halvdelen af budgettet. Den anden halvdel skal vi selv skaffe via private sponsorer som Visblue, fortæller Marie Thusgaard.

Sejlerne glæder sig over at deres nye hovedsponsor, har en grøn profil.

- Det er fedt, at virksomheden laver en batteriløsning, der understøtter vedvarende energi. Det matcher vores egne værdier, siger de.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. 49erFX sejler piger. Aarhus Sejlklub.Foto: Pressefoto
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce