Annonce
Debat

Øremærk regeringens penge til pædagoger

Forældrenævnet i Århus (FNÅ) hilser regeringens 500 mio. kr. til flere pædagoger i daginstitutionerne meget velkomne.

Annonce

500 mio. kr. svarer til 1500 pædagoger på landsplan og er nøjagtig halvdelen af det antal pædagoger, man gik til valg på at ville skaffe. Ligeledes gik man til valg på at sikre minimumsnormeringer. I FNÅ venter vi spændt, men ikke tålmodigt på at valgløfterne indfries.

Vi noterer os, at man fra regeringens side stadig ønsker en lovsikret minimumsgrænse for hvor mange børn pr. voksen, der må være i de enkelte daginstitutioner. Over 80 procent af forældrene mener, at det er en god ide, og det samme gør FNÅ. Men der er brug for mere end fromme ønsker, hvis man vil genrejse kvaliteten i daginstitutionerne og SFOerne.

Minimumsnormeringer sikrer ikke optimale forhold for vores børn alene. Men forudsætningen for at skabe kvalitetsinstitutioner er, at der er personale nok. Ved at indføre minimumsstandarder for normering sikrer man, at besparelser i kommunerne ikke gang på gang fører til, at der bliver færre voksne i børneinstitutionerne. Når man skærer i grundnormeringen, kan man ikke undgå, at det går ud over vores børn. Det kan vi som samfund ikke være bekendt. I Norge og Sverige er normeringen ifølge en ny undersøgelse, foretaget af bureau 2000, langt bedre end i Danmark.

Aarhus Kommune får ca. 25 mio. kr. af de 500 mio. kr. Kristian Würst, rådmand for Børn og Unge skriver i sin pressemeddelelse, at »Pengene kan bruges til at ansætte flere medarbejdere, sikre bedre kost, udflugter eller til at konsolidere dagtilbuddenes økonomi«. FNÅ vil gerne fastholde, at pengene bør gå til personale. 25 mio. kr. betyder ca. 80 ekstra personaler, hvis man deler 50/50 mellem pædagoger og medhjælpere. En anden model er at give de pædagoger der gerne vil op i tid mulighed herfor. Hvis pengene øremærkes til pædagogisk personale vil det kunne mærkes umiddelbart som et løft af daginstitutionernes kvalitet, der efter de mange sparerunder er styrtdykket.

I FNÅ er vi bekymrede for, om pengene forsvinder ned i et stort sort hul i kommunen under forskellige forklaringer om det ene og det andet. Det er sket før og bør ikke ske igen. I regeringens udspil ligger der en anerkendelse af, at der efter de mange kommunale sparerunder er blevet for få voksne i institutionerne, og at der skal gøres noget. Den erkendelse håber vi i FNÅ også snart når Aarhus.

FNÅ håber, at forældrene, organisationerne, forvaltningen og politikerne vil stå sammen og sikre, at pengene bliver anvendt til det, de er tænkt til fra statens side – nemlig flere voksne i vores institution.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tivoli Friheden vil bygge en ny scene

Annonce