Annonce
Livsstil

Øl til søndagens mange højdemeter

Pilsner, blond, mørk klosterøl eller vildgæret øl? Dagens fem anbefalinger til forårets sidste cykelklassiker rækker fra lys øl med moderat styrke til mørk, sødmefuldt bryg med over ni procent alkohol. Foto: Kenneth Klingenberg
Klassikersæsonen går på hæld, når cykelrytterne søndag kører den ældste af forårsklassikerne, Liège-Bastogne-Liège. Løbet i Ardennerne kan oplagt nydes i selskab med gode, belgiske øl.

Endnu en god søndag er i vente. I dag kører de professionelle cykelryttere Liège-Bastogne-Liège, det sidste store Ardenner-løb og den sidste forårsklassiker (bortset fra Paris-Roubaix, som jo er skubbet til oktober), inden sæsonens store etapeløb skydes i gang med Giro d’Italia-starten i Torino 8. maj.

Kasper Asgreen gjorde arbejdet så nydeligt færdigt i Flandern Rundt for tre uger siden - forhåbentlig gjorde guiden til belgisk øl i disse spalter kun dagen endnu bedre, hvis du fulgte med i løbet, og inspireret af den danske succes bringer vi endnu en ølguide til søndagens cykelløb set fra sofaen.

Løbet i Ardennerne er, som cykelsportsinteresserede vil vide, helt anderledes end det relativt flade løb i Flandern, hvor det er korte, stejle stigninger, som sætter gearingen på prøve. I det sydøstlige Belgien ned mod grænsen til Luxembourg og Frankrig er stigningerne længere, og når rytterne krydser målstregen efter 259,5 kilometer, har de godt 4500 højdemeter i benene.

Annonce

Det fordrer god forberedelse, eminente klatreevner og ikke mindst udholdenhed at vinde løbet. En smule indebrændthed over at have tabt Tour de France på næstsidste etape hjalp muligvis også, da Primoz Roglic vandt det udskudte løb i oktober sidste år med en femtedel cykelhjuls-bredde foran verdensmester Julian Alaphilippe, der havde indstillet sin spurt i troen på, at sejren var i hus.

Rolf Sørensen blev i 1993 første danske vinder af Liège-Bastogne-Liège. Der skulle gå et kvart århundrede, mere præcis 26 år, før næste danske sejr blev sikret af Jakob Fuglsang i 2019. Arkivfoto: Michel Gouverneur/Ritzau Scanpix

To blonde

Rolf Sørensen tog som bekendt den første danske sejr i Liège-Bastogne-Liège tilbage i 1993, og med ”Il biondo”, den blonde, som han blev kaldt i Italien i tankerne kan man skænke sig et glas blond fra bryggeriet i Achouffe, som rytterne passerer med få kilometers afstand, når de næsten halvvejs i løbet klatrer op ad Côte de Saint-Roch.

Etiketterne med en havenisse (der er fire ved navn Marcel, Malcolm, Matthew og Micheline) er blevet ikoniske i ølverdenen, og ifølge den ene af bryggeriets stiftere, Chris Bauweraerts, kom idéen under en velgørenhedsauktion, som blev sendt i tv. Her bemærkede han et billede af en havenisse, og tanken om en nisse på etiketten passede lige ind i hans ønske om en helt anden slags etiket end den traditionelle belgiske med et kloster eller en velnæret munk.

La Chouffes blonde øl er blandt de bedste i kategorien, men skal nydes i beherskede mængder - den holder trods alt otte procent.

I Netto får man for bare tre kroner mere Leffes blond, som er en knap så alkoholstærk øl; til gengæld rummer flasken 75 centiliter i stedet for 33. Det er, ligesom med dagens enlige pilsner, Jupiler, bryggerikoncernen Anheuser-Busch, der producerer Leffes øl, og selvom det er udmærket øl, er smagen måske en smule mainstream. Men der er meget øl for pengene.

Annonce

Sød eller syrlig munkeøl

Det samme må siges om Rochefort 8 fra klosterbryggeriet Notre-Dame de Saint-Remy i Rochefort, som ligger omkring 20 kilometer vest for dagens cykelrute. Trappistmunkene beder, mediterer og brygger øl i anselige mængder, og hvis det kan bruges som definition på et beskedent og gudsfrygtigt liv, er det måske ikke den værste tilværelse, man kan vælge.

Munkene brygger temmelig godt øl, men djævelen gemmer sig som bekendt i detaljen, og hvis man overser de 9,2 procent alkohol, kan man ende med en morfar på sofaen i stedet for at være tilskuer til en neglebidende finale i cykelløbet.

Så er der større chance for at holde sig vågen med Orval i glasset. Denne øl er blevet brygget efter samme opskrift siden begyndelsen af 1930’erne af trappistmunke i klostret Orval, der ligger omkring 50 kilometer sydvest for Bastogne og lige ved grænsen til Frankrig. Den er populær i sit hjemland, hvor cirka 85 procent af den årlige produktion på 22 millioner flasker bliver solgt, og den skiller sig ud blandt de ofte ret sødmefulde, mørke klosterøl, fordi den har en tydelig syrlighed og bitterhed.

Tørhumling af øllen under lagring og en ny gæring forårsaget af vildgæren brettanomyces, efter øllen er tappet på flaske, skaber den særlige duft og smag og betyder også, at øllen kan udvikle sig på flaske i flere år. Hvis man kan lade den ligge.

Trappist-bryggerierne

Trappisterne var en gruppe munke fra klostret La Grande Trappe i Normandiet, som i 1662 dannede deres egen orden, fordi de tolkede klosterreglerne strengere end andre cisterciensermunke og krævede et mere asketisk liv.

Der findes i dag 13 klostre, som lægger navn til trappist-øl - de ligger i Belgien, Holland, Østrig, Italien, Spanien, Frankrig, England og USA.

Overskuddet fra salget af øl skal anvendes til klostrets drift, til arbejde inden for trappist-ordenen og til udviklingsprojekter og velgørende arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce