Annonce
Østjylland

Ørting-Falling klar med nyt sognehus

nu. Sådan vil man for fremtiden møde den ombyggede skole, der på søndag tages i brug. Ørting-Falling Menighedsråd har stået for ombygning af skolen, der skal fungere som Sognehus. Privatfoto

Endelig - efter mere end to års byggeproses kan Ørting-Falling menighedsråd på søndag åbne sognens nye samlingspunkt.

Annonce

Den gamle Ørting Skole måtte så skrækkelig meget igennem. Men endte, om ikke med at blive en smuk svane så dog, som et prægtigt sognehus.

I 1996 købte Ørting-Falling menighedsråd skolen af Odder Kommune. Med det for øje, at det på et tidspunkt kunne blive et sognehus.

Ideen blev taget op igen i 2002, hvor der flyttede en ny præst ind i præstegården.

»Tidligere var det sådan, at præstegården lagde lokaler til, når der var møder eller kulturarrangementer. Men vi mente ikke i menighedsrådet, at den nye præst skulle have offentlige arrangementer i privaten. Derfor besluttede vi at bygge skolen om. Og arbejdet begyndte 1. oktober 2005,« fortæller formanden for menigheds­rådet Jakob Houkjær.

På søndag tages huset så i brug for første gang, når der er officiel åbning. Men det holdt hårdt. Det er nemlig over to år siden, at man begyndte at bygge den gamle skole om.

»Når der er gået så lang tid, skyldes det, at vi blev forsinkede af en brand. To måneder før, huset skulle stå færdig, raserede en brand det næsten færdige sognehus. Så i stedet for at holde åbningsfest brugte vi tiden på at snakke med forsikringsselskab og arkitekt,« husker Jacob Houkjær.

Et års pause
Faktisk gik der et helt år, hvor menighedsråd, forsikringsselskab og arkitekt diskuterede, hvad der skulle ske med huset. Og hvem der skulle betale for branden.

»Vi kunne ikke finde ud af, hvordan branden var opstået. Derfor fik vi en ekspert til at komme fra København for at fastslå årsagen til branden. Men han kunne ikke komme det nærmere, end at det enten var en tabt cigaret, noget værktøj, der var kortsluttet eller at ­branden var påsat. Og det blev vi ikke klogere af,« siger formanden.

Derfor tog man en rask ­beslutning.

» Vi besluttede i fælleskab, at sognehuset skulle bygges. Forsikringsselskabet har betalt noget af det. Resten må vi så finde ud af i frem­tiden, for nu kunne vi altså ikke vente længere,« siger Jacob.

Mange bliver glade
Når den gamle skole igen står klar til brug, glæder det mange andre end menighedsrådet.

»Et af mødelokalerne er allerede lejet ud til FDF-spejderne og når menighedsrådet ikke skal bruge huset, vil vi selvfølgelig leje eller låne det ud, så det kan blive brugt af så mange som muligt,« fortæller formanden.

Og det får pensionister, børnehavebørn, dagplejerne, lokale foreninger og musikglade så fornøjelsen af, når Sognehuset i Ørting-­Falling langt om længe står klar til at tage i brug.

før. Sådan har det set ud på den gamle skole i Ørting.

sognehuset

Den gamle skole er oprindelig fra 1894.
Fra 1964-1970 fungerede skolen som sognerådslokale for Ørting-Falling Sogneråd.
Bygningen er på 400 kvadratmeter.
Efter at have været gennem hænderne på arkitekt og håndværkere er den tidligere skole klar til at virke som sognehus.
Det nye hus rummer tre mødeloklaer, køkken, to toiletter og samlingssal.
Første dag i det nye embede er på søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce