Annonce
Kultur

Ønsket om at omskabe sig selv

Anders Rønnow Klarlund, Jacob Weinreich og Thomas Rydahl. Foto: Mikkel Østergaard/Politikens Forlag
Boganmeldelse: Rydahl & Kazinski: ”Mordet på en havfrue”.

Det er et råt København anno 1834, der folder sig ud for læseren af “Mordet på en havfrue”. I centrum for begivenhederne står - ja, hold fast - ingen mindre end H.C. Andersen. Han er på én gang anklaget og den, der - efter drabelige besværligheder - er med til at opklare, hvem der står bag de groteske uhyrligheder, vi er vidne til.

H.C. Andersen har opsøgt den barmfagre prostituerede Anna for at fastholde hendes former i et silhuetklip. En næsten alt for demonstrativ understregning af, at der bag Andersens kunstneriske aktivitet lå en seksuel kompensationsmekanisme. Men sådan tager det sig ud set gennem forfatternes psykologiske briller. Kort efter findes Anna myrdet, og som hendes tilsyneladende sidste kunde falder mistanken på Andersen, han arresteres, og det er kun takket være den indflydelsesrige Collin-familie, at han får tre dage på fri fod til at finde ud af, hvem morderen er.

Med Annas søster Molly bevæger Andersen sig nu ind i et byrum, hvor stanken fra allehånde organiske stoffer oser fælt, ja, i passager er det lige før, jeg som læser føler kvalmen. Godt gjort af forfattertrioen A.J. Kazinski (hvor bagmændene er Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich) og Thomas Rydahl. Men ikke kun det fysiske miljø er klamt, også det, der driver morderen, er oprivende.

Ud fra en opfattelse af, at det er overtro, medlidenhed og medfølelse, der forhindrer menneskelige fremskridt, vil morderen søge at realisere sine drømme. H.C. Andersen får hurtigt færten af, at han står over for en person, der som han selv er drevet af en længsel. Men hvor Andersen i sit kunstneriske virke bruger legitime midler for at omskabe sig fra den fattige dreng til den feterede forfatter, kaster morderen sig ud i det ekstreme.

De tre forfattere befinder sig godt i Andersens selskab, rundhåndet drysser de henvisninger til hans forskellige eventyr ud over siderne, ja, de mener ligefrem, at de begivenheder, han udsættes for, rummer kimen til eventyret om den lille havfrue. Sjovt nok, men for mig er det deres eminente evne til at få datidens København med store sociale skel, et dekadent kongehus og en videnskab, hvor man står på tærsklen mellem overtro og det erfaringsbaserede, der gør “Mordet på en havfrue” spændende og interessant. - Rydahl & Kazinski: ”Mordet på en havfrue”. 416 sider. 300 kroner. (Politikens Forlag) Udkom 6. september 5 af 6 stjerner

Annonce
Rydahl & Kazinski: ”Mordet på en havfrue”. Foto: Politikens Forlag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce